ZNANSTVENICI IZNENAĐENI

U Jeruzalemu pronađene misteriozne strukture stare 2800 godina! ‘Nikada nismo vidjeli ništa slično...‘

Iskapanja su do sada otkrile dvije instalacije udaljene oko devet metara, koje su možda bile dio jedne velike instalacije
 Menahem Kahana/Afp/Profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia

Dvije jedinstvene drevne građevine pronađene u Jeruzalemu, čija svrha je i dalje misterij, zbunjuju stručnjake, javlja Izraelska uprava za antikvitete (IAA).

Nedavno otkrivena mreža kanala uklesanih u stijenu smatra se gotovo 3000 godina starom. To su prve instalacije takve vrste otkrivene u Izraelu, priopćila je IAA.

Te su se strukture koristile u vrijeme kada se smatra da je postojao prvi gradski hram.

Središnji položaj kanala u blizini mjesta na kojem su se nalazili hram i kraljevska palača tijekom ere drevnih judejskih kraljeva ukazuje na to da su ove instalacije na neki način imale veze s gospodarstvom važnih institucija, piše Newsweek.

Iskapanja koja su proveli Izraelska uprava za antikvitete i Sveučilište Tel Aviv u Nacionalnom parku Davidov grad do sada su otkrile dvije instalacije udaljene oko devet metara, koje su možda bile dio jedne velike instalacije.

image
Menahem Kahana/Afp/Profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia

- Misterij se samo povećao kada smo pronašli drugu instalaciju na jugu, rekao je Yuval Gadot s Odjela za arheologiju i drevne bliskoistočne civilizacije Sveučilišta u Tel Avivu.

Arheološko nalazište Davidov grad većina znanstvenika smatra mjestom izvornog naselja u Jeruzalemu.

- Kad smo pogledali instalaciju, shvatili smo da smo naletjeli na nešto jedinstveno, ali budući da ovakvu strukturu nismo nikad vidjeli u Izraelu, nismo znali kako to protumačiti, kaže viši istraživač na IAA Yiftah Shalev, i dodaje da je čak i datum bio nejasan.

- Doveli smo niz stručnjaka kako bi vidjeli ima li ostataka u tlu ili stijeni koji nisu vidljivi golim okom te kako bi nam pomogli razumjeti što je teklo ili stajalo u tim kanalima. Htjeli smo provjeriti postoje li bilo kakvi organski ostaci ili tragovi krvi pa smo čak angažirali pomoć policijske forenzičke jedinice i njihovih kolega diljem svijeta, no do sada to nije bilo uspješno, rekao je Shalev.

- Unatoč nekim razlikama u načinu na koji su ta dva kanala bila isklesana i dizajnirana, jasno je da su oba prilično slična, dodaje.

image
Menahem Kahana/Afp/Profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia

Istraživači su uspjeli odrediti vrijeme kada su instalacije izašle iz upotrebe, a to je bilo krajem 9. stoljeća prije Krista, za vrijeme biblijskih judejskih kraljeva Joaša i Amazije.

Pretpostavlja se da su te dvije instalacije izgrađene nekoliko desetljeća ranije.

Iako još nije sasvim jasno koja je svrha tih instalacija, moguće je da su korištene za namakanje neke vrste proizvoda, a ne za ispuštanje tekućina, smatra Shalev.

- Proizvodnja platna, primjerice, zahtijeva dugo namakanje lana kako bi omekšao. Druga je mogućnost da su u kanalima bile datulje koje su ostavljene da ih sunce grije kako bi se proizvela vrsta meda od datulja, poput instalacija otkrivenih na mjestima kao što su Oman, Bahrein i Iran, dodaje Shalev.

Arheolozi će uskoro uzeti dodatne uzorke tla kako bi još jednom pokušali otkriti ovaj misterij.

image
Menahem Kahana/Afp/Profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:26