I DALJE NAPETO

U Mijanmaru troje ranjenih, stotine tisuća prosvjednika je na ulicama, policija pucala na njih

Liječnici predviđaju da 19-godišnjakinja ustrijeljena u glavu tijekom prosvjeda u glavnom gradu Naypyitawu neće preživjeti
 STR/AFP

Pristaše svrgnute mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi sukobili su se u petak s policijom kad su se stotine tisuća pridružile prodemokratskim prosvjedima diljem zemlje.

Bivša mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi uhićena je 1. veljače, a njezina je vlada srušena u vojnom puču, čime je u Mijanmaru vojska ponovno došla na vlast nakon deset godina demokracije.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava priopćio je kako je od vojnog puča uhićeno više od 350 ljudi, uključujući dužnosnike, aktiviste i redovnike te one koji se suočavaju s kaznenim prijavama iz "sumnjivih razloga".

UN-ov istražitelj za ljudska prava za Mijanmar rekao je na posebnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava u Ženevi da postoji "sve više izvještaja i fotografskih dokaza" da su sigurnosne snage koristile živo streljivo protiv prosvjednika, kršeći tako međunarodno pravo.

Masovni prosvjedi u petak bili su uglavnom mirni, ali i najveći dosad, a uslijedili su dan nakon što je Washington nametnuo sankcije generalima koji su vodili preuzimanje vlasti.

Tri su osobe ranjene dok je policija ispaljivala gumene metke kako bi rastjerala mnoštvo od desetaka tisuća ljudi u gradu Mawlamyineu na jugoistoku zemlje, rekao je dužnosnik Crvenog križa Mijanmara za Reuters.

Na snimci koju je emitirao Radio Free Asia može se vidjeti kako policija napada prosvjednike, uhvativši jednog i razbijajući mu glavu. Prije nego što su policajci počeli pucati, na njih su prosvjednici bacali kamenje.

"Troje je ustrijeljeno, jedna žena i dva muškarca", rekao je dužnosnik Crvenog križa Mijanmara Kyaw Myint, koji je svjedočio sukobu.

"Gužva se još uvijek povećava", dodao je.

Liječnici predviđaju da 19-godišnjakinja ustrijeljena u glavu tijekom prosvjeda u glavnom gradu Naypyitawu neće preživjeti.

U najvećem gradu Yangonu u petak su stotine liječnika u bijelim kutama marširali pored Shwedagona, najsvetijeg budističkog mjesta u zemlji, dok su u drugom dijelu grada nogometni navijači u timovima nosili plakate s porukama kojima osuđuju vojsku.

Ostale demonstracije održale su se u Naypyitawu, primorskom gradu Dawei i u Myitkyini, glavnom gradu sjeverne države Kachin, gdje su mladi svirali rap glazbu i plesali.

Na Facebooku, glavnoj komunikacijskoj platformi za milijune stanovnika Mijanmara, objavili su da će smanjiti vidljivost sadržaja koji vodi mijanmarska vojska, rekavši da se nakon preuzimanja vlasti "nastavilo širenje dezinformacija".

Dok je Washington najavio sankcije, zakonodavci Europske unije u četvrtak su pozvali na akciju svojih zemalja, a Britanija razmatra mjere za kažnjavanje vođa puča.

Pristalice Nacionalne lige za demokraciju (LND), stranke bivše 75-godišnje čelnice Suu Kyi, pozdravile su američke sankcije, ali i istaknule da je potrebna još oštrija akcija.

"Nadamo se još većim akcijama od dosadašnjih jer zbog vojnog puča u Mijanmaru patimo svaki dan i noć", rekla je za Reuters Moe Thal (29), jedna od pristaša Suu Kyi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:21