SAMOUBILAČKI NAPAD

U NAPADU NA CRKVU NAJMANJE 8 MRTVIH I 45 RANJENIH S eksplozivima na prsima upali su među 400 ljudi, policija je jednog ubila, drugi je aktivirao bombu

 
 Naseer Ahmed / REUTERS

Dvojica bombaša samoubojica napala su kršćansku crkvu punu vjernika na jugozapadu Pakistana u nedjelju i ubili najmanje osam osoba, a ranili 45 prije nego što se jedan od njih raznio eksplozivom, a drugog je ubila policija, objavile su vlasti nove podatke o napadu počinjenom nekoliko dana prije Božića.

Dvojica napadača s eksplozivnim prslucima upala su u crkvu u Quetti u nedjelju kada je počela misa, rekao Sarfraz Bugti, ministar unutarnjih poslova u pokrajini Balučistan.

Policija i vojska opkolili su zgradu crkve i razmijenili vatru s napadačima sve dok nisu uspjeli ući u crkvu, rekao je zapovjednik pokrajinske policije Moazam Jah Ansari.

"Bilo je gotovo 400 ljudi u crkvi", rekao je Jah i dodao: "Jednog smo ubili, a drugi je aktivirao eksploziv tek pošto ga je policija ranila".

Meta je bila Bethel Memorial Methodist Church koja se nalazi u sigurnosnoj zoni, a Jah je rekao da kršćanske crkve imaju stražare jer su često mete napada islamističkih ekstremnih skupina.

“Imamo posebne sigurnosne dogovore za vjerske objekte, napose crkve i danas je takav aranžman spasio mnogo dragocjenih života", ustvrdio je Ansari.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad.

A man carries a boy as he shouts for an ambulance after gunmen attacked the Bethel Memorial Methodist Church in Quetta, Pakistan December 17, 2017. REUTERS/Naseer Ahmed
Naseer Ahmed / REUTERS

Balučistan je odavna poprište pobunjeničkih skupina koje se žele odcijepiti od ostatka države zbog prihoda iz eksploatacije prirodnih izvora u toj pokrajini, plina i minerala. Oni također optužuju središnju vladu u Islamabadu da prema njima provodi diskriminacijsku politiku.

U toj strateški važnoj pokrajini koja graniči s Iranom i Afganistanom aktivni su talibani, zatim militanti sunitskog islama te skupine povezane s Al Kaidom i džihadističkom skupinom, takozvanom Islamskom državom.

Zbog nasilja vlada zabrinutost za sigurnost projekta Kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora, vrijednog 57 milijarda dolara, a riječ je o transportnoj i energetskoj vezi koja bi iz zapadne Kine vodila do pakistanske luke Gwadar.

A man and a woman react as they run out after gunmen attacked the Bethel Memorial Methodist Church in Quetta, Pakistan December 17, 2017. REUTERS/Naseer Ahmed
Naseer Ahmed / REUTERS

Pakistan je pokrenuo nekoliko vojnih ofenziva u zadnjem desetljeću protiv islamističkih militanta koji žele u toj pokrajini uspostaviti strogu inačicu islama.

Iako sigurnosne snage imaju uspjeha u borbi protiv militanta oni su pokazali žilavost izvodeći spektakularne napade. Početkom prosinca trojica talibana samoubojica napala su poljoprivrednu školu u gradu Pešavaru i ubila osam polaznika i čuvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:11