KLJUČNO PITANJE

U Kremlju definirali granice Luganska i Donjecka, separatisti nisu oduševljeni Putinovom odlukom

Potpredsjednik luganskog parlamenta Dmitrij Horošilov pozvao je ukrajinsku vojsku da se povuče s "okupiranog područja".

Ruski tenkovi idu prema Donjecku

 Profimedia

Dok jer ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju naciji, kojim je priznao neovisnost paradržavnih tvorevina Lugansk i Donjeck, govorio kako je Ukrajina tvorevina koju je izmislio boljševički vođa Vladimir Lenjin, građani Donjecka, kako su javljale ruske TV postaje, izlazili su na središnji trg koji nosi ime baš tog Vladimira Lenjina i pod njegovim spomenikom slavili rusko priznanje svoje paradržavne tvorevine, što je cijeloj toj priči dalo i dodatni bizarni ton.

U Lugansku i Donjecku bio je vatromet, razdragani su ljudi, unatoč policijskom satu, izlazili na ulice i mahali ruskim zastavama, a mnogi su oduševljeno zahvaljivali Putinu i "ruskoj domovini" na priznanju ("Znali smo da nas nećete ostaviti na cjedilu") te govorili da je sada sljedeći korak "ujedinjenje s Rusijom". Istodobno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da Ukrajina neće uvoditi izvanredno stanje na području cijele zemlje ako "Rusija ne krene u sveopći napad", dok kijevska Ukrajinska pravda navodi da se u Kijevu razmatra mogućnost prekida diplomatskih odnosa s Moskvom.

U razgovoru s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhanom Alijevom, koji mu je došao u posjet, Putin je, sjedeći za onim svojim legendarnim bijelim višemetarskim stolom, izjavio da "Rusija ne stvara imperij" te da priznaje suverenitet svih drugih bivših sovjetskih država, ali, kako je rekao, Ukrajina je iznimka tog pravila zbog "vanjskog utjecaja na tu zemlju".

Akt o slanju vojske

Nakon potpisivanja akta o priznavanju separatističkih "država" ruski je predsjednik potpisao i akt o slanju ruske vojske u "mirovnu misiju" u Donbas kako bi održavala mir. Odnosno, kako je rečeno, ruski vojnici bili bi "mirotvorci" kao i u Južnoj Osetiji te Abhaziji. Odmah nakon toga na društvenim mrežama pojavile su se snimke tenkova i bornih kola koji ulaze na područje pobunjeničkih tvorevina. S tog područja ruski mediji javljaju kako "ruske mirotvorce" dočekuju cvijećem, ruskim zastavama i ruskim pjesmama poput "Katjuše", dok neki drugi mediji javljaju da do pokretanja vojske još nije došlo, mada ukrajinski mediji pišu kako su primjećeni pokreti ruske vojne tehnike na tom području.

Putin je uputio u Dumu na ratifikaciju (već je sve sređeno) sporazum o prijateljstvu, suradnji i uzajamnoj pomoći između Rusije i dviju novopriznatih "država". Kako pišu ruski mediji Interfax i Ria novosti, sporazum Rusije s Luganskom i Donjeckom podrazumijeva zajedničko osiguravanje i nadgledanje granice te korištenje vojnih baza i vojne infrastrukture. Granice dviju paradržavnih tvorevina osiguravat će zajednički Rusija i vojno-policijske snage separatističkih područja. Sporazum je potpisan na deset godina, s automatskim produljenjem nakon njegova isteka. Istodobno je Putin zadužio Ministarstvo vanjskih poslova da dogovori uspostavu diplomatskih odnosa te otvaranje ruskih diplomatskih predstavništava u tim "državama" i njihovih u Moskvi.

No, nakon Putinova priznanja pobunjeničkih tvorevina došlo je do zbrke u eteru. Naime, i ruski mediji pitali su se je li Vladimir Putin priznao Donjeck i Lugansk u njihovim "prirodnim" granicama, odnosno teritorij koji je obuhvaćao te "oblasti" prije izbijanja rata ili samo u granicama koje trenutačno kontroliraju proruski pobunjenici.

Putin nije bio jasan

Putin u svom obraćanju nije bio jasan. Naime, tek je oko polovine tih područja pod upravom secesionista, a ostatak "oblasti" kontrolira ukrajinska vojska i područje je u državnopravnom okviru Ukrajine. Dodatnu zbrku izazvao je šef parlamentarnog Odbora za pitanje odnosa Zajednice neovisnih država (institucija koja okuplja devet država bivšeg SSSR-a) Leonid Kalašnjikov koji je rekao kako on misli da je Putin priznao državnost na cijelom teritoriju dviju oblasti, a ne samo one koje kontroliraju separatističke snage. No, ubrzo je došlo objašnjenje iz Dume.

Moskovski list RBK navodi prvu zamjenicu Odbora Dume za međunarodne odnose Svetlanu Žukovu koja je rekla kako "Rusija neće priznavati Donjecku narodnu republiku i Lugansku narodnu republiku u granicama koje su ta područja imala, nego u sadašnjim granicama koje kontroliraju". "Priznajemo granice koje su sada, u ovom trenutku. Nitko ne namjerava ići dalje. U dokumentima nismo određivali nikakve druge granice", izjavila je Žukova za RBK. Doduše, potpredsjednik luganskog parlamenta Dmitrij Horošilov rekao je kako on smatra da je priznata "cijela Luganska oblast" te je pozvao ukrajinsku vojsku da se povuče s "okupiranog područja".

Zanimljivo je da je na sastanku ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti, prije Putinova istupa u kojem je priznao neovisnost odmetnutih pokrajina, šef vanjske kontraobavještajne službe Sergej Nariškin napravio "lapsus" rekavši da pozdravlja "pripajanje Donjecka i Luganska", na što ga je predsjednik Putin upozorio da se "raspravlja o priznanju neovisnosti" te je on onda izjavio da pozdravlja "suverenitet Donbasa". Ruski mediji već pišu da će Rusija hitno poslati financijsku pomoć tamošnjem stanovništvu, a izbjeglice iz Donjecka i Lugaska bit će razmješteni po raznim ruskim regijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:18