ARKADIJ BABČENKO

U KIJEVU IZREŠETAN ŽESTOKI PUTINOV KRITIČAR KOJI JE MORAO POBJEĆI U EGZIL Triput pogođen u leđa, supruga u šoku nakon što je vidjela muža u lokvi krvi

 
 Reuters, Facebook

Ukrajinski mediji objavili su vijest da je Arkadij Babčenko, poznati ruski novinar i žestoki Putinov kritičar, ubijen u Kijevu. Detalji ubojstva nisu objavljeni, samo je poznato da je Babčenko umro u vozilu hitne pomoći nakon što je upucan u svom stanu u ukrajinskoj prijestolnici gdje je živio posljednjih nekoliko godina.

Vijest o smrti Putinova kritičara na svom Twitteru objavio je Telegraphov dopisnik iz Rusije.

- Arkadij Babčenko, jedan od najpoznatijih ruskih ratnih reportera, ubijen je u svom stanu. Ovo je još jedna potvrda da je Kijev prijestolnica profesionalnih ubojstava. Strašno mi je žao Arkadija. Uvijek prijateljski nastrojen, pun života. Počivao u miru...

Ukrajinska policija potvrdila je još jedno sumnjivo ubojstvo u Kijevu. Prema njihovim riječima, Babčenkova supruga bila je u kupaonici kada je čula pucnjeve. Kada je izašla, vidjela je svog supruga kako leži u lokvi krvi.

Neki mediji, poput ukrajinske Pravde, navode da je Babčenko upucan dok je iz dućana hodao prema svom stanu. Navodno je upucan tri puta u leđa.

Facebook

Babčenko je, inače, u Rusiji prvom smatran herojem, a potom izdajnikom. Borio se u oba rata u Čečeniji, a kada je napustio ruske vojne snage, počeo je raditi kao novinar. Napisao je nekoliko knjiga o svojim vojnim iskustvima i zaradio mnoštvo međunarodnih nagrada.

Babčenko je bio poznat kao veliki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovih ratova u Gruziji, Ukrajini i Siriji. Naravno, zbog svojih tekstova počeo je dobivati prijetnje smrću zbog čega je 2017. godine bio prisiljen napustiti Rusiju i preseliti u Ukrajinu. U veljači 2017. godine napisao je tekst za Guardian i objasnio zašto je morao napustiti svoju domovinu.

- Mogu vam detaljno ispričati kako izgleda političko zlostavljanje u Putinovoj Rusiji - počeo je svoj tekst Babčenko.

- Kao i mnogi drugi koji su morali otići, i ja sam bio podvrgnut torturi. Međutim, ono što se događalo posljednjih mjeseci me prestravilo...

Facebook

Babčenkov pakao počeo je nakon posta na Facebooku gdje se odlučio dotaknuti tragedije iznad Crnog mora kada je u zrakoplovnoj nesreći poginuo cijeli 'Zbor Crvene Armije'. Babčenko je napisao da su išli pjevati i svirati ljudima koji su ubijali djecu u Alepu. Kad se uzme u obzir da je nešto ranije pisao o aneksiji Krima kao činu agresije, ne treba ni spominjati što je proslavljeni novinar proživljavao u svojoj državi.

- Vitalij Milonov, zamjenik predsjednika Dume, inače poznat po homofobiji i nazadnim stavovima, javno je rekao da me treba deportirati i zaplijeniti svu imovinu. S njim se složio i senator Franc Klintševič. I tu je krenula propaganda mašinerija. Već iduće večeri na Channel Oneu, najmoćnijem ruskom mediju pod kontrolom države, objavljena je peticija da mi se oduzme državljanstvo i deportira iz Rusije. U 24 sata tu peticiju je potpisalo 130.000 ljudi - napisao je Babčenko dodavši da je slična sudbina zadesila i njegovu kolegicu Boženu Rinsku kojoj su zbog Facebook statusa zaprijetili s pet godina zatvora.

Ukrainian police officers guard in the entrance to a house where Russian journalist Arkady Babchenko was shot and died of his wounds in an ambulance, in Kiev, Ukraine May 29, 2018. REUTERS/Valentyn Ogirenko
REUTERS

Uskoro je Babčenkova kućna adresa objavljena na internetu, uz dodatak 'da su svi dobrodošli'.

- Prijetnje smrću meni i mojoj obitelji sam prestao brojati. Bilo ih je na tisuće...

Babčenko je na vrijeme spoznao što ga čeka i odlučio pobjeći prije nego što ga netko ubije ili, u boljem slučaju, pretuče bejzbol palicom.

- Na omiljenom programu ultranacionalista na ljestvici '100 najvećih rusofoba' bio sam rangiran na 10. mjestu. Pazite, ja koji sam se dvaput borio za Rusiju... Za zemlju iz koje sam zbog straha morao pobjeći.

Nažalost, pobjegao je u Kijev ili, kako kaže dopisnik Telegrapha, svjetsku prijestolnicu naručenih ubojstava.

Police cars are seen parked in front of an apartment block where Russian journalist Arkady Babchenko was shot and died of his wounds in an ambulance, in Kiev, Ukraine May 29, 2018. REUTERS/Valentyn Ogirenko
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:36