PODUZETNIČKI BOOM

U NJEMAČKOJ JE RAST OVE GRANE DVOSTRUKO VEĆI OD RASTA GOSPODARSTVA U CJELINI 'Stanje nikad nije bilo bolje'

 Leonhard Foeger / REUTERS

BERLIN - Njemačko udruženje obrtnika (ZDH) gotovo je udvostručilo procjenu rasta prihoda u ovoj godini, ukazujući na procvat obrta u najvećem europskom gospodarstvu, izvijestio je u ponedjeljak njemački list Die Welt.

ZDH predstavlja više od milijun obrta čiji ukupni godišnji prihodi dosežu 533 milijarde eura, Prema novoj procjeni njihovi bi prihodi ove godine trebali porasti 3,5 posto, u odnosu na ranije prognoziranih dva posto.

U 2017. rast bi trebao usporiti na 2,5 posto.

Čak 92 posto članova očekuje pozitivan razvoj poslovanja u ovoj godini, navodi Die Welt rezultate istraživanja ZDH. Izglede za poslovanje pozitivno je ocijenilo 54 posto ispitanika, što je čak pet postotnih bodova više nego u prošloj godini.

"Stanje u obrtu nikada nije bilo bolje", zaključio je za berlinski list glavni tajnik udruženja Holger Schwannecke.

Prema njihovoj prognozi obrt bi trebao rasti gotovo dvostruko snažnije nego njemačko gospodarstvo u cjelini, u kojem bi aktivnosti po službenim procjenama ove godine trebale porasti 1,8 posto.

U ZDH-u procjenjuju da će prognozirani rast prihoda osigurati otvaranje po 15 tisuća novih radnih mjesta u obrtu u ovoj i idućoj godini, navodi čelnik udruženja. Trenutno je u tom sektoru njemačkog gospodarstva zaposleno 5,4 milijuna radnika a veliki je problem manjak radne snage, navodi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 22:21