VELIKA POTRAGA

U Njemačkoj uzbuna zbog krokodila u rijeci: ‘Ako je to istina, može izroniti usred Hamburga!‘

Unatoč intenzivnim mjerama, konkretnih dokaza o krokodilu nema, izjavio je upravitelj okruga Götz Ulrich
 Oren Ravid/Alamy/Alamy/Profimedia

U njemačkoj rijeci Unstrut navodno je viđen - krokodil dug dva metra. Posljednjih dana nekoliko ljudi se obratilo policiji s tvrdnjama da su ga vidjeli kako pliva rijekom, piše Deutsche Welle.

Rezultat: opsežna potraga i zabrana kupanja na tom području do 6. rujna, te poruka ribarima: budite vrlo oprezni. Odjel policije zadužen za zaštitu voda preko vikenda je pretraživao rijeku Unstrut na jugu njemačke pokrajine Saska-Anhalt, a krokodila su tražili i iz zraka. U potrazi je sudjelovala i služba Njemačkog društva za spasavanje (DLRG), vatrogasci, te zaposlenici Ureda za javni red i Veterinarskog ureda.

Međutim, na kraju je potraga ipak prekinuta. Unatoč intenzivnim mjerama, konkretnih dokaza o krokodilu nema, izjavio je upravitelj okruga Götz Ulrich.

Krokodil pobjegao iz zoološkog vrta?

Potraga za gmizavcem započela je još u petak (28.8.) ujutro, nakon što su ribolovci prijavili da su večer prije toga vidjeli krokodila u blizini sela Lauch an der Unstrut. Sljedećeg dana kanali u Trösdorfu i Wetzendorfu privremeno su zatvoreni.

Mnogo se priča i nagađa o tome kako je ova egzotična životinja dospjela u njemačku rijeku. Jer posljednji put je jedan krokodil, izvan zoološkog vrta, podigao ovoliko prašine 1994. godine u Dormagenu kod Düsseldorfa. Radilo se o kajmanskom aligatoru dugom 80 centimetara kojeg su uspjeli uhvatiti, a dobio je i ime: Sammy ili "Zvijer jezera Baggersee”.

Glasine koje sada kruže internetom su vrlo maštovite. Jedna od njih je da je gmizavac uspio pobjeći iz avanturističkog zoološkog vrta Memleben u Kaiserpfalzu, koji se nalazi u blizini rijeke Unstrut. To su međutim odande odmah opovrgnuli, jer u ovom zoološkom vrtu nema krokodila, rekao je upravitelj okruga Ulrich. Druga glasina je da se radi o krokodilu koji je u mjesto Karsdorf, također u blizini rijeke, stigao prije nekoliko desetljeća. Ni ta činjenica se ne može potvrditi kao istinita.

Teorija koja je, čini se, jedina moguća je da je krokodil prvobitno bio nečiji kućni ljubimac: „Vjerojatno je držan nezakonito i onda je postao smetnja vlasniku koji ga je nakon toga, pretpostavljam, pustio van", navodi direktor zoološkog vrta u Halleu Denis Müller za njemački list Bild. On je policiji i onima koji su uključeni u istragu savjetovao da krokodila traže u sumrak ili noću jer: „Preko dana krokodili spavaju ili drijemaju".

Mogao bi doplivati i do Hamburga

Ako se u rijeci zaista nalazi krokodil, stručnjaci tvrde da ima relativno dobre šanse za preživljavanje i da uz pomoć riječnih struja može stići i do Hamburga. Oliver Wings sa sveučilišta Martin Luther Halle-Wittenberg rekao je novinskoj agenciji dpa da su krokodili hladnokrvne životinje koje se mogu prilagoditi temperaturama većim od 20 stupnjeva, a mogu se hraniti ribama i patkama.

"Iako su krokodili zapravo boje ljudi, oni su opasne životinje. Čini se da su spori, ali brzinom munje mogu iskočiti nekoliko metara iz vode", objašnjava ovaj znanstvenik. „Svi moraju biti svjesni rizika da bi to zaista moglo biti istina, da je to pravi krokodil", zaključuje on.

Nešto slično se dogodilo posljednjih dana i u njemačkoj pokrajini Hessen, a prenosi Bild. Mladi krokodil dug oko jedan metar je viđen u potoku u gradu Ortenberg, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2022 02:55