NE PRIZNAJU DRŽAVU

U Njemačkoj podignuta optužnica protiv ‘Građana Reicha‘: ‘Računali su i s ljudskim žrtvama‘

Optužene se tereti da su pripremali terorističke napade i otmicu ministra zdravstva, a planirali su i napade na infrastrukturu

Akcija uhićenja pripadnika pokreta ‘Građani Reicha‘/Arhivska fotografija

 Fricke/AFP

Glavno državno tužiteljstvo u Karlsruheu podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv petero pripadnika pokreta „Građana Reicha“ zbog pripremanja terorističkih napada i pokušaja otmice ministra zdravstva Karla Lauterbacha.

„Optužene se tereti da su se najkasnije u siječnju 2022. udružili u terorističku organizaciju s ciljem izvršenja napada na objekte u Njemačkoj i širenja straha i izazivanja stanja koje bi nalikovalo građanskom ratu“, stoji u optužnici Glavnog državnog tužiteljstva.

U sklopu akcija koje su trebale izazvati nemir i stanje slično građanskom ratu, optuženi su planirali i otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbacha, koji je ujedno i simbol politike njemačke vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U planove su bili uključeni i napadi na važne infrastrukturne projekte kako bi se prekinula opskrba strujom, što bi izazvalo paniku među građanima.

U svojim planovima optuženi su računali i s mogućim ljudskim žrtvama.

U pozadini ovih djela stoji ideologija pripadnika pokreta tzv. „Građana Reicha“, koji ne priznaju postojanje SR Njemačke i njezinih institucija nego tzv. Njemačkog Reicha u formi prije Prvog svjetskog rata.

Cilj ove skupine je rušenje demokratskog poretka SR Njemačke i ponovno uspostavljanje autoritativnog režima po uzoru na Njemačko carstvo.

Optuženo je pet njemačkih državljana, četiri muškarca i jedna žena, koji su uhićeni tijekom prošle godine na različitim lokacijama u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 10:15