LAKŠI PUT DO RESTRIKCIJA

U Njemačkoj mijenjaju zakon tako da korona mjere mogu uvoditi i bez proglašenja izvanredne situacije

Već u srijedu neki od vodećih dužnosnika tri stranke razgovarat će o prekidu „epidemiološkog stanja od nacionalnog značaja“
Olaf Scholz
 John Macdougall/AFP

Tri stranke koje pregovaraju o novoj njemačkoj Vladi očito ne namjeravaju produžiti izvanrednu epidemiološku situaciju. One žele da parlamenti dobiju veću ulogu u odlučivanju o mjerama, piše Deutsche Welle.

Njemački socijaldemokrati, zeleni i liberali su, prema medijskim izvještajima, suglasni oko toga da treba okončati izvanrednu epidemiološku situaciju proglašenu zbog korone. Te tri stranke ove srijede (27. listopad) inače počinju detaljne pregovore o novoj Vladi, s idejom da u prvom tjednu prosinca izglasaju Olafa Scholza za kancelara.

Prema pisanju njemačkih medija, već u srijedu neki od vodećih dužnosnika tri stranke razgovarat će o prekidu „epidemiološkog stanja od nacionalnog značaja“, te razmotriti kako da se saveznim pokrajinama i dalje omogući primjena pravila 3G u skladu s kojim u većinu objekata smiju ući samo cijepljeni, testirani i oni koji su preboljeli koronu, ili pak pravilo 2G (ograničeno samo na cijepljene i one koji su preboljeli zarazu).

Kako kaže šef Zastupničkog kluba SPD Rolf Mützenich, budući koalicijski partneri bi htjeli promijeniti Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, tako da izvanredna epidemiološka situacija više nije potrebna za neke mjere.

Prema pisanju nekih medija, uvelo bi se prijelazno pravilo do kraja ožujka iduće godine. Agencija AFP prenosi da će pokrajinama biti omogućeno da i bez proglašavanja izvanredne situacije propišu obvezno nošenje maske, držanje odstojanja, 2G ili 3G pravilo, prikupljanje kontakata od mušterija ili gostiju ugostiteljskih objekata te održavanje nastave pod određenim uvjetima.

AFP prenosi da tri stranke planiraju i na iduću godinu produžiti pravilo prema kojem roditelji imaju pravo na po trideset dana plaćenog bolovanja zbog brige o bolesnoj djeci (šezdeset dana za samohrane roditelje), umjesto ranijih deset dana.

„Izvanredno stanje ne smije prerasti u redovno stanje. Moramo uspostaviti novu normalnost, i to što prije moguće“, rekao je Volker Wissing, glavni tajnik FDP-a. „Odluke ponovo mora donositi njemački Bundestag, a ne samo savezna vlada sa širokim ovlastima."

Stanje epidemije je parlament prvi put proglasio u ožujku prošle godine, i od tada je ono više puta produžavano. Ono omogućava saveznoj i pokrajinskim vladama donošenje obuhvatnih mjera bez konzultiranja parlamenta.

To stanje istječe 24. studenoga i, po svemu sudeći, neće biti produženo. Iako SPD, zeleni i liberali još nisu potpisali koalicijski ugovor, novi saziv parlamenta je već konstituiran, a u njemu ove tri stranke imaju komotnu većinu, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:48