UŽIVO: RAT U UKRAJINI

U Mariupolju otkrivena nova masovna grobnica; Moldavija ljuta na Rusiju; Pentagon najavio važan sastanak

Ključne događaje 58. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Ruska krstarica 'Moskva' netom prije potonuća; ukrajinski vojnik na fronti; Rusi ispaljuju rakete na ukrajinske položaje

 Afp/Profimedia/Twitter

Ključni događaji:

- Uživo pratimo 58. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Rusi objavili broj žrtava s 'Moskve'

- Pentagon najavio važan sastanak u Njemačkoj

- Nema otvorenih humanitarnih koridora

- Šef UN-a u ponedjeljak se sastaje s Putinom

- Ruski vojnici oteli dužnosnika koji je vodio humanitarni konvoj u Hersonu

- Zelenski: Putin planira falsificirati referendum o neovisnosti

- Dronovi 'Ghost' stižu u Ukrajinu kao dio najnovijeg američkog paketa

- Rusija prvi put spominje teritorij Moldavije u okviru invazije

image

Brovari, sjeveroistočno od Kijeva

Aleksey Filippov


NOVO 3:10 - AP javlja da je u Mariupolju pronađena nova masovna grobnica. Prema satelitskim snimkama Planet Labsa, grobnica je dimenzija 45 puta 25 metara i mogla bi sadržavati tijela barem 1000 ubijenih stanovnika grada.


2:55 - Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak ruskog veleposlanika kako bi mu izrazilo "duboku zabrinutost" oko izjava visokog ruskog vojnog zapovjednika o tome da je stanovništvo koje govori ruski u toj zemlji ugnjetavano.

"Te izjave nemaju utemeljenja. Moldavija je neutralna zemlja i taj princip moraju poštivati svi međunarodni sudionici, uključujući Rusku Federaciju", objavilo je moldavsko ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Ruske novinske agencije Tass i Interfax ranije u petak prenijele su izjavu Rustama Minnekajeva, zamjenika zapovjednika ruskog središnjeg vojnog okruga, kako Rusija planira pod punu kontrolu staviti Donbas i južni dio Ukrajine tijekom druge faze onoga što naziva specijalnom vojnom operacijom. Time bi, kazao je, Rusija poboljšala svoj pristup moldavskoj pobunjeničkoj, proruskoj regiji Pridnjestrovlju, koja graniči s Ukrajinom, a Kijev strahuje da bi i iz te regije mogli biti pokrenuti napadi na njezin teritorij.

"Kontrola nad jugom Ukrajine još je jedan put do Pridnjestrovlja, gdje također ima dokaza da je stanovništvo koje govori ruski ugnjetavano", izjavio je Minnekajev, a prenio TASS.

Njegove izjave pružile su dosad najviše informacija o ambicijama Moskve u Ukrajini, a sugeriraju da Rusija ne planira smanjiti svoju ofenzivu u kratkom roku.

"Te izjave su neutemeljene i suprotne stajalištu Ruske Federacije koja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Moldavije", navodi se još u objavi moldavskog ministarstva vanjskih poslova.


23:11 Moskva želi preuzeti potpunu kontrolu nad južnom Ukrajinom, rekao je ruski general u petak, što je Ukrajina opisala kao izjavu koja dokazuje da su ranije izjave Rusije da nema teritorijalnih ambicija bile laž.

Rustam Minekajev, zamjenik zapovjednika ruskog središnjeg vojnog okruga rekao je da bi potpuna kontrola nad južnom Ukrajinom omogućila pristup odcijepljenom, ruskom dijelu Moldavije na zapadu, prenijele su njegove riječi ruske državne novinske agencije.

To bi odsjeklo cijelu ukrajinsku obalu i značilo potiskivanje granica stotinama kilometara zapadno od sadašnjih linija, pokraj većih ukrajinskih gradova Mikolajiva i Odese.


23:08 Rusija premješta svoje elitne vojne jedinice iz opkoljenog grada Mariupolja u istočnu Ukrajinu, navodi Associated Press.


22:09 Europa može izdržati bez ruskog plina šest mjeseci, ali nakon toga, ekonomski učinak bio bi ozbiljan, rekao je visoki dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za agenciju France-Presse.

Alfred Kammer, šef europskog odjela MMF-a, pozvao je zemlje u regiji da poduzmu niz koraka za ublažavanje udarca, uključujući smanjenje potrošnje radi stvaranja zaliha.


22:04 Jedan mornar je poginuo, još 27 je nestalih, a spašeno je 396 članova posade ruske raketne krstarice Moskve koja je potonula prošlog tjedna, objavila je u petak novinska agencija RIA pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

Rusija tvrdi da je Moskva, vodeći brod njezine crnomorske flote, potonuo prošlog tjedna uslijed požara koji je prouzročio eksploziju streljiva.

Ruske vlasti su prošlog tjedna objavile da je svih 510 članova posade krstarice Moskva evakuirano s krstarice,

Ukrajina tvrdi da je pogodila ruski ratni brod protubrodskim raketama, a viši američki dužnosnik prošlog je tjedna rekao da Sjedinjene Države vjeruju da je Moskva pogođena dvjema ukrajinskim raketama Neptun.

SAD vjeruje da je bilo ruskih žrtava, iako su brojke nepoznate, dodao je dužnosnik.

image

Raketna krstarica 'Moskva'

Osinttechnical/Twitter

21:39 Američka vojska očekuje da će više od 20 zemalja idući tjedan sudjelovati na razgovorima o Ukrajini, koji će biti usmjereni na obranu i dijelom se usredotočiti na dugoročne obrambene potrebe Kijeva, priopćio je u petak Pentagon.

Njemačka je domaćin razgovora.

Činilo se da je glasnogovornik Pentagona John Kirby umanjio očekivanja od najava dugoročne pomoći na pregovorima 26. travnja, pošto je rekao: "Ne ulazimo u ovo s unaprijed pripremljenim nizom zaključaka".

Dodao je da je oko 40 zemalja pozvano na razgovore koji nisu organizirani pod okriljem NATO saveza i da uključuju i države koje nisu članice NATO-a.


20:54 Nova masovna grobnica prijavljena je u blizini Mariupolja, napisao je na Telegramu gradonačelnikov savjetnik Petro Andriuščenko .

Andriuščenko tvrdi da su dužnosnici primili informaciju o "mjestu masovnog ukopa ubijenih stanovnika Mariupolja u pokušaju da se prikriju tragovi ratnih zločina".

BBC ističe kako nije mogao samostalno potvrditi tu tvrdnju.


20:39 Rusko ministarstvo obrane objavilo je u petak da su ukrajinski borci i strani plaćenici "sigurno blokirani" u čeličani Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak svom ministru obrane da blokira ogromni kompleks Azovstal "da ni muha ne može proći" umjesto da ga uništi.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je Rusija u petak pogodila desetke ciljeva u ukrajinskim regijama Donecku i Harkivu.

Ministarstvo je preostale borce ukrajinskog bataljuna Azov, koji se skrivaju u čeličani, nazvalo nacistima.

"Svi ostaci ukrajinskih 'azovskih' nacista, zajedno sa stranim plaćenicima iz Sjedinjenih Država i europskih zemalja, sigurno su blokirani na teritoriju tvornice Azovstal", navodi se u priopćenju.

"Nacisti ignoriraju naše zahtjeve da puste žene i djecu, koja su navodno s njima, da slobodno odu u bilo kojem smjeru."


19:26 Ruska vojska preuzela je odgovornost za zauzimanje velikog skladišta oružja u regiji Harkiv, objavilo je ministarstvo obrane.

Novinska agencija Tass tvrdi da se na tisuće tona ukrajinskog streljiva sada nalazi u ruskim rukama, no vijest nije bilo moguće neovisno provjeriti, javlja BBC.

Podsjetimo, ranije tijekom dana ukrajinska strana objavila je da ruske snage pokušavaju pokrenuti ofenzivu na tom području.

U samom gradu Harkivu, javljaju Ukrajinci, ruske granate pogodile su dvoranu za vjenčanje i glavnu tržnicu Barabašovo, uzrokujući žrtve.


19:02 Rusija je objavila više slika lansiranja projektila iz Crnog mora.

Snimka koju je objavilo rusko ministarstvo obrane prikazuje četiri visokoprecizne krstareće rakete Kalibr lansirane na "ciljeve vojne infrastrukture" unutar Ukrajine.

image
Rusko ministarstvo obrane

18:15 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda sastat će se u ponedjeljak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćio je Kremlj.

António Guterres također će imati radni sastanak i ručak s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Više pročitajte OVDJE.

image

António Guterres

Timothy A. Clary/AFP


17:53 Pregovori Moskve i Kijeva o rješenju sukoba "tapkaju u mjestu", rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pošto na njima nije ostvaren nikakav napredak.

"Tapkaju u mjestu jer još nema odgovora na prijedlog koji smo prije pet dana uputili ukrajinskim pregovaračima i u kojemu smo uzeli u obzir njihove komentare", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji u Moskvi u društvu kazahstanskog kolege Muhtara Tleuberdija.

Ruski ministar je usto rekao da sumnja u spremnost ukrajinskih čelnika da nastave ove pregovore.

"Veoma mi je čudno da svakodnevno slušam izjave (...), pa i (ukrajinskog) predsjednika i njegovih savjetnika, koje ostavljaju dojam da njima pregovori uopće ne trebaju", rekao je Lavrov ne protumačivši svoju izjavu.

Voditelj ruskog izaslanstva koje pregovara s ukrajinskim predstavnicima, Vladimir Medinski rekao je da se u petak održao novi krug pregovora.

Kijev je prošlog tjedna istaknuo da su pregovori s Moskvom "iznimno teški".

U međuvremenu, na terenu se nastavljaju borbe, napose na istoku i u velikom lučkom gradu Mariupolju, na jugoistoku, gdje ukrajinski branitelji još drže golemi metalurški kompleks Azovstalj.


17:37 Njemački kancelar Olaf Scholz u petak je branio svoju politiku prema Ukrajini, dok pitanje isporuke oružja Ukrajini izazive probleme unutar vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Od početka sukoba, političari unutar i izvan Njemačke pozvali su najveće europsko gospodarstvo, koje je peti najveći izvoznik oružja na svijetu, da više pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske vojske.

Scholz je odgovorio na kritike u opširnom intervjuu u petak u časopisu Spiegel.

Što se tiče zabrane uvoza ruskih energenata, Scholz je ponovio svoje protivljenje embargu na uvoz ruskog plina.

"Apsolutno ne vidim kako bi embargo na plin okončao rat", kazao je. "Da je (ruski predsjednik Vladimir Putin) bio otvoren za ekonomske argumente onda ne bi ni započeo ovaj ludi rat", dodao je.

Scholz je ranije argumentirao da bi zabrana uvoza plina učinila više štete njemačkom, nego ruskom gospodarstvu. Njemačka više od polovice prirodnog plina nabavlja od Rusije.

Što se tiče slanja oružja Ukrajini, Scholz je kazao da isporuka bilo kakvog oružja u zonu sukoba već predstavlja "veliku promjenu" njemačke politike izvoza oružja.

Odbacio je ideju da oklijeva poslati teško naoružanje, rekavši da oni koji to traže nisu upoznati s "pravom situacijom". Sposobnost Bundeswehra da isporučuje oružje iz vlastitih zaliha "uvelike je iscrpljena", tvrdi Scholz.

Njemački kancelar kazao je kako je njegov prioritet bio izbjeći uvlačenje NATO-a dublje u rat.

"Ne smije biti nuklearnog rata", kazao je. "Učinit ću sve da izbjegnemo eskalaciju koja bi mogla voditi do trećeg svjetskog rata".


17:20 Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi gurnuti njemačko gospodarstvo u recesiju, upozorila je u petak središnja banka, istaknuvši da bi posebno teško bilo naći zamjenu za ruski plin.

"U scenariju koji predviđa intenziviranje krize realni bruto domaći proizvod pao bi nešto manje od dva posto u usporedbi s 2021.", izvijestio je Bundesbank u redovnom mjesečnom izvješću.

Posebno teško bilo bi pronaći zamjenu za plin, što bi dovelo do prekida u opskrbi. Ruski plin čini više od polovine njemačkog uvoza tog energenta.

Posljedice obustave uvoza pritisnule bi njemačko gospodarstvo i u iduće dvije godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020., na vrhuncu koronakrize, istaknula je banka.

U 2020. gospodarstvo je palo 4,6 posto, a u 2021. poraslo je 2,9 posto.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnost je po svemu sudeći stagnirala, procjenjuju u Bundesbanku.

"Svi rezultati uključuju značajnu razinu neizvjesnosti", dodaju.

Među faktorima koji bi mogli naškoditi gospodarstvu izdvojili su i rast cijena sirovina, koji bi neizravno smanjio primanja kućanstava. Smanjila bi se i vanjska potražnja a time i njemački izvoz, i to značajno, dodali su.


17:12 Ruski komunisti izrazili su u petak potporu ofenzivi Vladimira Putina na Ukrajinu, koju smatraju borbom između Moskve i Washingtona, na svečanosti u povodu Lenjinova rođendana.

"Anglosaksonci su stigli (u Ukrajinu) kako bi se borili za dominaciju nad planetom", rekao je prvi tajnik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov.

"Danas se na ukrajinskom tlu odlučuje o pitanju hoće li svijet biti unipolaran pod njihovim vodstvom ili multipolaran", dodao je 77-godišnji dužnosnik.

"Neophodno je braniti državu", naglasio je, optuživši NATO i SAD da se bore protiv "ruskog svijeta".

Zjuganov je sudjelovao na svečanosti na Crvenom trgu u povodu 152. godišnjice Lenjinova rođenja.

Okupilo se oko 200 ljudi noseći Lenjinove portrete i sovjetske zastave. Položili su vijenac ispred Lenjinova mauzoleja.


16:59 Ukrajinski vojni transportni avion Antonov AN-26 srušio se na polje u blizini Mikhailivka, sela u regiji Zaporožje.

Ivan Ariefjev, vojni tajnik za tisak za regiju Zaporožje, rekao je da istražitelji rade na utvrđivanju uzroka pada aviona.

Ariefjev je poručio da su dva pilota Antonova preživjela i da su na liječenju u bolnici. Zrakoplov je, prema riječima Ariefjeva, obavljao 'tehnički let'.


16:34 Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu rekao je gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku da njegova zemlja osjeća situaciju s kojom se Ukrajina suočava "kao da se događa nama samima", prenosi Reuters.

Rat u Ukrajini izazvao je široke simpatije na Tajvanu, a mnogi vide paralele između ruske invazije i vojnog pritiska Kine, koja na Taipei gleda kao na vlastiti teritorij.


16:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstalj, u luci Mariupolju pod ruskom opsadom.

"Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zajamčen ako polože oružje (...) No kijevski režim ne dopušta tu mogućnost", rekao je Putin, a prenosi se u priopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.


15:30 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da će izravno razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim samo ukoliko će ti razgovori dati konkretne rezultate.

Putin je rekao da Kijev nije spreman tražiti obostrano prihvatljiva rješenja i da je Ukrajina nedosljedna u pregovorima.

Ranije ovog tjedna, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija predala ključne dokumente Ukrajini za nastavak mirovnih pregovora.

Ali Zelenski je kasnije rekao da Ukrajina nije dobila nikakve dokumente od Rusije.


15:10 - Jedna osoba je poginula, a šest ih je ranjeno nakon intenzivnog granatiranja u ukrajinskom gradu Mikolaivu na jugu Ukrajine, rekao je gradonačelnik Oleksandr Sienkevič.

'Posljednjih dana pojačano je granatiranje. Prije samo pola sata ponovno smo napadnuti. Oni pucaju svim vrstama oružja: uglavnom koriste kasetno streljivo, koje ima za cilj ubijanje ljudi', rekao je.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Sienkevič je pozvao stanovnike da ostanu u kući tijekom policijskog sata i sakriju se između dva zida kako bi se pokušali zaštititi.

'Jučer su tri osobe ozlijeđene; jedan je čovjek nažalost umro', rekao je. 'Jučer su ljudi izašli tijekom policijskog sata. Potrebno je shvatiti da policijski sat nije za šetnje. A danas su ozlijeđene još tri osobe.'

Mikolajiv je ostao bez centralne vodoopskrbe nakon što je projektil oštetio glavni cjevovod početkom prošlog tjedna. Grad je organizirao distribuciju vode kamionima, kao i dodatno bušenje bunara u gusto naseljenim područjima, dodao je Sienkevič.

Ruske snage pojačale su napade u regijama oko Mikolajiva i Hersona.


15:00 - Ukrajina je službeno registrirala ruski ratni brod Moskva koji leži na dnu Crnog mora kao 'nacionalnu podmorsku kulturnu baštinu', izjavio je Illia Ponomarenko iz Kyiv Independenta.

Moskva, nekoć vodeća ruska crnomorska raketna krstarica, potonula je prošlog tjedna nakon eksplozije uzrokovane neobjašnjivim požarom, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Ukrajinska strana je rekla da je pogodila brod projektilom ili više njih.


14:50 - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovarao je telefonom s Vladimirom Putinom i, kako kaže, naglasio 'pogrešne procjene i gubitke' ruske strane.

Michel je na Twitteru rekao da je zatražio od ruskog predsjednika da Ukrajincima omogući hitan humanitarni pristup i siguran prolaz iz Mariupolja i drugih opkoljenih gradova.

Naglasio je da bi to svakako trebalo učiniti u svjetlu nadolazećeg pravoslavnog Uskrsa.

Michel je Putinu predstavio stav EU na 'vrlo jasan i izravan način', dodajući da mu je cilj 'prodrijeti kroz informacijski vakuum' koji možda postoji oko ruskog predsjednika.

Michel se ovog tjedna pridružio popisu drugih europskih čelnika koji su posjetili Kijev i razgovarali s predsjednikom Zelenskim.


14:40 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva potvrdilo je da ta zemlja šalje borbene tenkove Challenger 2 u Poljsku kao zamjenu za tenkove T-72 koje će Poljska poslati Ukrajini.

Ovo je dodatak oklopnim borbenim vozilima koje Ujedinjeno Kraljevstvo šalje izravno Ukrajini, što je ranije najavljeno.

Očekuje se da će ministar obrane Ben Wallace dati izjavu kasnije tijekom dana.

Boris Johnson je ranije na konferenciji za novinare u New Dehliju rekao da to predstavlja jačanje vojne potpore Ukrajini.

Više pročitajte OVDJE.


14:15 - Rusija je spremna prestati pucati i dopustiti borcima u čeličani Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju da napuste tvornicu, zajedno sa svim civilima koji su još tamo, javlja AFP, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo obrane kaže da je spremno za humanitarni prekid vatre u čeličani - ako se ukrajinski vojnici predaju.

'Još jednom izjavljujemo da je Rusija spremna u svakom trenutku uvesti prekid vatre i objaviti humanitarnu pauzu za evakuaciju civila', navodi se u priopćenju Ministarstva obrane, dodajući da će primirje započeti 'podizanjem bijelih zastave' ukrajinskih snaga.

Ukrajina do sada nije odgovorila na prijedlog.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je jučer da je strateška luka Mariupolj osvojena nakon gotovo dva mjeseca žestokih borba, premda je čeličana Azovstal još u ukrajinskim rukama.

Broj žrtava bitke za Mariupolj mogao bi biti golem, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.


14:01 - Britanski premijer Boris Johnson je na konferenciji u Delhiju kazao da su obavještajni podaci koji sugeriraju da bi se rusko bombardiranje Ukrajine moglo nastaviti do kraja sljedeće godine 'realna mogućnost'.

'Putin ima ogromnu vojsku. Ima vrlo tešku političku poziciju jer je napravio katastrofalan kiks. Jedina opcija koju sada ima, zapravo, je nastaviti pokušavati koristiti svoj užasan, mljeveni pristup vođen topništvom, pokušavajući smrviti Ukrajince', kazao je Johnson.

Britanski premijer dodaje da 'bez obzira' na vojnu superiornost Putin 'neće moći osvojiti duh ukrajinskog naroda'.

Indijski premijer Narendra Modi na sastanku s Johnsonom kazao je da je on već 'nekoliko puta intervenirao... da bi pitao Vladimira Putina što zaboga misli da radi i kamo misli da to ide'.

Kazao je da Indija želi mir 'i žele da Rusi izađu iz Ukrajine', dodajući 'u potpunosti se slažem s tim'.


13:55 - Pojavljuju se izvješća da će Wizz Air ovog ljeta nastaviti s prodajom karata za ukrajinski glavni grad Kijev.

Urednik stranice ZN.UA, Alexander Khreb, izvijestio je o prodaji karata na društvenim mrežama, rekavši da su letovi za grad otvoreni za mjesec srpanj.

Izvješća dolaze nakon što je mađarski zračni prijevoznik prošlog mjeseca privremeno obustavio letove za i iz Rusije i Ukrajine 'do daljnjega'.

Na početku rata u Ukrajini kompanija je nudila besplatne letove iz pograničnih zemalja za do 100.000 Ukrajinaca koji su bježali od sukoba, a osnovali su i fond solidarnosti zaposlenika za pomoć ukrajinskom osoblju i njihovim obiteljima.


13:50 - Moldavija je predala prvi upitnik o članstvu u Europskoj uniji, izvijestila je putem Twittera predsjednica Maia Sandu.

Ispunjeni upitnik je prvi korak prema stjecanju statusa kandidata, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predao ga je šefu delegacije Europske unije za Ukrajinu, Mattiju Maasikasu, u ponedjeljak.


13:12 - Sud u Moskvi kaznio je Googleovu matičnu tvrtku Alphabet Inc s 11 milijuna rubalja jer je distribuirala netočne podatke o gubicima ruskih vojnika i civilnim žrtvama u Ukrajini te nije uklonila sporne videozapise.

Rečeno je da jedan od video zapisa prikazuje telefonski razgovor između ruskih vojnika i njihove rodbine kod kuće pri čemu je rečeno da se vojnici žale na žrtve u svojim redovima.

Neke strane platforme društvenih medija, uključujući Facebook i Instagram, blokirane su u Rusiji. YouTube, međutim, ostaje dostupan.

Ruska služba za nadzor komunikacija ranije je rekla da će poduzeti korake da kazni Google zbog 'širenja lažnjaka' na YouTubeu, te je upozorila američku tvrtku da će biti kažnjena ako se ne pridržava.


12:50 - UN je u petak optužio rusku vojsku da bi ono što radi u Ukrajini "mogli biti ratni zločini".

"U ovih osam tjedana, ne samo da se međunarodno humanitarno pravo ignorira nego je ono jednostavno bačeno preko ograde", rekla je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, u priopćenju objavljenom u petak.

"Ruske oružane snage neselektivno su bombardirale naseljena područja, ubijajući civile i uništavajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, što bi mogli biti ratni zločini", istaknula je njezina glasnogovornica Ravina Shamdasani.

"Na Sudu pravde je da u konačnici utvrdi je li to tako, ali sve je više dokaza da se čine ratni zločini", naglasila je.

"Ono što smo vidjeli u Kramatorsku, području pod kontrolom vlade 8. travnja, kada je kasetno streljivo pogodilo željeznički kolodvor, pri čemu je poginulo 60 civila, a 111 je ozlijeđeno, tipični je dokaz nesposobnosti da se poštuje načelo razlikovanja (civila i vojnika), zabranu izvođenja neselektivnih napada i načelo opreza što je upisano u međunarodno humanitarno pravo", rekla je Bachelet.

Premda Shamdasani nije isključila da je i ukrajinska strana možda u nekim slučajevima prekršila međunarodno humanitarno pravo, "velika većina tih kršenja, i to izdaleka, mogu se pripisati ruskim snagama", naglasila je.

Također je rekla da se 92,3 posto žrtava koje su registrirale UN-ove službe "može pripisati ruskim snagama, kao i optužbe za ubojstva i brze egzekucije".

Glasnogovornica je rekla da su inspektori UN-a dokumentirali "ubojstvo, uključujući egzekucije po kratom postupku" 50 civila u Buči u predgrađu Kijeva.

image

Prizori iz Buče

Yasuyoshi Chiba/AFP
image

Prizori iz Buče

Yasuyoshi Chiba/AFP

12:34 - Dopisnik Guardiana Pjotr Sauer na Twitteru je napisao da raniji komentari ruskog vojnog dužnosnika o tome da Moskva planira osvojiti cijelu južnu Ukrajinu kako bi Rusiji dala još jedan ulaz u Pridnjestrovlje predstavljaju 'najkonkretniju rusku prijetnju Moldaviji' od početka sukoba.


12:04 - Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC), patrijarh Porfirije, poručio je u petak u Uskrsnoj poslanici da je rat poraz i sramota svakog čovjeka te je pozvao na molitvu da se u Ukrajini što prije i bezuvjetno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove.

'Svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje', istaknuo je patrijarh Porfirije u povodu Uskrsa koji SPC slavi u nedjelju, 24. travnja.


11:35 - Vodstvo Međunarodne federacije za vodene sportove (FINA) potvrdilo je odluku svog Disciplinskog vijeća o devetomjesečnoj suspenziji dvostrukog olimpijskog pobjednika, 25-godišnjeg ruskog plivača Jevgenija Rilova, zbog javnog iskazivanja podrške Vladimiru Putinu i ruskoj invaziji u Ukrajini.

Osvajač zlatnih olimpijskih odličja na 100 i 200 m leđno na prošlogodišnjim Igrama u Tokiju u ožujku sudjelovao na skupu podrške Putinu koji je održan na moskovskom stadionu Lužnjiki. Rilov je stajao na pozornici zajedno s osvajačima medalja iz drugih sportova i nosio jaknu s istaknutim slovom Z, kojim ruska vojska obilježava svoja oklopna vozila u ratu u Ukrajini.

image

Jevgenij Rilov

Alexander Vilf/AFP

11:34 - Papini planovi da se u lipnju u Jeruzalemu sastane s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom, koji je podržao ruski rat u Ukrajini, obustavljeni su, rekao je sam papa Franjo za argentinske novine dodajući da su mu vatikanski diplomati savjetovali da bi takav sastanak 'mogao izazvati veliku zbrku u ovom trenutku'.


11:16 - NATO mora izbjeći izravan vojni sukob s Rusijom koji bi mogao dovesti do trećeg svjetskog rata, odgovorio je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu za Der Spiegel na pitanje o neuspjehu Njemačke u isporuci teškog naoružanja Ukrajini.

Scholz je rekao da ne postoji pravilnik u kojem se navodi kada bi se Njemačka mogla smatrati stranom u ratu u Ukrajini.

'Zato je još važnije da svaki korak razmotrimo vrlo pažljivo i da blisko koordiniramo jedni s drugima. Izbjeći eskalaciju prema NATO-u za mene je glavni prioritet. Zato se ne fokusiram na ankete i ne dam da me oštri pozivi iritiraju. Posljedice pogreške bile bi dramatične', upozorio je njemački kancelar.


11:05 - FSB Rusije spriječio je teroristički napad ukrajinskih diverzanata na humanitarni konvoj Ruske Federacije tijekom specijalne vojne operacije, izvijestio Centar za odnose s javnošću FSB-a Rusije, a prenosi ruski Tass.

Kako navodi agencija, napad auto-bombom pripremljen je po naputku ukrajinske obavještajne službe (SBU).

'Savezna služba sigurnosti je tijekom specijalne vojne operacije na teritoriju pod kontrolom Oružanih snaga Rusije zaustavila djelovanje ukrajinske diverzantsko-terorističke skupine, koja je prema uputama SBU-a, pripremala teroristički napad na ruski humanitarni konvoj i vojno osoblje Ruske Federacije uz pomoć auto-bombe', napominju u FSB-u.

Među zaplijenjenim predmetima su 42 upaljača i detonatora, preko 5000 komada streljiva, stroj za rušenje PM-4, radio stanice, uređaji za noćno osmatranje, te autobomba.

Jedan od uhićenih, čiji je snimak ispitivanja FSB objavio, rekao je da su ukrajinski diverzanti ubacili osam kg plastida u prednji branik automobila kako bi izveli teroristički napad s udaljenosti od pet metara uz pomoć daljinskog upravljača.


10:58 - Ruska vojska tijekom druge faze specijalne operacije trebala bi uspostaviti potpunu kontrolu nad Donbasom, izjavio je zamjenik zapovjednika Središnjeg vojnog okruga (CVO), general-bojnik Rustam Minekajev, prenosi ruski Tass.

'To će omogućiti osiguranje kopnenog koridora do Krima, kao i utjecaj na vitalne objekte ukrajinskih vojnih snaga, te crnomorske luke kroz koje se poljoprivredni i metalurški proizvodi isporučuju se drugim zemljama', rekao je.

'Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gdje također postoje informacije o ugnjetavanju ruskog govornog stanovništva. Očigledno, sada smo u ratu s cijelim svijetom, kao što je to bilo u Velikom domovinskom ratu, cijeli svijet je bio protiv nas. A sada ista stvar, nikad nisu voljeli Rusiju', dodao je.

Minekajev je naglasio da je očigledna tehnička superiornost ruske vojske nad ukrajinskim oružanim snagama na kopnu, moru i zračnom prostoru.

'Ruske oružane snage ne trpe gubitke. To najviše ubija moral Oružanih snaga Ukrajine', rekao je i dodao da specijalnu operaciju treba 'uspješno dovesti do logičnog završetka'.

Istaknuo je na poslijetku da će svi postavljeni zadaci biti ispunjeni.

'Nismo mi započeli ovaj rat, ali ćemo ga završiti', zaključio je Minekajev.

Inače, spomenuto Pridnjestrovlje, odnosno Pridnjestrovska Moldavska Republika dio je teritorija Moldavije smješten uz lijevu obalu Dnjestra, koja je na mjestima široka i do 15 km. Područje uz ukrajinsku granicu je većinom naseljeno Rusima i Ukrajincima, a vlast na ovom području obnaša samoproglašena Pridnjestrovska Moldavska Republika proglašena 2. rujna 1990.

Na moldavskom jeziku ova se regija naziva Transnіstrіa, dok se u službenoj moldavskoj dokumentaciji naziva Stânga Nіstruluі, što bi u prijevodu značilo 'Lijeva obala Dnjestra'.


10:56 - Japan je prvi put u gotovo dva desetljeća u petak rekao da je Rusija "nezakonito okupirala" četiri sporna otoka nakon što su se veze između dviju zemalja pogoršale zbog Ukrajine.

Dvije zemlje su nakon Drugog svjetskog rata godinama pokušavale postići sporazum, ali otoci koje drži Moskva i na koje Tokio polaže pravo i dalje su ključna zapreka.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova zadnji je put upotrijebilo taj izraz u svom godišnjem izvješću o politici 2003. za opis otoka koje Moskva naziva Kurilima, a Tokio Sjevernim teritorijem.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:38 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je tijekom noći pogodilo 58 vojnih ciljeva u Ukrajini, uključujući mjesta na kojima su bili koncentrirani vojnici, skladišta goriva i vojna oprema.

Kazali su i kako su pogodili tri cilja koristeći visokoprecizne projektile u Ukrajini, uključujući sustav protuzračne obrane S-300. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


10:31 - Vojno-transportni zrakoplov ukrajinskih oružanih snaga AN-26 srušio se u petak ujutro tijekom 'tehničkog preleta' u okrugu Vilnia u regiji Zaporižja i ima žrtava, priopćila je regionalna vojna uprava.

Okolnosti nesreće se provjeravaju, a više informacija bit će naknadno, dodaju nadležni.


10:29 - Ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Haidai objavio je na Telegramu sliku oštećene automobilske gume uz poruku:

'Pokušali smo autom doći do južnog dijela Rubižnea i donijeti hranu, jer ljudi čekaju da budu evakuirani. Nažalost, autobus za evakuaciju nije stigao – počela je jaka topnička vatra. Rusi ne daju da spasimo civilno stanovništvo, blokiraju ljude u gradovima koji su stalno pod vatrom.


10:16 - Britanska protuteroristička jedinica koja prikuplja dokaze o potencijalnim ratnim zločinima u Ukrajini kaže da svjedoči 'nevjerojatno mučnom' materijalu i izjavama očevidaca s prve crte sukoba.

'Ono što vidimo je nevjerojatno mučno, izvan shvaćanja. U 17 godina borbe protiv terorizma, (to je) jedna od najgorih mogućih slika koje možete zamisliti', rekao je detektiv Dominic Murphy.

Rekao je da će na pravosudnim tijelima biti da odluče mogu li se do sada prikupljeni materijal i svjedočanstva koristiti kao potporu optužbi za genocid.

'Pruža li to dokaze o ratnom zločinu? Vrlo moguće. Pruža li dokaze o drugim međunarodnim zločinima? Vrlo moguće. A onda je na tim tužiteljima kojima pružamo informacije da donose takve presude i odluke', kazao je.


09:45 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba posjetio je jutros Bukurešt gdje ga je dočekao rumunjski premijer Nicolae Ciuca.

'Razgovarali smo o suradnji u području trgovine, energije i infrastrukture, fokusirani na alternativne rute za ukrajinski izvoz. Zahvalni smo Rumunjskoj jer podržava Ukrajinu i prima naše izbjeglice', napisao je Kuleba na Twitteru.


09:28 - EU je pozvala stanovnike da manje voze, isključe klime i rade od kuće tri dana u tjednu, kako bi se smanjilo oslanjanje na rusku naftu i plin.

Europska komisija kaže da bi ove mjere, izrađene s Međunarodnom energetskom agencijom, uštedjele kućanstvima u prosjeku blizu 500 eura godišnje.

Kad bi svi građani EU-a slijedili plan u devet točaka, pod nazivom 'Playing My Part', to bi uštedjelo dovoljno nafte za punjenje 120 super tankera i dovoljno prirodnog plina za grijanje gotovo 20 milijuna domova.

'Ljudi diljem Europe pomogli su Ukrajini davanjem donacija ili izravnom pomoći izbjeglicama, a mnogi bi željeli učiniti više. Većina kućanstava također ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat. Štednja energije nije samo neposredan način za Europljane da smanje svoje račune, već i da podrže Ukrajinu smanjenjem potrebe za ruskom naftom i plinom, čime se pomaže u smanjenju prihoda koji financiraju invaziju.

Prema planu, smanjivanje termostata za samo 1 °C uštedilo bi oko 7% energije koja se koristi za grijanje, dok bi postavljanje klima uređaja za 1 °C toplije moglo smanjiti potrošnju električne energije i do 10%.

Pozvali su građane da:

- smanje grijanje zimi, a ljeti manje koriste klimu

- podese postavke bojlera

- ekonomičnije koriste svoj automobil

- smanje brzinu na autocestama i voze s isključenim klimama u automobilu

- nedjeljom u velikim gradovima ostave auto kod kuće

- kratke rute prelaze pješke ili biciklom umjesto vožnje

- koriste javni prijevoz

- koriste vlak umjesto letenja


09:18 - Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov, rekao je za BBC da je oko 30 posto građana napustilo grad, no kako je u njemu ostalo milijun ljudi od kojih neki nisu željeli napustiti svoje domove.

Kazao je kako rusi granatiraju stambena naselja uzrokujući civilne žrtve i ostavljajući mnoge ranjene.

'Ovo nije rat vojnika protiv vojnika, ovo je ubijanje nacije', istaknuo je.


08:54 - Gradonačelnik Mariupolja uputio je novi apel za 'potpunu evakuaciju' grada.

'Potrebna nam je samo jedna stvar - potpuna evakuacija stanovništva. Oko 100.000 ljudi ostalo je u Mariupolju', rekao je Vadim Bojčenko na nacionalnoj televiziji, prenosi Reuters.


08:51 - Ukrajinske oružane snage objavile su svoje posljednje operativno izvješće o ratu u kojem navode da su nanijeli više gubitaka ruskim snagama.

'20. 20. travnja još jedna pošiljka ranjenih vojnika Oružanih snaga Ruske federacije (oko 220 osoba) i više od 50 tijela ubijenih osvajača prevezena je u središnju okružnu bolnicu Novoaydar. Osim toga, bojna taktička skupina 136. zasebne motorizirane brigade 58. kombinirane vojske Južnog vojnog okruga, koja je djelovala na području Kurahiva, pretrpjela je značajne gubitke (do 250 ljudi) i izgubila do 10 raketa i topništva', navode.

U operativnom izvješću se također tvrdi da osoblje 150. motorizirane divizije 8. gardijske kombinirane armije Južnog vojnog okruga nije dobilo plaće od Rusije.

'Na privremeno okupiranim područjima, ruske neprijateljske jedinice nastavljaju blokirati kretanje lokalnog stanovništva, pljačkajući, uništavajući kritičnu infrastrukturu i blokirajući isporuku humanitarne robe iz Ukrajine. Bilo je slučajeva pogubljenja civila i dobrovoljaca', piše u izvješću.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.


08:47 - Australska vlada uvela je sankcije za 147 ruskih državljana zbog situacije u Ukrajini, objavilo je u petak australsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

U priopćenju ministarstva se navodi da se autonomne sankcije Australije uvode za 144 senatora Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije, kao i Ekaterini Vinokurovoj, kćeri ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.


08:45 - Postrojbe Narodne Republike Lugansk kontroliraju do 90 posto teritorija republike, izjavio je u petak glasnogovornik Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

Filiponenko je dodao da je i dalje teška humanitarna situacija u selu Kremenaja gdje su u tijeku radovi na uspostavljanju opskrbe vodom i plinom, citira ruski Tass pa navodi kako je 17. veljače situacija u Donbasu je eskalirala nakon čega je Putin pokrenuo invaziju.

'U Narodnoj Republici Donjeck i Lugansk izvijestili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine posljednjih mjeseci. Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. veljače najavio priznanje suvereniteta DNR i LNR. Rusija je početkom 2014. priznala republike u skladu s njihovim ustavima unutar granica Donjecke i Luganske regije. Putin je 24. veljače, kao odgovor na zahtjev čelnika republika Donbasa za pomoć, najavio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, čija je svrha denacifikacija i demilitarizacija zemlje. DPR i LPR pokrenuli su operaciju oslobađanja svojih teritorija koje su bile pod kontrolom Kijeva', piše ruski Tass.


08:35 - Ukrajinski parlament objavio je najnovije podatke o dječjim žrtvama u ratu, a ukupan broj iznosi 594. Od početka invazije zabilježeno je 208 smrtnih slučajeva i 386 ozlijeđene djece.


08:33 - Danas u Ukrajini neće biti otvorenih humanitarnih koridora, objavila je na Telegramu potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

'Zbog opasnosti na rutama danas, 22. travnja, neće biti humanitarnih koridora. Apeliram na sve one koji čekaju evakuaciju: strpite se, izdržite!', napisala je.

U četvrtak su, prvi put ovog tjedna, četiri autobusa s 80 ljudi stigla iz Mariupolja do Zaporižja.

Vereščuk, upitana o broju zaroboljenih u Mariupolju, kazala je kako je u gradu najmanje 50.000 ljudi koji ga žele napustiti.


08:27 - Zelenski je u svojoj posljednjoj video poruci naciji Rusiji poručio da su njezini nedavni rezultati na istoku zemlje samo privremeni i da će ruske trupe biti vraćene natrag preko granice.

'Na jugu i istoku naše zemlje okupatori i dalje čine sve da imaju razloga pričati o barem nekim pobjedama. Akumuliraju snage, tjeraju nove bataljunske taktičke skupine na naše područje. Čak pokušavaju pokrenuti takozvanu mobilizaciju u okupiranim regijama Ukrajine. Nijedan od ovih koraka neće pomoći Rusiji u ratu protiv naše države. Oni mogu samo odgoditi neizbježno - vrijeme kada će osvajači morati napustiti naš teritorij. Osobito Mariupolj - grad koji nastavlja pružati otpor Rusiji, unatoč svemu što su okupatori učinili reći.'

Ruske snage zauzele su u četvrtak 42 sela u istočnoj Donjeckoj regiji, ali bi ih Ukrajina mogla vratiti, rekao je pomoćnik načelnika stožera Zelenskog na nacionalnoj televiziji.


08:19 - Ruske snage nastavljaju intenzivno bombardirati Harkiv, objavila je ukrajinska vojska u svom dnevnom ažuriranju u petak.

Ruske jedinice pokušavale su se probiti južnije od grada Izjuma u provinciji Harkiv, kako bi opkolile skupinu ukrajinskih vojnika u regiji Donbas, navodi se.

Ukrajina je također u četvrtak odbila 10 napada u regijama Donjeck i Lugansk, dodala je vojska.

Na svim istočnim dijelovima bojišnice ruske trupe pojačale su napade u protekla 24 sata, posebno na područjima Zarečni, Rubežni, Popasnaja, Novotoškovski i Marinka, navodi se u priopćenju.

Ukrajina je priopćila da je u posljednja 24 sata oborila 15 ruskih zrakoplova.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.


07:58 - Ruski vojnici oteli su lokalnog dužnosnika koji je vodio humanitarni konvoj u južnoj regiji Herson, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera, Irina Vereščuk.

Kazala je da su ruski vojnici ponudili oslobađanje dužnosnika u zamjenu za ruske ratne zarobljenike, ali je rekla da je to neprihvatljivo.

Također je rekla da su napori da se uspostave tri humanitarna koridora u regiji Herson jučer propali jer ruske snage nisu zaustavile vatru.

Herson je bio prvi veći grad koji je Rusija zauzela, a snage su preuzele kontrolu u prvom tjednu njezine invazije.

Međutim, prošlog mjeseca dužnosnici su tvrdili da je Rusija izgubila kontrolu nad gradom nakon protunapada ukrajinskih snaga.


07:46 - Putinova odluka da blokira čeličanu Azovstal u Mariupolju vjerojatno ukazuje na želju da se obuzda ukrajinski otpor u gradu i oslobodi ruske snage za raspoređivanje negdje drugdje u istočnoj Ukrajini, sugeriraju britanski obavještajci.

Puni kopneni napad Rusije vjerojatno bi doveo do značajnih ruskih žrtava, što bi dodatno smanjilo njihovu ukupnu borbenu učinkovitost.

U istočnom Donbasu nastavljaju se teška granatiranja i borbe dok Rusija nastoji dalje napredovati prema naseljima uključujući Krasni Liman, Buhajikva, Barvinkove, Liman i Popasna kao dio svojih planova.

Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je u svom najnovijem ažuriranju da ruske snage 'još uvijek pate od gubitaka pretrpljenih ranije u sukobu' i da je Kremlj, kako bi 'pokušao obnoviti svoje iscrpljene snage pribjegao tranzitu neoperativne opreme na popravak natrag u Rusiju'.


07:13 - Ovo su neki od posljednjih prizora iz Mariupolja:

image
Ilya Pitalev/AFP
image
Ilya Pitalev/AFP
image
Ilya Pitalev/AFP
image
Ilya Pitalev/AFP
image
Ilya Pitalev/AFP
image
Ilya Pitalev/AFP

06:45 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da planira 'falsificirati' referendum o neovisnosti u djelomično okupiranim južnim regijama Hersona i Zaporižja.

Zelenski je u videoporuci emitiranoj u četvrtak kasno navečer pozvao stanovnike područja pod ruskom okupacijom da ruskim snagama ne daju nikakve osobne podatke, poput brojeva putovnica.

'Pozivam stanovnike južnih regija Ukrajine - regije Herson i Zaporižje - da budete vrlo oprezni u pogledu informacija koje dajete osvajačima. A ako vas zamole da ispunite neke upitnike, ostavite negdje podatke iz putovnice, treba znati - to vam ne pomaže... Time se želi krivotvoriti takozvani referendum o vašoj zemlji, ako iz Moskve dođe naredba da se napravi takva predstava. I ovo je stvarnost. Budite oprezni.'

Zelenski je također izdao upozorenje 'Hersonskim narodnim republikama' rekavši da njihovi planovi "neće uspjeti".

'Ako netko želi novu aneksiju, to može dovesti samo do novih snažnih sankcija Rusiji. Učinit ćete svoju zemlju siromašnom kao što je Rusija bila nakon građanskog rata 1917. Zato je bolje sada tražiti mir.'


06:39 - Njemačka će Ukrajini osigurati dodatnih 37 milijuna eura za obnovu, izvještava list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na izvore iz ministarstva razvoja.

Oko 22,5 milijuna eura otišlo bi na obnovu ukrajinske električne mreže, a dodatnih 14,4 milijuna eura bilo bi namijenjeno za obnovu stanova koje su napale ruske snage i za medicinsku opremu, prenosi Reuters.


06:28 - Američki State Department rekao je da Kina i dalje 'papagajski' potiče neke od ruskih ideja usred rata u Ukrajini, uključujući Kremljov koncept 'nedjeljive sigurnosti'.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price ponovio je da će se Kina suočiti s ozbiljnim posljedicama ako pruži materijalnu potporu ruskim ratnim naporima u Ukrajini, ali da Washington još nije vidio kako Peking pruža takvu vrstu pomoći Moskvi.

Sjedinjene Države nastavit će podržavati međunarodni sustav utemeljen na pravilima koji su izgradile s istomišljeničkim partnerima na temelju poštivanja ljudskih prava, suvereniteta i samoodređenja, rekao je Price.

'Posvećeni smo podržavanju različitih sustava koje određene zemlje širom svijeta - uključujući i Rusiju i Kinu - nastoje osporiti, a u određenim slučajevima nastoje srušiti, pa čak i uništiti', rekao je.


06:17 - Američki ministar obrane Lloyd Austin sastat će se sa saveznicima 26. travnja u zračnoj bazi Ramstein u jugozapadnoj Njemačkoj kako bi pregovarali o obrani Ukrajine, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

'Cilj je okupiti sudionike iz cijelog svijeta na niz sastanaka o najnovijim obrambenim potrebama Ukrajine i osigurati da se trajna sigurnost i suverenitet Ukrajine poštuju i dugoročno.'


06:10 - Dronovi 'Ghost' dio su najnovijeg američkog paketa naoružanja vrijednog 800 milijuna dolara za Ukrajinu, potvrdio je Pentagon.

Bijela kuća je ranije u četvrtak priopćila da će više od 121 taktičkog bespilotnog sustava Phoenix Ghost biti isporučeno Ukrajini kao dio novog paketa naoružanja.

Pentagon je izvijestio da su dronovi Ghost vrlo prikladni za nadolazeću borbu u ukrajinskoj regiji Donbas, koju su dužnosnici opisali kao ravan teren koji podsjeća na američku državu Kansas. Dronovi su razvijeni za napad na mete i uništavaju se nakon jedne upotrebe.


00:20 - Jedan od posljednjih ukrajinskih branitelja u Mariupolju rekao je za BBC da je opkoljena čeličana u kojoj su oni skriveni uglavnom uništena iznad zemlje, a civili su zarobljeni ispod srušenih zgrada.

Govoreći iz tvornice Azovstal - posljednjeg dijela Mariupolja koji nije pod ruskom kontrolom - Svjatoslav Palamar iz bojne Azov rekao je da su branitelji odbili valove ruskih napada.

'Uvijek govorim da sve dok smo mi ovdje, Mariupolj ostaje pod kontrolom Ukrajine', rekao je.

'Sve zgrade na području Azovstala su praktički uništene. Bacaju teške bombe, bombe za razbijanje bunkera koje uzrokuju ogromna razaranja. U bunkerima imamo ranjenih i mrtvih. Civili su zarobljeni ispod srušenih zgrada', rekao je satnik Palamar.

Bojna Azov je izvorno bila krajnje desna neonacistička skupina koja je kasnije uključena u Ukrajinsku Nacionalnu gardu. Njeni borci zajedno s brigadom marinaca, graničarima i policajcima posljednji su ukrajinski branitelji koji su ostali u gradu.


Ukrajina ulazi u 58. dan rata s Rusijom. Fizička šteta na ukrajinskim zgradama i infrastrukturi od ruske invazije dosegla je otprilike 60 milijardi dolara, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na sastanku Svjetske banke i MMF-a da Ukrajini sada treba oko sedam milijardi dolara mjesečno pomoći. Ukrajina kaže da je Rusija odbila zahtjev za prekid vatre zatražen zbog pravoslavnog Uskrsa. Ranije ovog tjedna Rusija je odbila isti zahtjev UN-a, tvrdeći da nije 'iskren' i da će ukrajinskim borcima dati više vremena da se naoružaju.

Gradsko vijeće Mariupolja objavilo je snimke iz zraka koje prikazuju kako ruske snage pokapaju lokalno stanovništvo u novim masovnim grobnicama nedaleko grada. Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk ispričala se stanovnicima Mariupolja zbog neuspjelih napora evakuacije iz opkoljenog lučkog grada. Dodala je da vlasti neće odustati. Dužnosnici procjenjuju da je 100.000 ljudi trenutno zarobljeno u gradu.

'Civili su zarobljeni ispod zgrada u čeličani Azovstal', rekao je zamjenik zapovjednika Svjatoslav Palamar iz bojne Azov.

'U bunkerima imamo ranjenih i mrtvih. Civili su zarobljeni ispod srušenih zgrada', rekao je za BBC. Vjeruje se da su neka djeca stara samo tri mjeseca.

Američki dužnosnici odbacili su tvrdnju Vladimira Putina da su njegove snage 'oslobodile' Mariupolj kao dezinformaciju.

Ruski predsjednik je to izjavio unatoč priznanju njegovog ministra obrane da se ruska vojska još uvijek bori s tisućama ukrajinskih vojnika skrivenih u čeličani Azovstal.

Ruske snage zauzele su u četvrtak desetke sela u istočnoj regiji Donjecka, rekao je pomoćnik načelnika stožera Zelenskog.

Biden je u četvrtak najavio još 800 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati teško topničko oružje, desetke haubica, streljivo i taktičke dronove.

Ključne događaje 57. dana invazije na Ukrajinu možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:13