‘VAŽAN DAN‘

U Moskvi počelo testiranje cjepiva protiv koronavirusa u kojem će sudjelovati 40 tisuća ljudi

Rusija je najavila početkom kolovoza da je razvila "prvo" cjepivo protiv Covida-19 koje je izradio istraživački centar Nikolaj-Gamaleja
Cjepivo istraživačkog centra Nikolaj-Gamaleja
 Handout/Russian Direct Investment Fund/AFP

Moskovske vlasti su objavile u srijedu da su počele testirati cjepivo protiv koronavirusa na 40.000 stanovnika glavnog grada, što je posljednja etapa ispitivanja cjepiva pompozno najavljenog u kolovozu.

"Prvi sudionici su cijepljeni danas u medicinskim ustanovama Moskve", ponosno je u priopćenju istaknula zamjenica gradonačelnika Moskve Anastasia Rakova dodajući da je to "važan dan ne samo za grad već i cijelu zemlju".

Ukupno je 40.000 Moskovljanja pozvano na sudjelovanje u tom istraživanju, u koje se može uključiti svaki zdravstveno osiguran ruski državljanin.

Rusija je najavila početkom kolovoza da je razvila "prvo" cjepivo protiv Covida-19 koje je izradio istraživački centar Nikolaj-Gamaleja, a predsjednik Vladimir Putin je tada rekao da se cijepila jedna od njegovih kćeri. 

Cjepivo nazvano Sputnjik V, prema prvom umjetnom satelitu u povijesti, rusko cjepivo je u svijetu dočekano se skepsom, jer u trenutku kada je najavljeno nije bila provedena posljednja faza istraživanja.

No, Rusi tvrde da je treća faza kliničkog ispitivanja koja uključuje više od 2000 osoba u nekoliko zemalja, počela je 12. kolovoza, dan nakon najave registriranja Sputnjika V. 

Više od 20 zemalja je zainteresirano za kupovinu milijardu doza cjepiva, navodi ruski fond koji sudjeluje u njegovom financiranju. 

Brojne zemlje sada rade na usavršavanju cjepiva protiv covida-19, od čijih posljedica je u svijetu umrlo više od 900.000 ljudi.  

Klinička testiranja jednog od najnaprednijih cjepiva, koje je razvilo britansko sveučilište Oxford i englesko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca, prekinuta su dok se ne razjasne štetne nuspojave kod jednog sudionika. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2020 13:46