POMPEJI

U ‘Kući čednih ljubavnika‘ pronađeni kosturi muškaraca poginulih u erupciji Vezuva prije 2000 godina

Njih nije ubio vulkanski pepeo već rušenje zidova kojih su komadići pronađeni među njihovim zdrobljenim kostima

Pompeji

 Handout/Afp

Ostaci dviju osoba pronađeni su u ruševinama Pompeja, drevnog rimskog grada nestalog u erupciji vulkana Vezuv prije 2000 godina, objavilo je talijansko ministarstvo kulture.

Kosturi su pronađeni u "Kući čednih ljubavnika" i vjerojatno je riječ o dvojici muškaraca 50-ih godina koji su poginuli u potresu koji je pratio erupciju, navodi ministarstvo.

image

Pompeji

Handout/Afp

Ravnatelj Arehološkog parka Gabriel Zuchtriegel rekao je da njih nije ubio vulkanski pepeo već rušenje zidova kojih su komadići pronađeni među njihovim zdrobljenim kostima.

"Moderne ekskavacijske tehnike pomažu nam bolje razumjeti pakao koji je potpuno razorio Pompeje u dva dana, usmrtivši njegove stanovnike", rekao je njemački arheolog.

image

Pompeji

Handout/Afp

U Pompejima, nekih 23 kilometra jugoistočno od Napulja, živjeli je oko 13.000 ljudi do 79. godine prije Krista kada je vulkan erumpirao snagom jednakom mnogim atomskim bombama.

Najmanje 15 do 20 posto stanovništva je poginulo. U dva i po zadnji stoljeća, arheolozi su pronašli ostatke više od 1300 žrtava.

Nalazište Pompeja otkriveno je tek u 16. stoljeću i danas je mjesto velikih arheoloških aktivnosti u nastojanju da se zaustave godine zanemarivanja i propadanja, a što je moguće zahvaljujući financijskom projektu Europske unije od 105 milijuna eura.

image

Pompeji

Handout/Afp

Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano rekao je da se radovi na konzerviranju i daljnjim istraživanjima nastavljaju.

"Otkriće ovih dvaju kostura pokazuje nam da još moramo mnogo toga istražiti, provesti još mnoga iskapanja i pronaći još mnogo ostataka" golemog blaga za istraživanje, rekao je.

Pompeji su upisani na UNESCO-ov popis svjetske baštine i drugo su najposjećenije turističko odredište u Italiji nakon Koliseja u Rimu.

image

Pompeji

Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:44