STOJI 45 MIL. EURA

U Londonu zaplijenjena jahta kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu

Luksuzna jahta s bazenom i s vinskim podrumom u vlasništvu ruskog državljanina...

Jahta ”Phi”.

 James Manning/Pa Images/Profimedia

Luksuzna jahta s bazenom i s vinskim podrumom u vlasništvu ruskog državljanina zaplijenjena je u Londonu u okviru sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćila je u utorak britanska agencija za suzbijanje kriminala (NCA).

Nakon utvrđivanja identiteta vlasnika - ruskog poduzetnika čije ime nije objavljeno - informacija je poslana ministru prometa Grantu Shappsu koji je u utorak naredio "prvu zapljenu superjahte u britanskim vodama dosad", navodi se u priopćenju NCA-e.

image

Grant Shapps

James Manning/Pa Images/Profimedia

Ministar je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj stoji ispred Phija, treće po veličini jahte, sagrađene u nizozemskom brodogradilištu Royal Husiman, duge 58 metara i vrijedne 45 milijuna eura.

"Ova vlada će i ubuduće donositi odlučne mjere protiv svakog tko ima korist od povezanosti s Putinovim režimom", napisao je u poruci na Twitteru.

Brod je zaplijenjen u luci Canary Wharf u Londonu. Premda ime njegova vlasnika nije na popisu tisuću fizičkih i pravnih osoba pod britanskim sankcijama, britanski zakon dopušta zapljenu brodova koje posjeduju, kontroliraju, unajmljuju ili njima upravljaju osobe povezane s Rusijom.

image

Duga 58 metara i vrijedna 45 milijuna eura

James Manning/Pa Images/Profimedia

Britanska agencija za suzbijanje kriminala (NCA) navodi da je identitet pravog vlasnika broda bio "namjerno sakriven", ali su istražitelji uspjeli doći do njega.

Brod je prijavljen u Svetom Kristoforu i Nevisu, poreznoj oazi i plovio je pod malteškom zastavom "kako se ne bi znalo odakle je", navodi NCA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:25