‘UZALUDAN TROŠAK‘

U Madridu u ozračju žive polemike otvorena javna bolnica izgrađena u rekordnom vremenu

Bolnica je pravo "čudo", rekao je konzervativni gradonačelnik španjolskoga glavnog grada Jose Luis Martinez Almeida
 OSCAR DEL POZO/AFP

U Madridu je u utorak, u ozračju žive polemike, otvorena javna bolnica Isabel Zendal izgrađena u rekordnom vremenu.

Bolnica je pravo "čudo", rekao je konzervativni gradonačelnik španjolskoga glavnog grada Jose Luis Martinez Almeida u prigodi svečanog otvorenja bolničkog kompleksa koji je izniknuo iz zemlje za nepuna tri mjeseca.

Površine je 80.000 četvornih metara i moći će primiti tisuću bolesnika u tri zgrade s visokim i širokim staklenim stijenama iza kojih su se još u utorak mogli vidjeti kablovi kako vise sa stropa.

Ova ustanova će rasteretiti ostatak zdravstvenog sustava u Madridu kojega je opterećenje u prvom valu pandemije covida-19 dovelo do toga da se izložbeni salon u gradu pretvori u privremenu bolnicu.

Bolnica Isabel Zendal primit će prve pacijente "već idućeg tjedna", rekao je Enrique Ruiz Escudero, čelnik madridske regije za zdravstvo.

image
OSCAR DEL POZO/AFP

Bolnica je "prilagođena svim situacijama koje možemo doživjeti", kako "katastrofama", tako i "novim epidemijama", izrazila je zadovoljstvo Isabel Diaz Ayuso, predsjednica regije i članica Narodne stranke (PP) koja je vodila projekt, ustvrdivši da su bolnički odjeli intenzivne skrbi "najmoderniji u Madridu".

No ispred bolnice, smještene nedaleko od međunarodne zračne luke Madrid-Barajas i od autoceste, nekoliko desetaka članova bolničkog osoblja i nezadovoljnika okupilo se, unatoč velikom broju policajaca, kako bi osudili projekt koji ocjenjuju "beskorisnim" a cijena mu je dvostruko premašila planirani proračun. Ukupni troškovi se penju na najmanje 100 milijuna eura, pokazuju privremeni podatci koje su u utorak objavile vlasti.

"Postelje u drugim bolnicama su neiskorištene" a novac utrošen za ovu bolnicu mogao se iskoristiti za "stvari koje su stvarno potrebne, poput sustava za praćenje kontakata, osoblja i opreme", rekla je za AFP Olga Alvarez, laboratorijski tehničar u jednoj madridskoj bolnici.

image
OSCAR DEL POZO/AFP

Ova zgrada je "uzaludni trošak", dodala je Alma Blanco, bolničarka. "Imamo bolnice sa 690 postelja koje su prazne zbog nedostatka osoblja, ovo je besmislica", istaknula je.

Projekt je kritizirao i dio političke klase.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o otvorenju ove nove bolnice, glasnogovornica vlade Maria Jesus Montero rekla je kratko da "vlada ne određuje pokrajinama u što će utrošiti svoj novac".

U Španjolskoj, jednoj od europskih zemalja najteže pogođenih pandemijom, umrlo je više od 45.000 ljudi a više od 1,6 milijuna se zarazilo od ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15