EPIDEMIJA

U nedjelju manje zaraženih u Bosni i Hercegovini, ali manje i testiranih

Predstavnici vlasti danima pozivaju građane da se pridržavaju propisanih mjera kako bi se smanjila opasnost od širenja koronavirusa
 Samir Jordamovic/AA/AFP

Novih 189 slučajeva zaraze koronavirusom i tri smrtna slučaja od posljedica te bolesti zabilježeno je u nedjelju u Bosni i Hercegovini što je bitno smanjenje broja oboljelih u odnosu na dan ranije, no to je prije svega rezultat manjeg broja testiranih osoba.

Kako su izvijestile zdravstvene vlasti dvaju entiteta i Brčko distrikta, nakon testiranja 899 uzorka potvrđeno je da je od virusa SARS-CoV-2 oboljelo 189 osoba.

Pri tome polovica zaraženih, njih 125 dolazi iz Federacije BiH, a u cijeloj BiH prednjači Sarajevo s 41 osobom pozitivnom na testiranju. U ovome gradu je do sada zabilježeno više od 3100 slučajeva zaraze.

U Republici Srpskoj su 62 osobe oboljele od covida-19, a u Brčko distriktu još dvije.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su tri nova smrtna ishoda. U pitanju su trojica muškaraca.
Broj smrtnih slučajeva u BiH je 535, a do sada je od početka epidemije koronavirusom zaraženo 17.904 osoba.

Predstavnici vlasti danima pozivaju građane da se pridržavaju propisanih mjera kako bi se smanjila opasnost od širenja koronavirusa, no to daje slabe rezultate.

U znak prosvjeda što se ne poštuje zabrana održavanja svadbi u Hercegbosanskoj županiji sa sjedištem u Livnu, tamošnja resorna ministrica zdravstva Vasilija Broćeta parkirala je službeni automobil na središnjoj gradskoj prometnici.

Dobila je policijsku kaznu za nepropisno parkiranje, a svadbe se i dalje održavaju u ovoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28