ŽIVOTINJSKA FARMA

U Kini niču klimatizirani neboderi za svinje, očekuje se da će godišnje izbaciti do 1,2 milijuna odojaka

Kina pokušava zadovoljiti rastuću potražnju za svinjskim mesom i istovremeno smanjiti zemljište za uzgoj

Neboderi za svinje u Kini

 Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Animal Husbandry/

Neboder od 26 katova, klimatiziran, s prostorom za koćenje, postat će najviši novi smještaj za svinje. Kineske vlasti planiraju uz postojeće izgraditi još niz nebodera za smještaj svinja kako bi se smanjilo korištenje zemljišta za uzgoj, prenio je Sunday Times.

Neboder je niknuo u gradu Ezhou, a sagradila ga je tvrtka za inovacije u poljoprivredi Hubei Zhongxinkaiwei Modern Farming. Projekt koji je počeo prije dvije godine i košta 4 milijarde juana (više od 550 milijuna eura) pokrenut je u trenutku kada Kina pokušava zadovoljiti rastuću potražnju za svinjskim mesom uz ograničeno zemljište za uzgoj.

U 2019., godinu dana nakon što je mnogo tih životinja usmrćeno zbog svinjske gripe, Peking je odobrio korištenje višekatnih objekata za uzgoj svinja. Od tada broj farmi svinja u neboderima raste 30 posto godišnje, izvijestio je državni dnevni list Beijing News. Višekatne farme dodatno su postale popularne nakon 2021., kada su poljoprivredni dužnosnici u Pekingu podijelili Kinu na pet regija i propisali da nijedna svinja ne smije prelaziti iz regije u regiju. Bila je to preventivna mjera protiv svinjske gripe.

Visoki neboderi za uzgoj svinja skuplji su za izgradnju od konvencionalnih farmi. Vlasti smatraju da bi to moglo biti rješenje u područjima gdje je malo zemljišta, a cijene svinjskog mesa visoke, kao što su planinska područja ili razvijenije pokrajine.

image

Ilustracija

Christoph Schmidt/Dpa Picture-alliance Via Afp

Direktor za odnose s javnošću poljoprivrednog konglomerata New Hope Group, Zhen Chengzhi, izjavio je za kineski list Southern Weekly da su cijene zemljišta bile glavni razlog što se odlučilo graditi višekatnice za svinje. U višekatnim farmama može se proizvesti onoliko svinja koliko i na petini zemlje tradicionalne farme, objasnio je.

Do početka ove godine južna pokrajina Guangdong, koja povijesno ovisi o proizvodnji svinjskog mesa, izgradila je više od 170 višekatnih farmi svinja. U tim je objektima biološka sigurnost na prvom mjestu, a svaki problem može rezultirati ogromnim gubicima, kažu dužnosnici.

Tvrtka Hubei Zhongxinkaiwei trenutno gradi i drugi objekt od 26 katova. Objekti od 400.000 četvornih metara bit će visokoautomatizirani s 30.000 kontrolnih točaka za precizno hranjenje. Hrana će se distribuirati na sve katove u zatvorenom sustavu kako bi se spriječila kontaminacija. U pogonu će se kvaliteta zraka, temperatura i vlažnost pratiti u stvarnom vremenu. Nakon što farma bude pokrenuta, proizvođač je rekao da će uzgajati 1,2 milijuna svinja godišnje. Tvrtka se nada da će pogon postati ‘‘najučinkovitija i najsigurnija‘‘ farma svinja s niskim udjelom ugljika, najboljim plaćama i najnižim troškovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:47