DOŠLI BLIZU AVIONA

U Kongresu prikazana dosad neviđena snimka NLO-a, vojska priznala: ‘Ne znamo o čemu je riječ...‘

‘Nismo detektirali ništa što bi jedinice za nadzor NLO-a prepoznale kao izvanzemaljsko u svom porijeklu‘

Nepoznati leteći objekti snimljeni iz kokpita borbenih aviona Američke mornarice

 Profimedia/Us Navy/

Prvo javno saslušanje u američkom Kongresu o neidentificiranim letećim objektima u SAD-u zadnjih 50 godina završilo je s malo odgovora o neobjašnjivim fenomenima, piše BBC.

Dvojica vojnih službenika koji su imali zadatak istražiti slučajeve u kojima su viđeni NLO-i, kazali su da se većinu može identificirati. Ali rekli su i da je neke "susrete" nemoguće objasniti.

Opažanja NLO-a koje je snimila američka vojska uključuju i čak 11 slučajeva kad je zamalo došlo do sudara s avionima.

Neki 'nerazjašnjeni fenomeni na nebu', kako vojska službeno naziva NLO-e, su se navodno kretali bez uočljivog načina pokretanja.

Za vrijeme saslušanja glavni službenik tajne službe u Pentagonu Ronald Moultrie je kazao da uz pomoć 'rigorozne' analize većina, iako ne i svi NLO-i mogu biti identificirani.

- Svaki objekt kojeg susretnemo može biti izoliran, karakteriziran, identificiran i, ako je potrebno uništen, kaže Moultrie.

Neobjašnjivi slučaj iz 2004.

Mali broj incidenata ipak nema objašnjenja. U jednom takvom slučaju 2004., pilot i kopilot vojnog aviona, koji je bio stacioniran na nosaču aviona u Pacifiku, susreli su objekt koji je vjerojatno padao tisućama metara prije nego je stao i počeo lebdjeti.

U drugom slučaju, koji je prvi put pokazan javno u utorak, može se vidjeti objekt koji prolazi pored vojnog zrakoplova. O kakvom je objektu bilo riječ nije objašnjeno.

- Postoji mali broj događaja u kojima postoje karakteristike leta koje ne možemo objasniti s podacima koji su nam sad dostupni, kazao je Scott Bray, zamjenik direktora mornaričke obavještajne službe.

- To su oni koji nas očito najviše zanimaju, dodao je.

Bray je također pokušavao otkloniti mogućnost da NLO-i mogu biti izvanzemaljske letjelice, dodavši da organski ili anorganski materijal u nekoj od neobjašnjivih incidenata nije pronađen i da nije bilo pokušaja komunikacije s objektima.

- Nismo detektirali ništa što bi jedinice za nadzor NLO-a prepoznale kao izvanzemaljsko u svom porijeklu, kazao je.

Zakonodavci prisutni na saslušanju su izrazili zabrinutost da bilo koji neobjašnjeni zračni fenomen može biti prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Rick Crawford, republikanac iz Arkansasa je rekao da je neuspjeh identificiranja potencijalnih prijetnji 'ekvivalent neuspjeha obavještajne službe kakvog sigurno želimo izbjeći'.

- Ne radi se o tome da smo pronašli izvanzemaljsku letjelicu, dodao je.

U slučajevima objekata s neobjašnjivim pogonom, Bray je rekao da SAD nemaju saznanja o tome da potencijalno neprijateljske zemlje imaju takvu tehnologiju.

Nakon javnog saslušanja, komisija je zatvorila vrata kako bi održala privatni povjerljivi razgovor sa zakonodavcima.

Javna fascinacija letećim tanjurima, sjajećim izvorima svjetlosti i letjelicama s drugih planeta traje desetljećima.

Posljednje javno saslušanje o ovom pitanju je održano 1966., kad je republikanski kongresmen i budući američki predsjednik Gerald Ford sazvao nekoliko saslušanja na kojima se raspravljalo o viđenjima NLO-a nakon jednog takvog slučaja u Michiganu kojeg je vidjelo 40 ljudi, uključujući desetak policajaca.

Službenici američke avijacije su incident objasnili kao 'močvarni plin', a Ford je takav opis nazvao 'neozbiljnim'.

'Projekt plava knjiga'

Istraga službe zračnih snaga 1969. o NLO-ima pod nazivom 'Projekt plava knjiga' je završen nakon što je utvrđeno da nema letećih objekata koji su potvrđeni ili označeni kao prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Američki mediji su 2017. izvijestili o tajnim nastojanjima Pentagona da istraže svjedočanstva pilota i drugih pripadnika američke vojske koji su prijavili da su vidjeli čudne objekte na nebu.

Izvještaji uključuju snimke NLO-a i opise toga kako se čini da su se kretali na nepredvidljive načine, uključujući lebdenje na mjestu za vrijeme jakih vjetrova i brze promjene visine.

Piloti su opisali kako su ih viđali 'gotovo svakodnevno' van vojnih baza, a jedan zviždač je opisao kako su NLO-i ometali američka postrojenja s nuklearnim oružjem i čak prisilili neka da prestanu djelovati.

Godine 2020. fond za oporavak od posljedica covid krize kojeg je odobrio Donald Trump je uključivao odredbu kojom se zahtjeva da američke obavještajne agencije dostave neklasificirani izvještaj o NLO-ima unutar 180 dana.

U lipnju 2020. američki direktor državne obavještajne službe je donio izvještaj u kojem se kaže da nema objašnjenja za desetke neidentificiranih letećih objekata koji su se viđeni 2004. kad su zabilježena 144 takva slučaja. Samo jednog se moglo lako objasniti kao balon punjen vrućim zrakom, a za druge je navedeno da 'nema objašnjenja'.

- Većina NLO-a su vjerojatno fizički objekti, kaže se u izvještaju uz dodatak da je njih 80 uočeno pomoću razvijenih vojnih senzora i radarskih sustava.

Izvještaj iz lipnja 2021. nije uspio doći do definitivnih odgovora po pitanju toga o kakvim se objektima radi ili kako funkcioniraju. Izvještaj je pozvao na proširenu istragu i prikupljanje podataka s obzirom na stigmu kakvu dobivaju državni dužnosnici koji prijave neobjašnjive susrete.

Prošlog prosinca demokrati su uspjeli u uključivanju snažnijeg zahtjeva za razotkrivanjem takvih slučajeva u godišnjem izvješću o obrani kojeg je potpisao Joe Biden.

Zakon od vojske zahtijeva da utvrdi trajni ured posvećen istragama o NLO-ima, što je i realizirano, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 03:42