UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

U Mostaru vrije nakon što su otkrivene nove pojedinosti o premlaćivanju mladića, policajci suspendirani

Slučaj je dobio dodatno na značenju budući su policajci Bošnjaci, a mladićevog zarobljenog oca ubili su pripadnici bošnjačke Armije BiH
Screenshot Pogled.ba

Dvojica policajaca suspendirana su u ponedjeljak nakon što su pretukli mladića kojega su zatekli nakon stupanja na snagu policijskoga sata u Mostaru, uvedenog zbog koronavirusa, što je izazvalo oštre osude predstavnika vlasti i javnosti.

U noći na subotu mladića koji se zatekao u Franjevačkoj ulici u Mostaru pretukla su dvojica policajaca, što su snimile i nadzorne kamere. On se uopće nije opirao policajcima koji su ga najmanje deset puta udarili i bacili na beton ispred ulaza u zgradu. Nakon toga su ga, po riječima mladića, odveli u policijsku postaju, napisali su mu kaznu, te ga pustili da se vrati kući. Mladiću je, navode lokalni mediji, tijekom noći pozlilo te se obratio hitnoj pomoći koja je utvrdila ozljede.

Mediji u Mostaru su objavili identitet policajaca nasilnika. Ovaj je slučaj dobio dodatno na značenju budući su policajci Bošnjaci, a žrtva je mladić čijega su zarobljenog oca prema navodima medija ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH u mjestu Trusini kod Konjica.

MUP Hercegovačko-neretvanske županije je osudio nasilje te je suspendirao dvojicu policajaca, a cijeli slučaj preuzelo je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

„Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlasti i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko ispričavamo cjelokupnoj javnosti, a posebice mladiću prema kojem se postupalo“, navodi se u priopćenju MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

„Dvojica policijskih službenika su odmah udaljeni s dužnosti, pokrenuta je unutarnja istraga u kojoj će se istražiti svi aspekti ovakvog ponašanja, te utvrditi postojanje elemenata kaznene odgovornosti policijskih službenika“, navodi se u priopćenju MUP-a HNŽ-a.

Nasilje je osudio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

„Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir“, rekao je Herceg. I mostarski gradonačelnik Mario Kordić osudio je policijsko nasilje.

Neformalna skupina na Facebooku je pozvala danas na održavanje prosvjeda u 16.00 sati ispred zgrade MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 21:24