OŠTRA ODLUKA

U JEKU EPIDEMIJE SMIJENIO MINISTRA ZDRAVSTVA 'Bolsonaro je učinio to jer je bio nezadovoljan mojim postupanjem u borbi protiv koronavirusa'

Jair Bolsonaro
 Sergio LIMA / AFP

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro smijenio je u četvrtak ministra zdravstva u jeku pandemije koronavirusa i na dužnost imenovao onkologa Nelsona Teicha.

Popularni ministar zdravstva Luiz Henrique Mandetta objavio je ranije u četvrtak da ga je predsjednik Jair Bolsonaro smijenio jer je bio potpuno nezadovoljan njegovim postupanjem u borbi protiv koronavirusa.

Bolsonaro, koji je kritizirao mjere socijalne distance koje smatra štetnima za gospodarstvo Brazila, rekao je u televizijskoj izjavi da bivši ministar Mandetta pitanju zaposlenosti nije nikada pristupao kako je trebalo u vrijeme pandemije.

Mandetta je zagovarao mjere izolacije u sklopu napora za suzbijanjem pandemije.

Ubrzo nakon objave smjene, u nekoliko brazilskih gradova stanovnici su lupanjem o lonce izrazili neslaganje s Bolsonarovim potezom.

Novi ministar, onkolog Nelson Teich nije nepoznato ime i o njemu se govorilo kao o mogućem ministru u listopadu 2018., no tada je ipak bio odabran Mandetta.

Teich kao i njegov prethodnik smatra da su mjere izolacije najbolji način sprečavanja širenja pandemije.

U nedavno objavljenom članku izrazio je žaljenje "zbog polarizacije između zdravstva i gospodarstva".

Prema zadnjim službenim podacima u Brazilu s više od 210 milijuna stanovnika, zaraženo je 30.425 osoba od kojih je umrlo 1.924.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:33