KONTROVERZNE MJERE

U Kini drastično pao broj razvoda braka zbog novog zakona koji ga bitno otežava

Zakon je naišao na brojne negativne reakcije, naročito među ženama, a posljedice će se tek vidjeti, ističu
Prizor s ulica Šangaja / Ilustracija
 Hector Retamal/AFP

Broj razvoda u Kini pao je za čak sedamdeset posto u prvom kvartalu ove godine nakon što je ta zemlja uvela kontroverzan zakon koji propisuje "hlađenje" parova prije nego što sudopvi donesu odluku o prekidu braka.

Kako javlja Guardian, u prva tri mjeseca zabilježeno je 296 tisuća razvoda, dok je u istom periodu lani i preklani bilo njih više od milijun.

List podsjeća kako broj razvoda u Kini godinama raste, dok broj sklopljenih brakova pada., a to se povezuje i sa padom broja novorođenih. Vlasti, pak, pokušavaju promovirati tradicionalne vrijednosti poput braka te obeshrabriti parove. Stoga su od 1. siječnja na snagu stupile zakonske odredbe koje razvod čine kompliciranijim. Parovi tako moraju čekati trideset dana prije no što razvod postane formalan. Također, ako se ne pojave na redovitim sastancima njihov zahtjev se automatski odbija. Te se odredbe, doduše, ne odnose na one brakove koji se prekidaju zbog obiteljskog nasilja. Zakon je naišao na brojne negativne reakcije, naročito među ženama. Ističu kako manji broj razvoda ne odražava broj onih koji su se predomislili i pomirili, već je posljedica prekomjerne birokracije i otežanog procesa razvoda.

Ujedno, pojavila se i "kvaka 22", jer su uredi za razvode u Šangaju i Shenzhenu te nekim drugim velikim gradovima zatrpani poslom te ne mogu na vrijeme primiti sver stranke koje moraju doći na mirenje, a strankama zbog toga propadne termin te im se poništava prijava za dobivanje razvoda.

- Brak nije ključan za sreću, ali razvod jest. Ove brojke govore da je 70 posto ljudi uskraćeno pravo na sreću - jedan je od brojnih komentara na kineskoj društvenoj mreži Weibo, piše Guardian.

Novinarka, književnica i društvena komentatorica Lijia Zhang ističe kako su proteklih godina u Kini sve popularniji takozvani "blic brakovi" i "blic razvodi".

- Sigurna sam da je novi zakon imao ključnu ulogu u smanjenju broja razvoda - rekla je dodavši kako bi još jedan razlog mogao biti i paket mjera kojim se sprječava da se parovi lažno razvode kako bi izbjegli imovinski cenzus pri ostvarivanju određenih socijalnih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 01:20