BARBARSKI ČIN

U Novom Sadu usred bijela dana suzavcem i metalnom šipkom napadnut poznati radijski voditelj

Daško Milinović zadobio je ozljedu ruke, no nije bilo potrebe za hospitalizacijom, prenijeli su novosadski mediji
 Ilustracija/ALEKSANDAR JOVANOVIC/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Poznati novosadski radijski novinar Daško Milinović napadnut je u petak ujutro paprenim sprejem i metalnom šipkom, što je Neovisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protumačilo kao "izravnu posljedicu nedjelovanja državnih tijela” i neprestane kampanje "targetiranja" neistomišljenika u Srbiji.

Milinović, koji s kolegom Mladenom Urdarevićem vodi internetski radio Daško i Mlađa, zadobio je ozljedu ruke, no nije bilo potrebe za hospitalizacijom, prenijeli su novosadski mediji.

Dvojica nepoznatih napadača prvo su ga poprskali suzavcem u oči, a nakon toga ga tukli metalnom šipkom. Dobio je tri udarca u ruku, kojom je uspio zaštititi glavu.

“Ovaj fizički napad izravna je posljedica nedjelovanja državnih tijela, koji napade na novinare ne rješavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije”, naveo je NDNV u priopćenju za javnost.

Dodaje se da “barbarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu novinarske i medijske udruge svakodnevno obavještavaju javnost“.

- Ovo je način da se slobodnomisleći čovjek spriječi da kaže ono što misli. U pitanju je očigledan i organizirani napad na njega - rekao je za portal 021.rs njegov kolega Urdarević.

Radijski dvojac Daško Milinović i Mladen Urdarević, koji svakog radnog dana emitiraju satiričnu emisiju “Alarm”, prije osamostaljivanja radili su na radijskim postajama AS, B92 i Omladinskom O radiju Radiotelevizije Vojvodine.

Sebe predstavljaju kao "pobunjenike koji čuvaju pravila".

- Ono što izlazi iz naših usta kudikamo je ljudskije od onih medija koji imaju nacionalne frekvencije. Mi ćemo kad tad ove kretenizirane FM stanice i zaplašene javne servise rasturiti sigurno, zato što sloboda izbija iz ljudi i naći će put - izjavili su oni u jednom razgovoru za DW.

Po evidenciji Neovisne udruge novinara Srbije, u 2021. registrirana su 34 napada na novinare: jedan fizički, jedan napad na imovinu, devet verbalnih prijetnji i 23 slučaja pritiska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 06:38