OPTUŽBE

U Kini traje represija Ujgura bez presedana, tvrde u američkom Kongresu

kineski predsjednik Xi Jinping
 REUTERS

Kineske vlasti provode represiju bez presedana nad muslimanskom manjinom Ujgurima koja možda predstavlja zločin protiv čovječnosti, naveli su republikanski i demokratski zastupnici u vrlo kritičnom izvješću američkog Kongresa o ljudskim pravima u Kini.

Kineska komunistička partija i dalje monopolizira vlast putem represije, nadzora, indoktriniranja i brutalnosti koje provodi država.

Washington je očekivao da će otvaranje Kine i njezin jaki gospodarski rast dovesti do poboljšanja stanja, ali posljednjih godina represija se pojačala, stoji u tom godišnjem izvješću na više od 300 stranica.

U izvješću se naglašava strašno stanje ljudskih prava u Kini i njihovo pogoršanje, ako se uzmu u obzir sva raspoloživa mjerila, od kada je Xi Jinping stao na čelo komunističke partije 2012. i zatim postao predsjednik godinu dana kasnije.

Posebno zabrinjavaju samovoljna i masovna zatočenja do milijun ili više Ujgura i drugih muslimanskih manjina u tim centrima za "politički preodgoj" na zapadu Kine, naglašavaju republikanski predsjednik povjerenstva za Kinu, senator Marco Rubio i zastupnik Predstavničkog doma Chris Smith.

- Ta postupanja bi mogla predstavljati zločine protiv čovječnosti - upozorili su i posebice istaknuli represiju etničkih manjina u autonomnoj ujgurskoj regiji Xinjiang.

Prema tom izvješću partija nastavlja i represivnu politiku na Tibetu putem proširenog nadzora, kao i pravilima kojima ograničavaju vjerske i kulturne slobode Tibetanaca.

Američki Kongres redovno kritizira stanje ljudskih prava u Kini.

Republikanski predsjednik Donald Trump postigao je značajno zbližavanje s Pekingom i "prijateljem Yi Jinpingom" početkom mandata 2017., ali nedavni trgovinski rat zahladio je odnose između Kine i Sjedinjenih Država.

Kina je optužena u kolovozu pred odborom za ljudska prava UN-a da je zatočila milijun osoba u centrima za preodgoj u regiji Yinjiang, na sjeverozapadu zemlje, kolijevci Ujgura.

Peking je odbacio te informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:34