POVRATAK KORONE

U njemačkoj koaliciji svađaju se zbog protupandemijskih mjera na jesen, najveći problem su maske

U Njemačkoj su krajem ožujka ukinute sve mjere protiv pandemije koronavirusa, s izuzetkom nošenja maski u javnom prijevozu.

Karl Lauterbach

 Ina Fassbender/Afp

Među strankama vladajuće njemačke koalicije u petak je izbila svađa u vezi mjera protiv širenja koronavirusa, prvenstveno nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) želi donijeti zakonsku podlogu za eventualno uvođenje obveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima u slučaju povratka epidemije koronavirusa nakon ljeta.

"Nećemo dopustiti još jednu jesen i zimu tijekom kojih bi zbog nejasnih i nepotpunih podataka došlo do povrede temeljnih prava", rekao je potpredsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Wolfgang Kubicki.

image

Wolfgang Kubicki

John Macdougall/Afp

Njegova stranka, koja je sa socijaldemokratima i zelenima partner u saveznoj vladi kancelara Olafa Scholza, nove će mjere na jesen poput nošenja maski u zatvorenim prostorima prihvatiti samo uz stroge i jasno definirane uvjete.

"Promjenu zakona o zaštiti protiv zaraze prihvatit ćemo samo ako će se donijeti na temelju konkretnih znanstvenih podataka, a ne proizvoljnih tvrdnji kao što je to bio slučaj u prošlosti", rekao je Kubicki.

I ministar pravosuđa iz redova FDP-a Marco Buschmann se usprotivio planovima koalicijskog partnera SPD-a.

"Mislim da se moramo držati postojećih zakona. Uvođenje novih mjera je moguće samo nakon detaljne evaluacije", rekao je Buschmann.

U Njemačkoj su krajem ožujka ukinute sve mjere protiv pandemije koronavirusa, s izuzetkom nošenja maski u javnom prijevozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:57