RISKANTAN POTEZ

U Moskvi povećali plaće novim regrutima, uslijedio je kaos: ‘Ovo nikad, ali baš nikad nisam vidio!‘

Trenutno troškovi osoblja u ruskoj vojsci uzimaju najmanje 30% planirane potrošnje za obranu, dok je ranije to bilo 12-15%
 Culliganphoto/Alamy/Profimedia/Culliganphoto/alamy/profimedia

Rusija je novim regrutima povećala plaće u nadi da će umiriti građane koji nisu za rat, no to je stvorilo druge probleme.

Osim što na troškove osoblja odlazi čak jedna trećina obrambenog proračuna, novounovačeni vojnici plaćeni su više od časnika s ratnim iskustvom, čak i više od onih koji ih obučavaju.

- U svojoj vojnoj službi nikada nisam vidio da vojnici zarađuju više od časnika koji im zapovijedaju, rekao je umirovljeni general-pukovnik Yuri Netkačev za ruske novine Nezavisna Gazeta.

Za 300.000 regruta pozvanih prošle godine u djelomičnoj mobilizaciji obećana je mjesečna plaća od 200.000 rubalja, što je 2.430 dolara. To je velika plaća u odnosu na to koliko su 2020. godine zarađivali ročnici: 2000 rubalja ili 24 dolara, te 62.000 rubalja ili 757 dolara mjesečno za dragovoljce.

Za volontere postoje i bonusi pa tako Kremlj, primjerice, obećava dodatni novac za druga postignuća u Ukrajini, kao što je uništavanje neprijateljskih tenkova.

Obični časnik pješaštva će danas tako mjesečno primati najmanje 195.000 rubalja ili oko 2.370 dolara, a čak i zapovjednik zarađuje 225.000 rubalja (2.740 dolara). Časnici dobivaju punu plaću samo ako cijeli mjesec provedu na neprijateljskom teritoriju, javljaju ruski mediji.

Nove plaće vojnika u Rusiji mogu se usporediti i s američkim vojnim naknadama, gdje vojnik zarađuje oko 2.000 dolara mjesečno, dok novopečeni potporučnik dobiva gotovo 3.700 dolara, i to bez bonusa i dodatnih naknada. A troškovi života u SAD-u su ipak daleko viši nego u Rusiji.

S druge strane, život u ruskoj vojsci nije lak. Vojarne su oronule, hrana je loša, a maltretiranje novih ročnika je brutalno, ponekad zavrpava i smrću. Bilo je i prigovora da vojnici ne dobivaju novac koji im je obećan, pa tako čak ni obitelji Wagnerovih plaćenika ne dobivaju odštetu ako nema tijela.

Unatoč svemu tome, vojne plaće se čine velikodušnima u odnosu na civilni sektor, gdje je prosječna mjesečna plaća 63.000 rubalja ili 770 dolara. Gotovo milijun Rusa je pobjeglo iz zemlje kako bi izbjegli novačenje, no onim siromašnijima, iz područja poput Sibira, vojni se život i plaća mogu činiti privlačnima.

Business Insider piše da Kremlj ipak nije motiviran velikodušnošću. Naime, ono što je trebala biti brza i laka invazija na Ukrajinu, postala je krvava borba u kojoj se slabo obučeni vojnici šalu na bojište s tenkovima iz 1950-ih. Unatoč vladinoj propagandi i isticanju domoljublja, mnogi Rusi su u najboljem slučaju prema ratu - ravnodušni.

Dugoročno je pitanje može li si rusko gospodarstvo uz sankcije sa zapada priuštiti oružje potrebno za zamjenu tisuća oklopnih vozila i drugog oružja izgubljenog u Ukrajini, uz plaćanje 1,5 milijuna vojnika.

Trenutno troškovi osoblja uzimaju najmanje 30% planirane potrošnje za obranu, dok je ranije to bilo 12-15%, navodi Nezavisna Gazeta.

Međutim, smanjenje vojnih plaća ili neisplaćivanje plaća i bonusa, bio bi riskantan potez. Nije vjerojatno da će se dogoditi pobuna nezadovoljnih ruskih vojnika, no za vojsku koja je suočena s niskim moralom i velikim gubicima, umirenje vojnika dodatnim plaćama moglo bi se vladi obiti o glavu ako ne održi svoja obećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:20