RATNA POMOĆ

U Kijevu odahnuli nakon poruke novog poljskog premijera: ‘Tražit ću punu mobilizaciju Zapada!‘

Tusk je rekao da će ovaj tjedan iz Bruxellesa "vratiti milijarde dolara" Poljskoj

Donald Tusk

 Wojtek Radwanski/Afp

Novoimenovani poljski premijer Donald Tusk u utorak je rekao da će njegova zemlja zatražiti punu mobilizaciju zapada za pomoć Ukrajini te da će Poljska ponovo vratiti lidersku poziciju u Europi i biti snažan dio NATO-a.

Poljski parlament podržao je u ponedjeljak Tuska za premijera, okončavši osam godina vladavine nacionalista i otvorivši put za poboljšanje odnosa s Europskom unijom.

Poljskoj su zamrznuti deseci milijardi eura iz europskih fondova zbog spora s Bruxellesom oko demokratskih standarda, ali Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća, obećava da će popraviti odnose i deblokirati novac.

Za Tuska je glasalo 248 zastupnika, a 201 je bio protiv da on bude novi premijer.

"Glasno i odlučno ćemo tražiti punu mobilizaciju slobodnog svijeta, zapadnog svijeta, da pomogne Ukrajini u ovom ratu", rekao je Tusk u parlamentu predstavljajući planove svoje vlade.

Dodao je da će istočna granica Poljske biti sigurna i obećao da će riješiti probleme vezane uz prosvjed vozača kamiona na nekoliko graničnih prijelaza s Ukrajinom.

Također je rekao da će Poljska biti vjeran saveznik SAD-a te će ponovo zauzeti lidersku poziciju u EU, istaknuvši, međutim, da će se usprotiviti promjenama europskih ugovora koje bi Poljsku dovele u nepovoljan položaj.

"Bilo kakvi pokušaji promjene ugovora protivno našim interesima ne dolaze u obzir (...) nitko me u Europskoj uniji ne može izigrati", odlučno je poručio.

Osvrnuvši se na zamrznuta sredstva u EU zbog spora bivše vlade i Bruxellesa oko vladavine prava, Tusk je rekao da će ovaj tjedan iz Bruxellesa "vratiti milijarde dolara".

Kazao je da nakon povratka iz Bruxellesa odlazi u Tallinn na susret premijera Litve, Latvije i Estonije, a teme će biti rat i sigurne granice.

"Osnažit ćemo suradnju sa zemljama koje dijele naša stajališta o tim pitanjima", rekao je Tusk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:07