QR KOD ZA NUŽDU

U Nizozemskoj će i za odlazak u restoranski WC tražiti covid potvrdu: ‘Građanima samo želimo dati više slobode‘

‘Ne želimo gnjaviti ljude, samo im želimo dati više sloboda, ali one, nažalost, imaju svoje granice‘
Arhivska fotografija
 Jeroen Jumelet/ANP/AFP

U Nizozemskoj 25. rujna na snagu stupa obveza posjedovanja kontroverznih covid potvrda za ulazak u kafiće, restorane, muzeje, kazališta i druge kulturne događaje, a u ponedjeljak je tamošnji ministar zdravstva, u još jednoj u nizu bizarnih epizoda diljem Europe oko mjera kojima se nastoji povećati broj cijepljenih, upozorio da bez pokazivanja QR koda neće biti moguće otići ni u WC u restoranu.

- Samo cijepljeni smiju u restoranski WC, izjavio je Huge de Jonge u jeku žustre javne debate u Nizozemskoj oko uvođenja covid potvrda koju je pratila i burna rasprava u parlamentu.

Zastupnici su prošli tjedan uspjeli ishoditi uvođenje iznimke prema kojoj posjetitelji ugostiteljskih objekata na terasama neće trebati imati kontroverznu potvrdu s obzirom da je rizik od zaraze na otvorenom izrazito nizak. No, u ponedjeljak je ministar de Jonge rekao da, poželi li netko od tih gostiju otići obaviti nuždu, to neće moći učiniti bez pokazivanja svog QR koda kojim dokazuju da su ili cijepljeni ili preboljeli covid su na testu provedenom u proteklih 48 sati bili negativno na koronavirus.

Premijer Mark Rutte je tijekom parlamentarne debate rekao da ne bi bilo mudro uvoditi spomenutu iznimku za goste na terasama argumentirajući to upravo mogućim 'zovom prirode' ili pak podmirivanjem računa koje se nerijetko obavlja u unutrašnjosti objekta.

- Mogla bi početi padati i kiša pa bi onda svi odjednom poželjeli ući unutra, bio je dodatni Rutteov pokušaj argumentacije.

- Ne želimo gnjaviti ljude, samo im želimo dati više sloboda, ali one, nažalost, imaju svoje granice, izjavila je pak glasnogovornica nizozemskog ministarstva zdravstva Rinske Wieman za agenciju AFP.

U trenutku kada je najavljeno uvođenje obveznih covid potvrda, nizozemska je vlada to pokušala prezentirati kao 'ukidanje mjera'. Ugostiteljski sektor reagirao je s bijesom na prijedlog o propusnicama, dok su mnogi kafići i restorani rekli da ne žele surađivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:44