KRAJ POTRAGE

U nacionalnom parku policija pronašla leš, radi se o pomahnitalom belgijskom specijalcu?

Tijelo je Sslučajno pronašao gradonačelnik Maaseika nakon što je osjetio jak miris blizu mjesta gdje je pronađen vojnikov automobil
Belgijski vojnici tijekom potrage za Jurgenom Coningsom (u sredini)

Tijekom potrage za belgijskim vojnikom, pronađeno je tijelo za koje je pretpostavlja da pripada upravo odbjeglom Jurgenu Coningsu (46), koji je još sredinom svibnja, naoružan do zuba, nestao iz vojne baze.

Conings, naveden na popisu osumnjičenih za terorizam, uputio je brojne prijetnje epidemiolozima i ostalim stručnjacima zaduženima za odgovor Belgije na Covid-19.

Stotine policajaca lovile su ga mjesec dana.

Tijelo je u nedjelju pronađeno u nacionalnom parku Hoge Kempen u blizini grada Dilsen-Stockemon, a policija kaže kako se čini da je počinio samoubojstvo.

Conings, instruktor pucanja koji je nestao 17. svibnja, ostavio je poruku u kojoj kaže da 'više ne može živjeti u društvu u kojem su nam političari i virolozi sve oduzeli'. Prošli mjesec pronađen je njegov automobil u kojem su bila četiri protutenkovska raketna bacača i municija.

Slučaj je ponovno pokrenuo pitanje zašto je poznatom simpatizeru krajnje desnice - jednom od najmanje 30 vojnika koje je nadzirala belgijska jedinica za analizu prijetnji - omogućen pristup vojnom oružju.

Prema lokalnim medijima, tijelo je slučajno pronašao gradonačelnik grada Maaseika nakon što je osjetio jak miris dok je vozio bicikl u blizini mjesta gdje je pronađen vojnikov automobil.

Glavni belgijski virolog Marc Van Ranst i njegova obitelj morali su biti odvedeni na sigurno nakon što je Conings nestao.

'Svi, a pogotovo moj sin, osjećamo veliko olakšanje što je vojnik pronađen', rekao je Van Ranst za novine De Morgen. 'Ja sam u sigurnoj kući već nešto više od mjesec dana. Danas mi je i rođendan. U svakom slučaju, nadam se da ću se uskoro vratiti normalnom životu.'

Na Twitteru je još kazao: 'Moje misli su s obitelji i djecom Jurgena Coningsa. Za njih je ovo vrlo tužna vijest, jer su izgubili oca, rođaka i prijatelja.'

Kao i većina zemalja, Belgija je uvela niz ograničenja, uključujući zatvaranje, kako bi suzbila širenje Covid-19. S više od 25.000 smrtnih slučajeva povezanih s virusom, Belgija ima jednu od najviših stopa smrtnosti u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:25