MANIPULACIJE

U Njemačkoj kreće nova histerija koja bi mogla produljiti lockdown? ‘Incidencija nam je zbog hrpe lažnih testova viša‘

Kritičari su od početka tvrdili da je sustav podložan prijevarama. Sada su se te slutnje i obistinile... A lockdown ide u beskraj
 Thomas Kienzle/AFP

Otkako je početkom ožujka njemačka vlada kao jednu od mjera uvela i mogućnost besplatnog testiranja za sve građana, diljem zemlje su počeli nicati centri za testiranje. Osim u ljekarnama i kod liječnika, testovi se mogu obavljati i u jednom od mnogih centara koji su smješteni u trgovačke centre, parkinge trgovačkih centara ili u jednostavne kontejnera u blizini prometnih objekata poput željezničkih kolodvora.Masovno testiranja je postalo jedan od prioriteta i glavnih mehanizama u borbi protiv pandemije, piše Deutsche Welle.

Obavljeno 70, naplaćeno 1.000 testova?

Za mnoge s osjećajem za dobar biznis pokretanje poduzeća za provođenje testiranja se uskoro pokazalo kao vrlo unosan posao. Od države ovi centri naplaćuju 18 eura po testu. Državu su ovi testovi samo u travnju i svibnju stajali preko 660 milijuna eura.

No kako je sada otkrila istraživačka ekipa javnih servisa WDR-a i NDR-a i nadregionalnog dnevnika Süddeutsche Zeitung, ovaj sustav bez pretjerane mogućnosti provjere doslovce poziva na manipulacije. Novinari ovog tima su tajno kontrolirali broj obavljenih testova u nekoliko nasumice odabranih testnih centara. U jednom centru u Kölnu novinari su izbrojali 70 obavljenih testova u jednom danu. Tvrtka koja stoji iza ovog testnog centra je od države za taj dan naplatila 1.000 testova. Do sličnih zaključaka se došlo praćenjem sličnih centara u Essenu i Münsteru.

Pokrenuta istraga

Sada je, nakon kritika, bio prisiljen reagirati i ministar zdravstva Jens Spahn.

„Bilo da se radi o maskama ili testovima – svatko tko koristi pandemiju kako bi se obogatio na kriminalan način, bi se trebao sramiti", objasnio je političar CDU-a preko Twittera. On je još dodao kako je „dobro da se sada uključilo i državno tužiteljstvo".

Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal pokrenulo je istragu protiv dvije vodeće osobe jedne tvrtke u Bochumu kod koje su utvrđeni lažni obračuni. Spahn je najavio „nasumične probe" i rekao kako tvrtke koje provode testove dokumentaciju moraju čuvati do 2024. do kada je predviđeno provođenje testova.

Iskrivljena epidemiološka slika?

Kelnski ured za zdravstvo se pribojava kako se radi o „vrhu ledenog brijega" i da će novi slučajevi pogrešnog obračuna uskoro izići na vidjelo dana. Zdravstvene službe se pribojavaju još jednog negativnog efekta. Tri centra, koje je pratio istraživački tim, su u roku jednog tjedna prijavila 25.000 testova od kojih niti jedan nije bio pozitivan. Nakon najnovijih saznanja o stvarnom broju testiranih osoba postoji bojazan da su ovi iskrivljeni podaci mogli iskriviti stvarnu epidemiološku sliku na terenu.

Manji koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), oštro je kritizirao ministra Spahna zbog, kako je navedeno, „katastrofalnog menedžmenta" u borbi protiv pandemije. „Nakon maski sad i skandala s brzim testovima. Ministar Spahn je ignorirao upozorenja koalicijskog partnera da su uvjeti pod kojima se provodi testiranje neprihvatljivi", rekao je Carsten Schneider iz SPD-a.

Proteklih mjeseci su se pojavile i optužbe na račun nekoliko zastupnika Unije CDU/CSU da su se obogatili prilikom nabavke zaštitnih maski nakon čega je nekoliko njih dalo ostavke na političke položaje, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2022 19:51