ŠEST MJESECI KOME

U nizozemskom parlamentu pokrenuta rasprava: Princ Friso mogao bi postati najpoznatiji eutanazirani pacijent

Drugi od trojice sinova nizozemskog kraljevskog para prije šest mjeseci je u austrijskom skijalištu stradao u lavini. Sad je u londonskoj bolnici, gdje ga aparati održavaju na životu

Slučaj nesretno nastradalog princa Frisoa, koji se u komi nalazi već šest mjeseci s minimalnim šansama za oporavak, potaknuo je ovih dana u Nizozemskoj raspravu o pravu na smrt i umjetnom održavanju na životu pacijenata u dugotrajnoj komi, piše britanski The Times. Drugi od trojice sinova nizozemskog kraljevskog para prije šest mjeseci je na odmoru u austrijskom skijalištu stradao u snježnoj lavini. Proveo je 23 minute zatrpan snijegom, a njegov je mozak dugo bio bez kisika.

- Pitanje je hoće li ikad ponovno moći voditi normalan život. Šanse za to su minimalne. Da se nalazi u nizozemskoj bolnici, liječnici bi ga odavno skinuli s aparata za umjetno održavanje na životu - izjavila je ovih dana nizozemska parlamentarka Heleen Dupuis, članica organizacije za osobe s invaliditetom i etičarka medicine.

‘Neosjetljive’ opaske

Njezini komentari prekinuli su javnu šutnju o slučaju, iako su mnogi te opaske ocijenili “neosjetljivima”.

Naime, nizozemska princeza svaki je dan uz suprugov bolesnički krevet, a gotovo svakog vikenda u Velikoj Britaniji je i njegova majka, kraljica Beatrix. Nizozemski princ nalazi se u londonskoj bolnici, s obzirom na to da je do nesreće sa suprugom Mabel živio u jugozapadnom Londonu. Riječ je o možda najomiljenijem članu kraljevske obitelji, koji je simpatije naroda stekao kad se usprotivio negativnoj ocjeni parlamenta i premijera o svojoj izabranici i ipak se oženio Mabel Wisse Smit. Nizozemski parlamentarci savjetovali su princa protiv braka, ističući kako je Mabel zatajila informaciju o vezi s nizozemskim mafijašem, likvidiranim u Amsterdamu. Par se ipak vjenčao 2004., a princ se uoči toga morao odreći prava na krunu za koju je bio drugi u redu prema pravu nasljeđivanja.

Okončanje liječenja

- Siguran sam da bi njegova smrt izazvala u Nizozemskoj jednaku reakciju javnosti kao što je to bio slučaj s tragičnom smrću princeze Diane - izjavio je Ary van der Waay, komentator nizozemske kraljevske obitelji.

U Nizozemskoj je trenutno 30 pacijenata koji su u dugotrajnoj komi, a od 2002. u zemlju je uveden tzv. zakon o eutanaziji koji liječnicima daje teoretsku mogućnost da okončaju liječenje ako procijene da nema šanse da se pacijent oporavi i ako pati. No to je uvjetovano. Na ovaj način mogu umrijeti samo pacijenti stariji od 16, sve druge opcije moraju biti iskušane, a traži se i neovisno liječničko mišljenje. Zemlja usto ima vlastitu organizaciju koja se bori za pravo na smrt - NVVE - i koja ima 130.000 članova.

- Ako se pacijentovo stanje ne popravi, uobičajena je procedura da se održe konzultacije o nastavku tretmana - objasnio je Erwin Kompanje iz bolnice Erasmus u Rotterdamu. U Britaniji liječnici mogu odlučiti ne nastaviti s određenim tretmanom u teškim slučajevima kome, no imaju mnogo više zakonskih restrikcija.

Princeza Mabel s dvoje djece iz braka s Frisoom živi u londonskom Kewu. Stručnjakinja je za Balkan, a donedavno je bila izvršna direktorica organizacije The Elders, skupine visokopozicioniranih državnih dužnosnika koji razmjenjuju iskustva u rješavanju svjetskih konflikata.

U očekivanju bure

Princ je u trenutku nesreće radio za Goldman Sachs, a bio je i savjetnik jedne kompanije za obogaćivanje urana. U Nizozemskoj kruže glasine da ga njegova supruga i majka žele premjestiti u bolnicu u Nizozemskoj. Ako se to dogodi, on bi mogao postati najpoznatiji pacijent koji je podvrgnut eutanaziji pod novim zakonom te zemlje. Ta bi mogućnost sigurno izazvala pravu buru u zemlji, piše Times.

- Sigurna sam da bi liječnici, da je netko drugi na mjestu princa Frisoa, odlučili prekinuti umjetno održavanje na životu. Što god da odluči kraljevska obitelj, mogu očekivati žestoke kritike - zaključila je nizozemska TV voditeljica Marijke Amado.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:03