NOVA OPASNOST?

U Meksiku mutirao virus svinjske gripe, zaražena djevojčica

Svjetska zdravstvena organizacija prošlog je mjeseca poručila kako je prerano za objavljivanje da je vrhunac pandemije prošao jer se slučajevi još pojavljuju
 AP

MEXICO CITY - Meksičke su vlasti u srijedu potvrdile prvi slučaj mutacije virusa gripe A(H1N1) u jedne djevojčice koja je preživjela bolest.

Ministar zdravstva Jose Angel Cordova meksičkim je novinarima rekao kako je riječ o prvom potvrđenom slučaju mutacije virusa svinjske gripe, dok sumnja na isti virus postoji u još 423 slučaja. Cordova je rekao da je djevojčica u bolnici liječena od oboljenja dišnih organa te jake upale pluća od koje se oporavila.

Ministar je pozvao sve ljude koje spadaju u rizične skupine da se cijepe upozorivši da "ovi virusi mogu mutirati bilo kada" te to može imati ozbiljne posljedice. Od svinjske je gripe u Meksiku od travnja 2009., kada je pandemija i izbila, zabilježen 1088 smrtni slučaj. Nakon što se virus ubrzo proširio u 212 zemalja širom svijeta od njega je umrlo gotovo 16.000 ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija prošlog je mjeseca poručila kako je prerano za objavljivanje da je vrhunac pandemije prošao jer se slučajevi još pojavljuju u nekim područjima poput zapadne Afrike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:42