EPIDEMIJA

U Nizozemskoj uveden policijski sat, u Norveškoj na snazi nove restriktivne mjere

Barovi i restorani u Nizozemskoj zatvoreni su pet mjeseci, dok mnoge trgovine imaju vrlo ograničene opcije primanja kupaca
Centar za testiranje u Bovenkarspelu u NIzozemskoj
 Koen Van Weel/AFP

Nacionalni policijski sat i druge zabrane kojima je svrha suzbijanje koronavirusa u Nizozemskoj bit će produljene za tri tjedna do kraja travnja, rekao je u utorak nizozemski premijer Mark Rutte, dok Norveška uvodi nove restriktivne mjere zbog rasta broja zaraženih.

Rastući broj zaraženih i hospitaliziranih znači da kratkoročno ne može doći do ublažavanja mjera, rekao je Rutte na tiskovnoj konferenciji.

"Broj pacijenata zaraženih koronavirusom u jedinicama intenzivne njege je u porastu. Treći val postaje vidljiv. Stoga se trenutni paket mjera produžuje", rekla je vlada u priopćenju.

Novi slučajevi koronavirusa porasli su za 16 posto na više od 46.000 u tjednu do utorka, što je najbrža stopa rasta od sredine siječnja, rekao je Nacionalni institut za javno zdravstvo.

Nametanje prvog nizozemskog policijskog sata od Drugog svjetskog rata, 23. siječnja, potaknulo je višednevne prosvjede diljem zemlje.

Barovi i restorani u Nizozemskoj zatvoreni su pet mjeseci, dok mnoge trgovine imaju vrlo ograničene opcije primanja kupaca. Javna okupljanja su zabranjena.

Norveška uvodi nove nacionalne mjere kako bi zauzdala širenje koronavirusa, uključujući i zabranu služenja alkohola u javnosti, te će odgoditi plan ponovnog otvaranja, rekao je u utorak ministar zdravstva Bent Hoeie.

Vlada je prvotno namjeravala predstaviti plan krajem ožujka za postupno popuštanje mjera.

Norveška je bila među zemljama s najnižom stopom zaraze i smrtnosti u Europi od početka pandemije početkom prošle godine, no sada se suočava s rastućim povećanjem hospitalizacija, na što su utjecale zaraznije varijante virusa.

"Situacija u Norveškoj je nestabilna, s porastom stope zaraze u prethodnim tjednima", rekao je Hoeie na konferenciji za medije.

"Bojimo se potencijalnih posljedica ako puno ljudi otputuje i sastane se s drugim ljudima za vrijeme uskrsnih praznika", rekao je.

Norveške škole trebale bi se zatvoriti zbog uskrsnih praznika od 27. ožujka do 6. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2021 20:21