REKORDNE OBORINE

U kalifornijskoj Dolini smrti zbog poplava uzrokovanih monsunskim kišama blokirano tisuću osoba

Poplava je također nanijela kontejnere sa smećem na parkirane automobile, pobacala aute jedne na druge i poplavila mnoge objekte

Prizori iz Doline smrti

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia

Poplave izazvane gotovo rekordnim oborinama u petak nad jednim od najtoplijih i najsuših mjesta na kugli zemaljskoj blokirale su skoro 1000 osoba u kalifornijskom nacionalnom parku Dolina smrti te je on zbog toga privremeno zatvoren, rekli su službenici parka.

image
Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia

Oko 60 automobila koji pripadaju posjetiteljima parka i osoblju bilo je zatrpano nanosima u povijesnom luksuznom hotelu blizu sjedišta parka u Furnace Creeku, oazi blizu granice s Nevadom, priopćili su iz parka.

Poplava je također nanijela kontejnere sa smećem na parkirane automobile, pobacala aute jedne na druge i poplavila mnoge objekte, neke hotelske sobe i urede, rečeno je.

image
Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia

Nisu prijavljene ozljede. Oko 500 posjetitelja i 500 članova osoblja parka nisu mogli napustiti park jer su sve ceste koje vode iz Doline smrti bile zatvorene.

Prosjek padalina u parku godišnje je 55.88 mm, zbog čega je to mjesto najsuše u Sjevernoj Americi. Furnace Creek drži rekord za najvišu ikad zabilježenu temperaturu na Zemlji, 56.7 stupnjeva Celzijusa, rekao je Wines.

Poplave uzrokovane monsunskim kišama sastavni su dio ekologije Doline smrti i pojavljuju se negdje u parku gotovo svake godine, neprestano izrezujući i preoblikujući dramatični kanjonski krajolik.

image
Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia

No takva poplava koja se dogodila u petak posljednji put je pogodila Dolinu smrti 2004. godine, uzrokovala zatvaranje svih cesta, usmrtila dvije osobe čija su vozila odnesena, prema Winesu.

Američka služba za parkove rekla je da se uskoro ne očekuju daljnje monsunske kiše, no da su dodatni pljuskovi u prognozi narednih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2022 09:04