PRAVORIJEK

U Njemačkoj za zločine protiv čovječnosti prvi put osuđen neki Asadov časnik: ‘Ovo je povijesna presuda‘

Al-Gharib je pomagao u transportu najmanje 30 prosvjednika u zatvor u Damasku, iako je znao za sustavno zlostavljanje koje se provodi
Ejad al-Garib
 Thomas Lohnes/Afp/Profimedia

Bivši sirijski obavještajac osuđen je na četiri i pol godine zatvorske kazne u povijesnoj presudi o mučenjima koje su sirijske vlasti provodile nad demonstrantima.

Prva je to presuda za zločine protiv čovječnosti sirijskog režima predsjednika Bašara al-Asada, gotovo deset godina nakon što je Arapsko proljeće stiglo do Sirije 15. ožujka 2011. godine.

Osuđenik Ejad al-Garib (44) je nižerangirani pripadnik obavještajne službe koji je pomagao u uhićenju prosvjednika i prebacivanju u zatvor al-Hatib u Damasku gdje su se vršila mučenja i zlostavljanja.

U presudi koju je donio njemački sud u Koblenzu stoji kako je al-Garib zaslužan za pomaganje u transportu najmanje 30 prosvjednika koji su bili isporučeni u zatvor u Damasku, iako je znao za sustavno zlostavljanje koje se tamo provodi. Uhićen je u Berlinu 2019. godine s bivšim časnikom Anvarom Raslanom po načelu univerzalne jurisdikcije koja nacionalnom sudu daje nadležnost za teška kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, čak i kada nisu počinjeni na teritoriju te zemlje. Raslan i al-Garib su prebjegli krajem 2012. godine.

Bivši poručnik Raslan optužen je za nadgledanje mučenja najmanje 4000 zatvorenika tijekom sirijske pobune, u razdoblju od oko 500 dana između travnja 2011. i rujna 2012. godine. Tužiteljstvo navodi kako mučenja uključuju silovanje, seksualno zlostavljanje, premlaćivanje i izlaganje elektrošokovima. Najmanje 58 zatvorenika umrlo je od posljedica zlostavljanja.

Režim sirijskog predsjednika al-Asada više je puta optuživan za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, no pokušaji uspostavljanja međunarodnog suda ometaju Rusija i Kina koje su uložile veto u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Danas je izuzetan dan za Sirijce", rekao je CNN-u 33-godišnji Amer Matar, koji tvrdi da je jedna od žrtava koje je Raslan zlostavljao. "Ovo je vrlo važna poruka nama Sirijcima da se pravda uistinu može postići, čak i na vrlo udaljenim mjestima poput Njemačke, makar i djelomično, i za određene ljude".

Istražitelji Komisije za međunarodnu pravdu i odgovornost (CIJA) koji su dokumentirali dokaze korištene od strane tužiteljstva, opisali su ovu presudu kao "povijesnu".

"Ovo je povijesna presuda. Ne samo zato što se radi o prvoj presudi sirijskog dužnosnika za zločine protiv čovječnosti, već i zato što se prepoznaje da su njegovi zločini dio široko rasprostranjenog i sustavnog napada koji su organizirala najviša tijela Asadova režima", rekla je direktorica CIJA-e Nerma Jelačić, inače bivša direktorica i suosnivačica BIRN-a (Balkanska istraživačka regionalna mreža). "Ovo je samo jedno od mnogih drugih suđenja i istraživanja koje podupiremo".

Udruga za ljudska prava Amnesty International pozvala je druge države da slijede Njemačku.

"Pozivamo što više država da slijede primjer Njemačke te da istražuju i kazneno progone osobe osumnjičene za počinjenje ratnih zločina ili drugih kaznenih djela protiv međunarodnog prava u Siriji, preko svojih nacionalnih sudova i po načelu "opće nadležnosti", stoji u priopćenju Amnesty Internationala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:17