ZATVARANJE

U nekim ruskim oblastima produljuje se neradni tjedan; Moskva ublažava ograničenja

Predsjednik Vladimir Putin naredio je zatvaranje krajem listopada, a regionalnim vlastima je dao mogućnost za produljenje
 Dimitar Dilkoff/AFP

Četiri ruske oblasti objavile su u srijedu da će produljiti jednotjedno zatvaranje tvrtki koje je diljem zemlje na snazi od 30. listopada kako bi se odgovorilo na porast zaraza i rekordan broj mrtvih od koronavirusa.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je zatvaranje krajem listopada, a regionalnim vlastima je dao mogućnost za produljenje.

Vlasti u oblastima Kursk i Brjansk koje graniče s Ukrajinom, Čeljabinska oblast blizu Urala i sibirski Tomsk najavili su da će produljiti zatvaranje.

"Napeta epidemiološka situacija prisiljava nas da produljimo razdoblje neradnih dana za još jedan tjedan", rekao je guverner Tomska Sergej Zvačkin. "Jedan neradni tjedan nije dovoljan da se zaustavi val zaraza."

Rusija je u srijedu potvrdila rekordnih 1189 mrtvih od koronavirusa u danu, a vladin stožer za koronavirus izvijestio je o 40.443 novih zaraza u protekla 24 sata.

U međuvremenu su moskovske vlasti najavile da se poduzeća otvaraju od ponedjeljka.

"Širenje bolesti stabiliziralo se u smislu otkrivanja i teških oblika koji zahtijevaju hospitalizaciju", rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin, a prenijela je novinska agencija RIA.

Ostale mjere, uključujući zahtjev da najmanje 30 posto zaposlenika tvrtki radi od kuće, ostaju na snazi, dodao je Sobjanin.

Agencija za zaštitu potrošača u Moskvi objavila je da je zabilježila kršenje covid-19 propisa u više od četvrtine tvrtki u kojima je bila u inspekciji prošli tjedan.

Moskovska oblast, kojoj pripadaju manji gradovi i mjesta koja okružuju grad, također je najavila da neće produljiti zatvaranje.

Novgorodska oblast objavila je u ponedjeljak da će produljiti zatvaranje na još tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:22