KONTROVERZNI PROPIS

U Njemačkoj se o ovome priča više nego o koroni: Uvode zakonsku obvezu šetnje pasa 2 sata dnevno

Zakon bi na snagu trebao stupiti sljedeće godine, a izazvao je žustru debatu u javnosti
Ilustracija
 Rupert Oberhuser/Alamy/Alamy/Profimedia

Vlasnicima pasa u Njemačkoj uskoro će biti zakonom propisano da svoje ljubimce moraju šetati barem dvaput dnevno, piše Guardian.

Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner rekla je da su novi zakon predložili vodeći se dokazima o tome da mnogi od 9,4 milijuna pasa u zemlji ne dobivaju dovoljno vježbe i tjelesne aktivnosti koja ima je potrebna. Kad 'Hundeverordnung', odnosno Zakon o psima stupi na snagu, vlasnici pasa se neće moći tek tako izvući brzom šetnjicom oko kuće, već će morati svog psa izvesti u barem sat vremena dugu šetnju i to dvaput dnevno.

Ministrica Klöckner kaže kako su ova pravila temeljena na znanstvenim dokazima koji pokazuju da psi trebaju 'dovoljnu količinu aktivnosti i kontakta sa svojom okolinom', uključujući i druge životinje, prirodu i ljude. Držanje pasa na lancu ili predugo vođenje na povodcu, također će biti zabranjeno.

Nadalje, psi možda neće smjeti biti ostavljeni sami po cijele dane kod kuće, već će se vlasnici o njima morati pobrinuti i nekoliko puta dnevno. - Psi nisu igračke. Oni također imaju svoje potrebe o kojima treba voditi računa, kazala je Klöckner.

Vijest o novom zakonu koji je predstavljen ovoga tjedna, a iduće bi godine trebao stupiti na snagu, izazvala je vrlo živahnu raspravu u njemačkom društvu.

Glavno je pitanje tko će i kako provjeravati čak 19 posto njemačkih kućanstava koja imaju pse i koji su kao kućni ljubimci po popularnosti odmah iza mačaka.

Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede kazao je da će za provođenje zakona biti odgovorne lokalne vlade 16 njemačkih saveznih pokrajina.

No šale na račun novog zakona stigle su i iz samo Klöckneričine stranke, Kršćanske demokratske unije (CDU). Jedna od članica stranke, Saskia Ludwig, kazala je da tijekom nedavnog toplinskog vala niti psima nije bilo zdravo tako dugo boraviti vani. Na Twitteru je napisala: - Javno objavljujem da neću svog rodezijskog goniča dva puta po sat vremena voditi u šetnju na temperaturi od 32 stupnja Celzija. Umjesto toga, radije ćemo skočiti u rijeku da se osvježimo.

Berlinčanka Bärbel Kleid, vlasnica petogodišnjeg jorkširskog terijera Sama, kaže: - Vrijeđa me kad mi netko nalaže kolike bi duge trebale biti šetnje s mojim psom. I tko će to provjeravati? Hoće li susjedi zvati policiju kad posumnjaju da se Sam nije dovoljno prošetao? On ionako ne bi izdržao dva sata šetnje.

Walther Schweiz kaže kako njegov pas, 14 godina star njemački ovčar Blu, ima rak te može samo u kratku šetnju oko njihove kuće u Kőlnu: - Trebali bi pustiti ljude na miru. Što će nam reći sljedeće? Koliko puta moramo čistiti kutiju s pijeskom za mačke?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:59