EVAKUACIJA

U MAROKU ZBOG OTKAZIVANJA LETOVA ZAGLAVILO ČAK 30.000 LJUDI IZ EU Akciju povratka svih njih koordinira Hrvatska, naših 17 državljana na putu je za Beč

 Profimedia / Profimedia, Wavebreak

Sedamnaestero hrvatskih državljana uspjelo se u marokanskom gradu Marakešu ukrcati u avion i uputiti prema Beču gdje bi trebali stići tijekom večeri, objavilo je večeras hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U Marakešu se nalazi još petero hrvatskih državljana na čijoj se evakuaciji radi, potvrđeno nam je u MVEP-u. Naši državljani kao i otprilike 30.000 državljana Europske unije boravili su u Maroku kao turisti i uslijed problema s odvijanjem zračnog prometa onemogućen im je povratak kući. Među njima je najviše Francuza, oko deset tisuća.

Hrvatska, kao predsjedavajuća Europskom unijom, glavni je koordinator evakuacije tih 30 tisuća državljana EU iz Maroka.

„Ministarstvo vanjskih poslova, u suradnji sa Saveznim ministarstvom za europske i vanjske poslove Republike Austrije, koordiniralo je repatrijaciju 17 hrvatskih državljana iz Marakeša u Beč. Poteškoće povratka hrvatskih državljana iz Kraljevine Maroko u Europu primarno su bile prouzročene obustavama zrakoplovnih letova. MVEP koristi prigodu zahvaliti austrijskim kolegama koji su omogućili povratak hrvatskih državljana u Europu“, stoji u večerašnjem priopćenju Ministarstva.

U Ministarstvu navode da hrvatsko veleposlanstvo u Rabatu kao veleposlanstvo države članice predsjedavajuće Vijećem EU, u suradnji s državama članicama Europske unije i Delegacijom EU u Rabatu, nastavlja koordinirati zajedničke aktivnosti država članica pri repatrijacijama u EU te pružati svu diplomatsku potporu EU državljanima.

Prema dostupnim podacima, u ovom trenutku nema veće grupe hrvatskih građana u inozemstvu koji od Ministarstva vanjskih poslova traže pomoć za povratak kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:17