KONTROVERZNI ARTEFAKT

U Londonu pokrenuta velika kampanja da se ukloni kip robovlasnika i bivšeg gradonačelnika: ‘Pomaknut ćemo ga...‘

Većina od 2000 stanovnika koji su sudjelovali u anketi želi da se kip ukloni

Kip Roberta Geffryeja, gradonačelnika Londona iz 17. stoljeća

 -/Hemis/Profimedia

Kip robovlasnika koji se nalazi ispred londonskog muzeja mogao bi biti premješten na neko manje istaknuto mjesto nakon što je pokrenuta kampanja za njegovo uklanjanje, piše Guardian.

Kip Roberta Geffryea, trgovca iz 17. stoljeća i bivšeg gradonačelnika Londona, u Muzeju doma, bio je predmet sukoba između aktivista kampanje i vlade, koja je rekla da muzeji moraju "objasniti" kontroverzne artefakte. U priopćenju koje su objavili ovog tjedna, muzej je rekao: "Vjerujemo da postoji potencijal da se kip zadrži u muzeju, ali u alternativnom i manje istaknutom prostoru, gdje možemo bolje ispričati cijelu priču o povijesti grada i životu Roberta Geffryea, uključujući njegovu upletenost u transatlantsko ropstvo".

"Suočavamo se, propitujemo i učimo iz neugodnih istina o podrijetlu muzejskih artefakata kako bismo ispunili svoju predanost raznolikosti i uključenosti", rekli su iz Muzeja. Anketu koju su prošle godine, nakon ubojstva Georgea Floyda, proveli muzej i vijeće Hackneyja, pokazalo je da većina od 2000 stanovnika, koliko ih je sudjelovalo, želi da se kip ukloni.

Prošlog listopada Oliver Dowden, tadašnji tajnik za kulturu, rekao je muzeju: "Imperativ je da nastavite djelovati nepristrano, u skladu sa svojim statusom koji je javno financiran, a ne na način koji to dovodi u pitanje." Ove godine vlada je objavila zakon koji zahtijeva pribavljanje građevinske suglasnosti ili dozvole za planiranje prije uklanjanja povijesnih spomenika.

Taj potez uslijedio je nakon što su aktivisti nasilno skinuli kip Edwarda Colstona, robovlasnika iz 17. stoljeća, i gurnuli ga u luku Bristol usred velike rasprave o kolonijalnoj prošlosti Britanije i njezinim vezama s trgovinom robljem. Muzej doma nalazi se na popisu muzeja od posebne važnosti, a prije se zvao i Geffrye muzej.

Kada je nakon trogodišnje obnove ponovno otvoren u lipnju, ispod Geffryeva kipa postavljena je ploča koja objašnjava njegovu povezanost s ropstvom, a pisalo je i kako je kip upravo "predmet intenzivne rasprave".

Prošlog mjeseca aktivisti kampanje pozvali su nastavnike, mlade i lokalno stanovništvo da bojkotiraju muzej sve dok kip ne bude uklonjen. Sade Etti, savjetnik londonske četvrti Hackney, rekao je: “Kipove onih koji su uključeni u ropstvo trebalo bi srušiti i ukloniti. Podržavanje njihovog postojanja zaslužuje prijekor.”

Diane Abbott, laburistička zastupnica za Hackney North i Stoke Newington, rekla je da bi muzej trebao “prepoznati potrebu za promjenom i oduprijeti se pritisku središnje vlade. Trebalo bi ukloniti kip", smatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:17