STRAH OD NOVOG SOJA

U Njemačkoj i Francuskoj pojačana kontrola putnika iz ‘visokorizičnih‘ zemalja

Putnici iz ovih zemalja moraju već pri dolasku u Njemačku predočiti negativni test na koronavirus te moraju u samoizolaciju
Zračna luka u Frankfurtu
 Armando Babani/AFP

U Njemačkoj je u nedjelju započela stroga kontrola putnika iz zemalja koje su označene kao epidemiološki visoko rizične zemlje.
Kontrole se od nedjelje ujutro sustavno provode u svim zračnim lukama, a na cestovnim i željezničkim graničnim prijelazima obavljaju se pojedinačne kontrole.

„Danas smo proveli kontrolu putnika iz 17 zrakoplova koji su doletjeli iz jedne od visoko rizičnih zemalja“, priopćio je predstavnik Savezne policije u zračnoj luci Frankfurt.

Putnici iz ovih zemalja moraju već pri dolasku u Njemačku predočiti negativni test na koronavirus. Unatoč negativnom testu svi putnici koji dolaze u Njemačku moraju provesti 10 dana u samoizolaciji.

Prije putovanja u Njemačku svi putnici su dužni preko interneta prijaviti se njemačkim zdravstvenim vlastima, a prijevoznici su dužni prije putovanja provjeriti jesu li putnici u posjedu negativnog testa.

Državni epidemiološki institut Robert Koch trenutno 25 zemalja tretira kao visokorizične.

Visokorizično područje je nova kategorija koja se odnosi na zemlje u kojima sedmodnevna incidencija prelazi vrijednost od 200.
Među tim zemljama su i gotovo sve zemlje jugoistočne Europe s izuzetkom Hrvatske. Na listi se nalaze i Španjolska, Portugal, Češka kao i Baltičke zemlje.

Hrvatska se i dalje tretira kao rizično područje što znači da putnici iz Hrvatske ne moraju predočiti negativni test odmah pri dolasku u Njemačku nego ga moraju predočiti u roku od 48 sati nakon dolaska.

Francuska postrožila kontrole na granici kako bi izbjegla zatvaranje

Francuska je u nedjelju uvela nove granične kontrole, u pokušaju da spriječi širenje covida-19 i izbjegne novo potpuno zatvaranje na razini cijele države.

Francuske zdravstvene vlasti objavile su u subotu da je u državi sa 67 milijuna stanovnika do subote cijepljeno milijun ljudi. No postojano visoke razine novozaraženih, hospitaliziranih i smrtnih slučajeva od koronavirusa potiču strah da će Francuskoj ponovno biti potrebno potpuno zatvaranje, treće od početka pandemije, koje bi dodatno pogodilo francusko gospodarstvo.

Od nedjelje putnici koji u Francusku stižu zrakoplovom ili brodom iz drugih članica Europske unije mogu ući u državu samo s negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata. Putnici iz zemalja izvan EU-a od sredine siječnja moraju pokazati negativan test.

Državljani EU-a koji ulaze u Francusku kopnenim putem ne trebaju negativan test, piše agencija France Presse.

Trenutno na francuske aerodrome i u morske luke iz drugih država EU-a tjedno stiže 62 tisuće ljudi, objavio je ministar prometa Jean-Baptiste Djebbari.

Najveća francuska zračna luka Roissy-Charles-de-Gaulle je na terminalu za međunarodna putovanja uspostavila centre za testiranje, omogućivši time putnicima koji se nisu uspjeli testirati u zemljama polaska da to učine prije no što uđu na francuski teritorij.

Francuska zdravstvena agencija u subotu je objavila da je u posljednjih 24 sata bilo 23.924 novih slučajeva zaraze, s 321 smrtnim slučajem, čime je ukupan broj umrlih od početka pandemije narastao na 72.877.

Ukupan broj hospitaliziranih s covidom-19 ostao je na približno 25,8 tisuća od kojih je 2,9 tisuća na intenzivnoj njezi.

Premijer Jean Castex objavio je da je do subote milijun Francuza primilo najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19, četiri tjedna nakon početka kampanje cijepljenja. Francuska je prvo cijepila starije od 75 u staračkim domovima i zdravstvene radnike starije od 50.

Ministrica industrije Agnes Pannier-Runacher kazala je kako je „uvjerena“ da će Francuska uspjeti ispuniti zadani cilj od 15 milijuna cijepljenih do kraja lipnja, objavivši kako je država do danas primila još 1,9 milijuna doza cjepiva.

Ministar zdravlja Oliver Veran nije odbacio još jedno potpuno zatvaranje države ako se trenutne mjere, koje uključuju policijski sat od 18 sati, pokažu nedovoljnima.

„Policijski sat nam mora dati rezultate“, kazao je Veran.

„U najboljem scenariju uspjet ćemo smanjiti pritisak epidemije. Ako ne, nećemo čekati do ožujka prije nego što ćemo djelovati“, rekao je za novine Le Parisien.
Francuska je prošle godine već dva puta bila potpuno zatvorena, prvi put između ožujka i svibnja, a potom od listopada do prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:39