SIGURNOST HRANE

U Kini pronašli koronavirus na smrznutim pilićima iz Brazila. Razmatraju se restrikcije na uvoz

Virus je ranije pronađen na drugim zamrznutim proizvodima posebice mesu i morskim plodovima iz uvoza
Kineska tržnica u Shenyangu u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning
 Str

Pozitivan rezultat na koronavirus pokazao je uzorak smrznutih pilećih krila uvezenih iz Brazila u Shenzenu, gradu na jugu Kine. Objavile su to kineske vlasti u četvrtak u najnovijem izvješću o zaraženim uvoznim prehrambenim proizvodima.

Službenici nisu obavijestili o kojoj marki proizvoda se radi. Zdravstvene vlasti u Shenzenu odmah su pronašle i testirale ljude koji su možda došli u kontakt s proizvodom, ali svi rezultati su se vratili negativni. Također svi proizvodi povezani sa smrznutim pilićima su testirani negativno, navodi se u izjavi.

Vlasti tragaju za srodnim proizvodima iste marke koji su već prodani i dezinficirali su područje na kojem su bila skladištena zaražena pileća krila.

Brazil je s više od 3,1 milijuna slučajeva zaraze drugi u svijetu nakon SAD-a prema podacima Sveučilišta John Hopkins.

Vijesti o zaraženim pilećim krilima stižu dan nakon što je koronavirus pronađen na ambalaži škampa uvezenih iz Ekvadora, u restoranu u pokrajini Anhui na istoku Kine tijekom rutinske inspekcije, izvijestila je kineska državna televizija CCTV.

Od srpnja zabilježeno je sedam slučajeva u kojima je virus otkriven na ambalaži uvezenih proizvoda zbog čega su vlasti postale zabrinute zbog sigurnosti hrane. Kineske zdravstvene vlasti više puta su upozorile javnost na oprez pri kupnji uvezenog mesa i morskih plodova. Na društvenim mrežama neki su pozvali na obustavi svih uvoza zamrznute hrane.

No, zdravstvene vlasti, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA) rekli su da je mogućnost zaraze virusom putem hrane mala.

WHO kaže da je ''malo vjerojatno da ljudi mogu dobiti Covid-19 putem ambalaže ili hrane”. EFSA kaže da nema dokaza da se prijenos virusa može odviti putem hrane.

Obje organizacije ističu da se koronavirus uglavnom širi od osobe do osobe kroz respiratorne kapljice kada zaražena osoba kašlje, kiše ili razgovara.

Prema CDC-u, iako se moguće zaraziti Covidom-19 dodirom na površinu ili predmet – uključujući pakiranje hrane – zatim dodirivanjem usta, nosa ili možda očiju, ne smatra se glavnim načinom na koji se virus širi.

- Do danas nema dokaza da se virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti prenose putem hrane ili ambalaže s hranom. Koronavirusi se ne mogu razmnožavati u hrani; potreban im je životinjski ili ljudski domaćin da se mogu množiti - kaže WHO.

S druge strane, kineski stručnjaci poput Davida Hui Shu-cheonga s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu rekao je da su uvezeni prehrambeni proizvodi koji su testirani pozitivno na virus sigurno kontaminirani prilikom pakiranja.

Ali to ne mora nužno značiti da su zarazni jer se može raditi o mrtvom virusu. Poznato je iz ranijih slučajeva iz Južne Koreje da su se pacijenti koji su se oporavili od Covida-19 dobivali pozitivne testove na koronavirus jer su u osobama ostali ostaci virusa.

Međutim, ako je virus uzet iz prehrambenih proizvoda aktivan onda je to zarazno, rekao je, dodajući da koronavirus može preživjeti temperaturu smrzavanja i još uvijek biti aktivan kada se odmrzava.

Kineske vlasti povećale su pregled uvoza mesa i morskih proizvoda od lipnja, kada je epidemija koronavirusa ponovno buknula u Pekingu s epicentrom na najvećoj gradskoj tržnici hrane. Kada je virus otkriven na dasci za sjeckanje uvoznog losos, supermarketi su ga uklonili s polica.

Službenici kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti tada su rekli da ne mogu zaključiti da je losos izbor zaraze sam jer je otkriven na ploči prodavača. Wu Zunoyou, glavni epidemiolog rekao je da je ploču mogao kontaminirati zaraženi vlasnik ili kupac ili drugi proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:50