AKCIJA U SUSJEDSTVU

U Ljubljani uhićena dva ruska špijuna! Objavljeno čije su putovnice koristili: ‘Imali su mali ured‘

Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija (Sova) otkrila je dvojicu stranih državljana

Ilustracija (arhivska fotografija)

 Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija zajedno s NPU-om (Nacionalni istražni ured) privela je dvojicu stranaca za koje se sumnja da su špijunirali za Rusiju. Iza Bežigrada u Ljubljani unajmili su mali ured, u kojem su se službeno trebali baviti nekretninama i antikvitetima, javlja N1.

Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija (Sova) otkrila je, a potom zajedno s NPU-om uhitila dvojicu stranih državljana optuženih za špijuniranje za Rusiju, javljaju Delo i Siol. Neslužbenu informaciju potvrdili su i u Okružnom tužiteljstvu u Ljubljani.

Prema pisanju lista, dvojica ruskih agenata imali su državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a u Sloveniji su djelovali pod lažnim identitetom. Unajmili su mali ured u poslovnoj zgradi iza Bežigrada, u Parmovoj ulici, gdje su i uhićeni. Službeno se, navodno, bave trgovinom nekretninama i antikvitetima.

Na temelju priopćenja Sove tužiteljstvo je pokrenulo predistražni postupak i početkom prosinca prošle godine istražnom odjelu Okružnog suda u Ljubljani podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv dvije fizičke osobe privedene zbog kaznenog djela špijunaže. Dvojica osumnjičenih su u pritvoru.

Kako navodi Siol, akcija se trebala odvijati u suradnji sa stranim obavještajnim službama.

Sumnjiči ih se za kazneno djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja. Za kazneno djelo špijunaže propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja propisana je kazna zatvora do tri godine.

Prema neslužbenim informacijama iz Odjela, ovo nije jedini slučaj kada je Sova uspjela ući u trag aktivnim pripadnicima stranih obavještajnih službi, ali je ovaj slučaj veliki uspjeh zbog složenosti otkrivanja jer je špijune s lažnim identitetom i državljanstvom bilo teško pronaći i povezati s Rusijom.

Slovenija je zbog svog geostrateškog položaja zanimljiva za djelovanje stranih agenata, objasnio je za Delo stručnjak za sigurnost i bivši direktor Sove Iztok Podbregar. Kako je dodao, prostor je atraktivan i za agente koji žive i rade u Sloveniji u skladu sa zakonima, ali djeluju na teritoriju trećih zemalja.

Vijest je prenio i ruski TASS navodeći da im prijeti do osam godina zatvora. Dodaju i da jedan uhićeni ima argetinsku putovnicu, navodi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:46