KORAK DALJE

U Kijevu pripremili plan B za slučaj dubljeg ruskog prodora u državu: ‘Naše tajne ne smiju doći u Putinove ruke!‘

Vladini dužnosnici do sada su slali opremu i kopije podataka u sigurnija područja Ukrajine, izvan dosega ruskih snaga

Računalni podaci/Ilustracija

 Andrew Brookes/AFP

Ukrajina se sprema za eventualno premještanje svojih osjetljivih podataka i servera u drugu državu ako ruska invazija prodre dublje u zemlju, rekao je za agenciju Reuters visoki dužnosnik iz te zemlje zadužen za kibernetičku sigurnost.

Viktor Žora, zamjenik šefa ukrajinske Državne službe za posebne komunikacije i zaštitu informacija, naglasio je kako njegov odjel planira nepredviđene slučajeve, ali da se to uopće razmatra ukazuje na to da Ukrajinci žele biti spremni na svaku rusku prijetnju da dođu u posjed osjetljivih vladinih dokumenata. "Pripremamo teren", rekao je Žora.

Plan A bio je zaštititi IT infrastrukturu unutar Ukrajine. Premještanje u drugu zemlju bio bi "plan B ili C". Taj potez mogao biti povučen tek nakon regulatornih promjena koje bi odobrili ukrajinski zastupnici, navodi Žora.

Vladini dužnosnici već su slali opremu i kopije podataka u sigurnija područja Ukrajine, izvan dosega ruskih snaga, koje su pokrenule invaziju 24. veljače i započele opsadu nekoliko ukrajinskih gradova.

'Poželjna bi bila europska lokacija'

Prošlog je mjeseca Žora za utjecajni Politico izjavio da postoje planovi za premještanje ključnih podataka iz glavnog grada Kijeva ako bude ugrožen, ali pripreme za potencijalno premještanje podataka u inozemstvo su korak dalje.

Ukrajina je primila ponude za pohranu podataka iz raznih zemalja, rekao je Žora, ali je odbio navesti koje su to zemlje. Zbog blizine, "poželjna bi bila europska lokacija", kako je naveo.

"Postoji mnogo opcija. Svi prijedlozi su iznimno dobrodošli i vrijedni razmatranja", rekao je.

Žora je otkrio nekoliko pojedinosti o tome kako bi se takav potez mogao izvesti, ali je rekao da su prošli napori da se državni podaci drže izvan dosega Rusije uključivali ili fizički transport servera, odnosno poslužitelja, i prijenosnih uređaja za pohranu ili digitalno prebacivanje podataka s jedne domene ili poslužitelja na drugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:10