BORBA PROTIV STIGME

U Madridu otvorena ‘soba za plakanje‘: Iza svega stoji jako važna inicijativa i poruka

U Španjolskoj si je 2019. godine život oduzela 3.671 osoba, čime je suicid postao drugi najčešći uzrok smrti nakon prirodne smrti
Djevojka plače, Ilustrativna fotografija
 Zero Creatives/Imagesource/Profimedia

U Španjolskoj je ovih dana otvorena "La llorería", odnosno soba za plakanje. Cilj joj je uklanjanje stigme oko problema s mentalnim zdravljem, prenose Reuters i First post.

Prema podacima španjolske vlade, u Španjolskoj si je u 2019. godini život oduzela 3.671 osoba, čime je suicid postao drugi najčešći uzrok smrti nakon prirodne smrti.



Zbog toga su u Madridu otvorili sobu za plakanje koja posjetiteljima poručuje da je u redu potražiti psihološku pomoć.

U sobi za plakanje nalaze se natpisi poput "Uđi i plači" ili " I ja sam anksiozan", a u jednom se kutu nalazi i telefon te popis stručnjaka koje posjetitelji mogu kontaktirati u slučaju da ih muče problemi.

Naime, 5.8% stanovnika Španjolske pati od anksioznosti, a jedan od deset tinejdžera ima diagnosticiran neki problem s mentalnim zdravljem.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja španjolski je premijer Pedro Sánchez rekao da se radi o "problemu javnog zdravstva" o kojem se u javnom prostoru mora pričati.

Sánchez je obećao potporu u vidu financijske potpore te u obliku linije za prevenciju suicida, koju se može kontaktirati 24 sata dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:25