SPREMA SE KAOS

U Kosovskoj Mitrovici se oglasile sirene za uzbunu, dižu se barikade; Policija: ‘Nema ozlijeđenih‘

Posebno su se uspaničili oni s malenom djeclom koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev.

Kosovska Mitrovica, arhivska forografija

 Armend Nimani/Afp

U sjevernom dijelu Mitrovice tijekom popodneva su se oglasile sirene za uzbunu. Mnogi građani su se uplašili jer su sirene bile vrlo glasne, a posebno oni s malenom djecom koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev.

Građani sa sjevera Kosova javljaju da su na više lokacija postavljene barikade. Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti potvrdio je za KosSev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

Upozorio je da je procurila lažna vijest da će specijalne jedinice blokirati općinu, rekavši da to nije točno.

Na sjeveru Kosova su lokalni stanovnici srpske nacionalnosti blokirali glavnu cestu, parkiravši kamione nedaleko od graničnog prijelaza Jarinja koji se nalazi u Općini Leposavić, javljaju lokalni mediji.

Kosovska policija je potvrdila kako su granični prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za promet. Iz policije navode kako je do odluke za zatvaranje graničnih prijelaza došlo nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve koji vode ka njima.

Dodaje se kako je policija informirala građane da koriste druge prijelaze.

Kosovska policija priopćila je u nedjelju navečer da se na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca, no da nije bilo ozlijeđenih, nakon što su uoči za sutra najavljenih novih mjera blokirani prijelazi Jarinje i Brnjak.

- Građani su također dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im ozljede i materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su dio organizacija blokiranja puteva, navodi policija u priopćenju dodajući da do sada nema službenih informacija o ozlijeđenim građanima ili policijskim službenicima.

- Upućujemo apel svim građanima i medijima da ne nasjedaju na lažne vijesti koje imaju tendenciju destabilizirati situaciju i stvoriti paniku, navode iz kosovske policije.

Oglasio se i KFOR ( snage na Kosovu su međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza) koji je poručio da prati situaciju te da u ovom trenutku prikupljaju relevatne informacije.

Oglasilo se i srpsko ministarstvo

O situaciju na sjevernom Kosovu oglasilo se i Ministarstvo obrane Srbije.

"Povodom velikog broja dezinformacija koje namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internet portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo obrane priopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritorij Kosova i Metohije", napisali su.

Vučić dao naslutiti što se sprema

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije u nedjelju je pozvao Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 15:29