PUSTINJSKA REPUBLIKA

U KAZAHSTANU IPAK SVE OSTAJE U OBITELJI Sve je iznenadila ostavka Nazarbajeva, a onda je već drugi dan postalo jasno kakvi su mu zapravo planovi

 
 Profimedia, Reuters

Kazahstan je u srijedu preimenovao svoju prijestolnicu Astanu u Nursultan, po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu koji je u utorak podnio ostavku nakon trideset godina na čelu te države.

Kazahstanski parlament usvojio je nacrt zakona o promjeni imena glavnog grada Astane. "Astana se odsad službeno zove Nursultan", objavila je državna agencija Kazinform.

Novi kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokajev prisegnuo je ranije u srijedu.

Prva mu je odluka bila da na dužnost predsjednice parlamenta imenuje kćer svog prethodnika Nazarbajeva, a također je predložio da se prijestolnica Astana preimenuje u čast dugogodišnjeg predsjednika u Nursultan.

Nazarbajev (78) je dao ostavku u utorak navečer, što je prvi korak u, kako se čini, dogovorenoj političkoj tranziciji koja će mu omogućiti da zadrži značajan utjecaj u srednjoazijskoj zemlji od 18 milijuna ljudi. On će bez obzira na ostavku i dalje imati široke ovlasti i prava zahvaljujući zakonu izglasanom prošle godine i njegovom statusu "oca domovine".

Kazakh President Nursultan Nazarbayev (L) and Deputy Chairman of the National Security Committee Samat Abish attend an awarding ceremony in Astana, Kazakhstan May 6, 2014. Picture taken May 6, 2014. REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov
REUTERS
Nursultan Nazarbayev i Samat Abish

Promoviranje njegove kćeri Darige, što je bio prvi potez bivšeg predsjednika parlamenta Tokajeva nakon što je inauguriran, otvara joj put do samog vrha države - jednoga dana nada se postati predsjednicom države. Po kazahstanskom ustavu, predsjednik parlamenta preuzima predsjedničke ovlasti u slučaju ostavke ili smrti predsjednika države.

Tokajev, 65-godišnji karijerni diplomat, obnašat će dužnost do kraja predsjedničkog mandata koji istječe u travnju 2020. On je obećao u srijedu da će nastaviti politiku Nazarbajeva.

"Mišljenje (Nazarbajeva) imat će posebnu važnost, možemo reći i prioritet, u donošenju strateških odluka", rekao je Tokajev u svom inauguracijskom govoru dodajući da kazahstansku prijestolnicu Astanu treba preimenovati u Nursultan.

Zasad nije poznato hoće li se bivši premijer, koji se obrazovao u Moskvi i tečno govori ruski, engleski i kineski, natjecati za predsjednika iduće godine. Nazarbajev ga je pohvalio u utorak nazvavši ga "čovjekom kojemu se može povjeriti vođenje Kazahstana".

FILE PHOTO: Dariga Nazarbayeva, daughter of Kazakhstan's President Nursultan Nazarbayev and the country's Deputy Prime Minister, attends celebrations to mark Kazakhstan People's Unity Day in Almaty, Kazakhstan May 1, 2016. REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo
REUTERS
Dariga Nazarbayeva

Ključni kandidati

Nazarbajev je u utorak iznenada podnio ostavku tijekom svog obraćanja naciji, nakon trideset godina na vlasti.

Njegova odluka bila je veliko iznenađenje s obzirom da je mogao doživotno obnašati funkciju šefa države. Vodio je bivšu sovjetsku republiku Kazahstan od 1989. kao komunistički čelnik, a potom kao predsjednik nakon osamostaljenja od 1991.

Njegova najstarija kći Dariga (55), majka troje djece čija je strast opera, bila je na čelu glavne kazahstanske televizijske postaje a obnašala je i dužnost potpredsjednice vlade. Osnovala je 2000-ih svoju stranku koja se se kasnije spojila sa strankom njezina oca Nur Otan.

Promatrači kažu da bi ona mogla biti nasljednica svog oca na predsjedničkoj dužnosti. U svom kratkom govoru povodom prihvaćanja dužnosti čelnice parlamenta nije spominjala predstojeće izbore.

Još jedan član obitelji, Nazarbajevljev nećak Samat Abish također se smatra kandidatom nakon njegovog meteorskog uspona kroz redove državne sigurnosti gdje je drugi čovjek.

Čelnik državne sigurnosti Karim Masimov, iako nije član obitelji, postao je vrlo blizak s Nazarbajevom. Dvaput je bio premijer o jednom predstojnik ureda predsjednika.

Sadašnji premijer Askar Mamin išao je u razred s Masimovim 70-ih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:43