KSENOTRANSPLANTACIJA

U Njemačkoj kreće uzgoj genetski modificiranih svinja za transplantacije srca ljudima

Prva takva generacija oprasit će se ove godine, a njihova će srca prvo biti testirana na babunima prije kliničke studije na ljudima

Uzgoj svinja; ilustracija

 Justine Bonnery/AFP

Njemački znanstvenici planiraju klonirati i nakon toga uzgojiti genetski modificirane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude, piše Guardian. To će biti jednostavnija verzija svinje genetski modificirane u Americi koja je prošli mjesec poslužila kao donor u prvoj transplantaciji svinjskog srca u čovjeka.

Eckhard Wolf, znanstvenik na Sveučilištu Ludwig-Maximilians (LMU) u Münchenu rekao je kako je cilj njegovog tima uzgojiti novu vrstu baziranu na auklandskoj otočnoj pasmini koja bi trebala biti spremna za transplantaciju do 2025. godine.

U prvoj operaciji te vrste, tim sa Sveučilišta Maryland u SAD-u prošli je mjesec transplantirao srce svinje s 10 genetskih modifikacija u smrtno bolesnog čovjeka. Njegovi liječnici kažu da pacijent reagira dobro, iako je još prisutan rizik od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog tlaka.

'Naš koncept je nastaviti s nešto jednostavnijim modelom s tek pet genetskih modifikacija', kazao je Wolf čiji je rad izazvao užarene debate u zemlji s jednom od najnižih stopa doniranja organa za transplantaciju i vrlo jakim organizacijama za zaštitu prava životinja.

Wolf, koji već 20 godina istražuje transplantacije organa sa životinja na ljude - zahvat poznat pod nazivom ksenotransplantacija - kaže kako će njegov tim uporijebiti još uvijek neučinkovitu tehnologiju kloniranja kako bi stvorili 'temeljnu životinju' od koje će se uzgojiti genetski identične generacije svinja.

Prva takva generacija oprasit će se ove godine, a njihova će srca prvo biti testirana na babunima prije nego bude zatraženo odobrenje za kliničke studije na ljudima za dvije ili tri godine, kaže Wolf.

Transplantacije organa izvode se na ljudima čiji su organi zatajili, a nema drugih opcija liječenja. U Njemačkoj na novo srce čeka oko 8.500 ljudi, objavila je Zaklada za transplantacije organa.

Oni koji podržavaju Wolfov rad kažu kako bi životinjski donori pomogli smanjiti liste čekanja, no protivnici kažu kako takvi zahvati krše prava životinja i degradiraju svinje u obične tvornice organa dok majmuni korišteni u eksperimentima ugibaju u agoniji.

U veljači 2019. organizacija 'Liječnici protiv eksperimenata na životinjama' organizirala je peticiju da se zabrane ksenotransplantacije, a prikupljeno je već 57.000 potpisa.

Kristina Berchtold, glasnogovornica minhenskog ogranka njemačkog Udruženja za zaštitu životinja, nazvala je takve zahvate 'etički vrlo upitnima'.

'Životinje ne bi trebale služiti kao tvornice rezervnih dijelova za ljude. Kućni ljubimci, životinje s farme, klonirane ili prirodnim putem rođene životinje sve imaju iste potrebe, strahove i prava', kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:08