DVOSTRUKI UDAR

U JUŽNOJ AMERICI VLADAJU ČAK DVIJE EPIDEMIJE 'Covid je sada 'zvijezda', no mi imamo još jedan ozbiljan problem - zaraznu bolest koja također ubija...'

 
 Profimedia, AFP

Epidemija koronavirusa stigla je u Južnu Ameriku nešto kasnije nego u Europu i uskoro će doživjeti svoj vrhunac u većini zemalja, a epicentar zaraze je u Brazilu, u kojemu je zabilježeno polovica svih slučajeva.

Iako se sve države bave koronavirusom, još jedna smrtonosna virusna infekcija snažno je pokucala na vrata tog kontinenta.

Denga groznica je endemska bolest u većem dijelu Latinske Amerike, no sva pažnja zdravstvenih radnika tog dijela planete usmjerena je trenutačno na borbu protiv koronavirusa, piše Reuters.

Sveamerička zdravstvena organizacija (PAHO) očekuje da će 2020. godina donijeti veliki broj oboljelih od denge, koja bi mogla napuniti odjele za intenzivnu njegu čak i bez pritiska Covida-19.

Iako su mjere za suzbijanje koronavirusa u Europi protjerale sezonsku gripu, zatvorene granice u Africi obustavile su transport cjepiva protiv ospica i drugih zaliha.

U Latinskoj Americi epidemija denga groznice koja je počela koncem 2018. godine, još uvijek je prisutna. Infekcija denga groznicom povećala se u Americi na rekordna 3,1 milijuna slučajeva prošle godine. Više od 1.500 ljudi je 2019. umrlo u Latinskoj Americi i na Karibima, prema podacima PAHO-a.

Zaraza bi trebala slabjeti u drugom dijelu godine, poručila je organizacija.

Sezona denga groznice povezana je sa sezonom pojave komaraca koji vole vlažna staništa s temperaturom zraka iznad 15°C. Prenosi se isključivo ubodom zaraženog komarca.

Bolest može proći i bez simptoma, a u većini slučajeva prolazi kao blagi oblik febrilnog stanja, sličan gripi.

Klasični simptomi uključuju vrućicu, bolove u mišićima i zglobovima, glavobolju te osip sličan ospicama. Postoje 4 soja virusa, a oboljenje od jednog soja ne stvara imunitet od ostala 3 soja.

- Covid je sada zvijezda, sva pozornost usmjerena je na epidemiju koronavirusa, ali još uvijek imamo problema s denga groznicom, izjavio je liječnik Jaime Gomez, koji radi u bolnici u gradu Floridablanca u Kolumbiji.

Denga groznica rijetko je smrtnosona i može se liječiti analgeticima.

Teži slučajevi zaraze denga groznicom liječe se intravenoznom terapijom, a oni koji se ne testiraju riskiraju ozbiljne komplikacije.

Ako bolesnici odluče ostati kod kuće, iz straha da se ne zaraze koronavirusom, ne mogu dobiti takvu medicinsku skrb, ili ako ih odbiju opterećene bolnice.

People walk among clouds of insecticide after a fumigating truck moved past in Havana March 1, 2016. Cuba conducts regular fumigation inside homes to check the spread of dengue, a virus transmitted by the Aedes aegypti mosquito that causes a fever which can be deadly. The same mosquito can also spread the Zika virus, although the Cuban government says there have been no reported cases of the disease in the country. REUTERS/Enrique de la Osa - RTS8QQU
REUTERS

Paragvajska odvjetnica Sonia Fernandez odlučila je da neće otići u bolnicu kada su se početkom travnja ona i njezine kćeri, u dobi od 11 i 8 godina, zarazile dengom.

- Sve tri smo se zarazile i imale smo sve simptome, bolove, osip, ali sam odlučila da nećemo ići u bolnicu kako se ne bi izložile koronavirusu, rekla je.

U međuvremenu su preboljele dengu. Broj slučajeva oboljelih od denge u Paragvaju je ove godine eksplodirao. U prvih 18 tjedana 2020. godine ta je zemlja prijavila 42.710 slučajeva i 64 preminulih, a u istom je razdoblju prošle godine bilo tek 384 slučajeva i šest preminulih.

Ekvador, koji je teško pogođen epidemijom koronavirusa, a bolnice u najvećem gradu Guayaquil su prenapučene, bilježi pad slučajeva denge, ali te brojke su varljive.

Prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva, broj slučajeva denge bio je 888 do 14. ožujka, dva tjedna nakon što je ta zemlja prijavila prvi slučaj Covida-19. Broj zaraženih pao je do 4. travnja na 257.

- Jasno je kao dan da se ne prijavljuju svi slučajevi denge, rekao je Esteban Quito, istraživač globalnog zdravlja pri Sveučilištu Amerika u Quitu.

- Nije pao broj slučajeva, nego je smanjen broj dijagnosticiranih, što potvrđuje da se sustav potpuno urušio, rekao je.

Ministarstvo zdravstva navodi u priopćenju kako Ekvador nije ništa više izložen dvostrukom udaru Covida-19 i denge od bilo koje druge države u regiji, dodajući da imaju dovoljno opreme za liječenje oboljelih od denge.

Denga groznica teško je pogodila i zemlje Srednje Amerike. Broj slučajeva u Kostariki se utrostručio do 1. svibnja do brojke od 2000, ako usporedimo podatke od prošle godine.

AFP
Zaprašivanje komaraca

- Prolazimo kroz teško razdbolje u borbi protiv Covida-19, ali nažalost i druge infekcije nastavljaju svoj ciklus, izjavio je Rodrigo Marin, ravnatelj Agencije za zdravstveni nadzor u Kostarici.

U Panami je denga groznica ove godine uzela dva života, a zdravstvena dužnosnica u toj državi Yamileth Lopez nije to propustila poručiti novinarima.

- I denga ubija, rekla je.

Još uvijek ne postoji cjepivo protiv denga groznice. Zato je važno da država provodi adekvatne metode za smanjivanje broja komaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:26