POSVUDA SU

U krvi najviših EU dužnosnika pronađene ‘vječne kemikalije‘, povezuju se s nizom teških bolesti: ‘Ovo moramo zaustaviti!‘

Prijedlog pet europskih zemalja da ih se zabrani izazvao je velik otpor niza sektora koji trenutačno o njima ovise

Frans Timmermans

 Remko De Waal/Anp Via Afp

Nevladine organizacije za zaštitu okoliša identificirale su otrovne "vječne kemikalije" u krvi najviših dužnosnika Europske unije, u sklopu kampanje da se uvede europska zabrana za te kemikalije unatoč velikom otporu industrije, piše u srijedu Politico.

Svaki od 16 političara i javnih osoba koje su sudjelovale u ispitivanju - među kojima su bili izvršna potpredsjednica Europske komisije za digitalni razvoj i povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, bivši izvršni potpredsjednik Europske komisije za Zeleni plan i povjerenik za zaštitu klime Frans Timmermans te europski povjerenik za zaštitu okoliša Virginijus Sinkevičius - imali su najmanje sedam vrsta otrovnih PFAS kemikalija u krvi. U pet slučajeva količina je "premašivala važeći sigurnosni prag" za te kemikalije.

PFAS kemikalije, koje se jako koriste u predmetima za svakodnevnu upotrebu kao što su tave s neprijanjajućim dnom i kabanice te u proizvodnji poluvodiča i baterija, povezuje se s nizom teških bolesti uključujući rak i neplodnost. Poznate su kao i "vječne kemikalije" jer se prirodno ne raspadaju u okolišu, a pronađene su u uzorcima kišnice, tla i majčina mlijeka.

"Iz ovoga sam naučila da sami možete poduzeti niz stvari, ali to nije dovoljno", rekla je Vestager za Politico, dodajući da 30 godina nastoji izbjegavati otrovne kemikalije u kozmetici. "PFAS kemikalije gotovo su posvuda."

"Građani moraju biti zaštićeni od vječnih kemikalija", rekao je Timmermans, koji je napustio dužnost u Bruxellesu i vratio se u nacionalnu politiku u Nizozemskoj. "Moramo zaustaviti sva ispuštanja tog legaliziranog smeća."

Testiranja krvi, koja su proveli Europski ured za okoliš (EEB) i ChemSec, dio su kampanje podizanja svijesti koju predvode nevladine organizacije u trenutku kada EU razmatra potencijalnu zabranu tih kemikalija.

Europska komisija obećala je postupno zabraniti PFAS kemikalije zbog njihova utjecaja na okoliš i zdravlje, osim u slučajevima kada su dokazano nezamjenjive i "esencijalne" za društvo.

No prijedlog pet europskih zemalja da ih se zabrani izazvao je velik otpor niza sektora koji trenutačno o njima ovise upozoravajući da bi nove mjere naštetile europskoj konkurentnosti.

Da bi se postupno zabranilo PFAS kemikalije, treba proći dugačak proces. Odbori Europske agencije za kemikalije prvo moraju iznijeti svoje mišljenje o prijedlogu zabrane Komisiji, a za to nije definiran rok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:13