OBLJETNICA PADA GRADA

U Novom Sadu osvanuo grafit, komemoracija u Beogradu: ‘Vukovar je neizbrisiv dokaz zločinačke politike‘

Prethodno je u četvrtak skupina nepoznatih mladića uklonila veliki transparent posvećen Ratku Mladiću

Novi Sad

 Dragan Kujundzic/Cropix

U Novome Sadu je u četvrtak osvanuo grafit u povodu obljetnice pada Vukovara kojim se proziva Novosadski korpus bivše JNA, koji je vodio operacije u Vukovaru 1991., zbog svoje uloge u napadu na taj grad.

"Novosadski korpuse, stidi se“, stoji u poruci ispisanoj na fasadi grade iza Srpskog narodnog kazališta u središtu grada.

Neovisni vojvođanski mediji prenose da je Novosadski korpus Jugoslavenske narodne armije (JNA) predvodio operacije oko Vukovara 1991.

„Na današnji dan prije 30 godina, JNA i različite paravojne formacije ušle su u Vukovar, nakon čega su počinjeni brojni ratni zločini“, navodi se u njihovim vijestima.

Prethodno je u četvrtak skupina nepoznatih mladića uklonila veliki transparent s natpisom „Ratko Mladić je ratni zločinac osuđen za genocid“ koji je ujutro na svojoj zgradi u središtu Novoga Sada postavila Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Poruka je bila ispisana velikim crnim slovima na bijeloj pozadini koja je djelimice crvena, što aludira na mrlje od krvi, a dopunjena je citatom predsjednika LSV-a Nenada Čanka: „Uostalom, j..o mu ja mater, i njemu i kome je on heroj“.

„Malo je problem kada nemaš ravnu fasadu, ali … valjda se može pročitati. Da ne bude zablude. Jer: Politika i opozicionarstvo u Srbiji se ne mjere time ‘tko je za ili protiv Vučića’ nego ‘da li su Mladić i Karadžić heroji ili zločinci’. I jedino tako“, napisao je tijekom jutra na Twitteru Čanak.

Međutim nekoliko sati kasnije, javila je agencija Beta, skupina mladića popela se na susjedne zgrade i skinulo transparent, a u toj akciji sudjelovao je i stariji muškarac koji se predstavio kao pripadnik Sigurnosno-informativne agencije (BIA).

Policija koja je izišla na očevid unijela je transparent u zgradu LSV-a iz kojega je priopćeno da će ga ponovno okačiti.

Prethodnih dana prostorije LSV-a u više navrata su bili ispisane grafitima potpore Ratku Mladiću i uvredljivim porukama.

Komemoracija vukovarskim žrtvama u središtu Beograda

Udruga Žene u crnom (ŽUC) organizirala je u četvrtak u središtu Beograda komemoraciju vukovarskim žrtvama, stojeći u šutnji s transparentom "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru".

U pješačkoj zoni Knez Mihailove ulice Ženama u crnom pridružili su se i predstavnici Građanskog demokratskog foruma (GDF), a skup je osiguravala policija, što se je rijetkost kad je riječ o prosvjedima, odavanju počasti žrtvama ili mirovnim akcijama ŽUC-a.

Uz sjećanje na stradale u Vukovaru, pripadnice ŽUC-a ukazale su i na postojanje logora za Hrvate, koji su s početka sukoba dovođeni na teritorij Srbije, u Sremsku Mitrovicu, Stajićevo kod Zrenjanina i Begejce na području općine Žitište, te je zatražila da se na tim mjestima postave spomen-ploče.

“Srbija i njezine institucije trebaju uvažiti zahtjev Žena u crnom i udruge Art klinika, koje ponavljamo već 15 godina, uz potporu više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen-ploča na mjestima logora u Stajićevu, Begejcima i drugdje", poručile su članice ŽUC-a tražeći i potporu za druge vidove simboličkih naknada žrtvama i njihovim obiteljima.

Po ocjeni ŽUC-a, država Srbija i državne institucije trebaju utvrditi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru.

Jedna od čelnica ŽUC-a Staša Zajović rekla je novinarima da je stopirano institucionalno suočavanje s prošlošću i da treba deblokirati rad Tužiteljstva za ratne zločine, te utjecati na obrazovni sustav kako bi se jasnije osvijetila novija povijest, uključujući i "žrtve Srebrenice i srebrenički genocid".

Zajović je ocijenila da su u Srbiji "krivci oni koji ukazuju na zločine, a slave se oni koji su činili zločine".

GDF: 'Srbija nema snage suočiti se s prošlošću'

Građanski demokratski forum ocijenio je u povodu obljetnice pada Vukovara, da 18. studenog 1991. godine "nije pao samo Vukovar, već je pala Jugoslavija".

Vođa GDF-a Zoran Vuletić izjavio je za Hinu da je "Vukovar neizbrisiv dokaz zločinačke politike koja je manipulacijom o obrani Jugoslavije i raspirivanjem revanšizma i nacionalizma, ujedinila Jugoslavensku narodnu armiju i krvožedne paravojne formacije".

"I ono što se u toj sramnoj kronologiji zla ne smije zaboraviti, rušitelji su iz Srbije krenuli na Vukovar, kao egzekutori politike Slobodana Miloševića i njegovih istomišljenika. Osvetničko divljanje rušitelja trajalo je mjesecima, dok grad više nije prestao ličiti na sebe, a hiljade ljudi je ubijeno, ranjeno ili primorano da ode ne znajući gdje", ocjenjuje GDF.

Srbija ni danas nema volje, snage, ni želje da se s tim sjećanjem suoči, istaknuo je Vuletić.

Današnji skup u središtu Beograda je, uz povremene upadice i verbalne provokacije pojedinih prolaznika, protekao bez incidenata.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je u povodu vukovarske obljetnice da su ruševine u tom gradu posljedice nacionalizma i fašizma.

"Ruševine ovoga grada u susjedstvu Vojvodine upozoravaju na pogubne posljedice nacionalizma i fašizma. Grad na Dunavu, nekad složna višenacionalna sredina, postao je žrtvom nacionalističke i velikodržavne politike Slobodana Miloševića. Sa druge strane, stajao je šovinizam Franje Tuđmana", ocijenio je Čanak u pisanoj izjavi medijima.

Prema njegovim riječima, građani Vukovara "postali su žrtvom ratnog bezumlja dobrovoljnih davalaca tuđe krvi".

Beogradski mediji prenose danas poziv povjerenice Vijeća Europe Dunje Mijatović političkim vođama Balkana na otvaranje policijskih i vojnih arhiva.

"Poslije 30 godina sjećamo se žrtava opsade Vukovara, od kojih mnoge još čekaju na istinu i pravdu. Ponovo pozivam političke lidere u regiji da otvore policijske i vojne arhive u koji bi mogli čuvati i informacije o nestalima i radi bolje suradnje na tom planu", napisala je Mijatović na Twitteru u povodom 30. obljetnice stradanja Vukovara. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2023 00:46