NEMA MIRA

U Libiji izbili sukobi nakon što je novi premijer pokušao preuzeti dužnost od suparničke vlade

U Tripoliju se čula pucnjava, a televizija al-Hadath objavila je snimke koje prikazuju sukobe u središtu gradu i gradskoj luci

Vojska na ulicama Tripolija

 Ibrahim Chalhoub/Afp

U glavnom gradu Libije u utorak su izbili sukobi nakon što je premijer Fathi Bashagha, kojeg je imenovao parlament, pokušao preuzeti svoju dužnost od suparničke vlade koja odbija predati vlast.

Reutersovi novinari u Tripoliju izvijestili su da se čula pucnjava, a televizija al-Hadath objavila je snimke koje prikazuju, kako se navodi, sukobe u središtu gradu i gradskoj luci.

Sukobi su započeli nakon što je Bashagha tijekom noći stigao u grad. Njegov je ured priopćio da će svoje dužnosti obavljati u glavnom gradu da bi nakon nekoliko sati objavio da je on napustio Tripoli.

Bashagha je imenovan u ožujku, što je dovelo do sukoba dviju suparničkih vlada koje polažu pravo na vlast. Obje strane imaju podršku naoružanih frakcija u Tripoliju i zapadnoj Libiji zbog čega se strahuje da bi razdoblje mira, koje je trajalo dvije godine, moglo uskoro završiti.

Libija je malo uživala u sigurnosti: 2011. je uz podršku NATO-a svrgnut Moamer Gadafi, a već 2014. zemlja je podijeljena između istočnih i zapadnih suparničkih frakcija. One su 2020. dogovorile primirje kojim je uspostavljena krhka vlada jedinstva.

Izbori su trebali biti u prosincu prošle godine, no plan je propao zbog nesuglasica među frakcijama i glavnim kandidatima oko izbornih pravila. Stoga je parlament, koji je tijekom rata stao na stranu istočnih frakcija, odlučio imenovati novu vladu.

No, premijer vlade jedinstva Abdulhamid al-Dbeibah, odbacio je odluku parlamenta rekavši da je njegova administracija još uvijek važeća i da će vlast predati tek nakon izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 08:31