PITANJE GRANICE

U KRITIČNOM TRENUTKU ZA BREXIT SASTAJU SE BORIS JOHNSON I IRSKI PREMIJER Razgovarat će u privatnom okruženju na nepoznatoj lokaciji bez medija

 Mark D / MEGA / Mega Agency / Profimedia

LONDON - Britanski premijer Boris Johnson sastaje se u četvrtak sa svojim irskim kolegom Leom Varadkarom, u kritičnom trenutku za brexit, kada pregovori između Londona i Bruxellesa i dalje zapinju na pitanju granice na irskom otoku.

Pregovori su u zastoju, tjedan dana uoči europskog summita koji će biti ključan za eventualno izbjegavanje tvrdog brexita 31. listopada.

Sastanak Johnsona i Varadkara, organiziran uoči posjeta Bruxellesu britanskog ministra za brexit Stevea Barclaya, "bit će privatan kako bi omogućio čelnicima i njihovim ekipama detaljne pregovore", objavio je Downing Street.

Održat će se na "sjeverozapadu Engleske", objavila je britanska vlada bez ikakvih pojedinosti, a pristup medijima neće biti omogućen.

Irski premijer je ključna osoba u procesu u kojem je problem kako izbjeći povratak tvrde granice na Irskom otoku na kojem se nalaze Irska, članica Europske unije, i Sjeverna Irska, dio Ujedinjenog Kraljevstva, te kako sačuvati mir na otoku koji je bio suočen s desetljećima nasilja.

Vremena ima vrlo malo. Europska unija dala je britanskoj vladi rok do petka da predstavi prihvatljivi kompromis o granici i omogući prijateljsko razdvajanje, više od tri godine nakon referenduma na kojem se odlučilo o napuštanju UNije.

Ali zasad nije postignut veći napredak i London i Bruxelles posljednjih dana prebacuju međusobno odgovornost za ustupke koje bi trebali dati.

Vrijeme curi, rekao je u srijedu europski pregovarač Michel Barnier pred Europskim parlamentom.

"Da budem iskren, nismo doista u poziciji da pronađemo dogovor s Velikom Britanijom", rekao je Francuz.

"EU ne može prihvatiti aktualni britanski prijedlog jer bi on zamijenio operativno, praktično i pravno rješenje hipotetskom i privremenom solucijom", smatra Barnier.

"Od nas se traži da prihvatimo sustav koji još nije razvijen ni ispitan, koji je većim dijelom temeljen na izuzećima i derogacijama, na tehnologijama o kojima se još nije raspravljalo", dodao je.

U petak će se britanski ministar Barclay u Bruxellesu sastati s Barnierom. Najprije najavljen za četvrtak, sastanak je pomaknut na petak ujutro , rekao je za AFP jedan europski izvor.

U nedjelju, francuski predsjednik Emmanuel Macron primit će u Elizejskoj palači njemačku kancelarku Angelu Merkel, nekoliko dana prije summita EU-a 17. i 18. listopada, ključnog za postizanje sporazuma.

Ako 19. listopada dogovora ne bude, zakon nameće britanskom premijeru da zatraži odgodu brexita od tri mjeseca, iako je obećao izlazak "pod svaku cijenu" 31. listopada.

Parlament je donio zakon koji Johnsona obvezuje da zatraži odgodu brexita ako ne uspije ispregovarati novi sporazum na europskom summitu 17. i 18. listopada.

Premijer je rekao da će poštivati zakon, ali je ostao i čvrsto pri obećanju da će u svakom slučaju 31. listopada izvesti Britaniju iz Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:20